Зради і перемоги тижня. 24 – 30 січня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 24 – 30 січня 2020 р.

ЗРАДА

На вулиці Івана Франка в Києві спалахнула пожежа в будівлі Міністерства культури. Задимлення спостерігається на третьому поверсі. Імовірною причиною пожежі стала несправність проводки.

Міноборони тимчасово призупиняє приймання бронетранспортерів БТР-4Е через пошкодження “зміцнюючої наплавки” на зварних з’єднаннях бортів, які були виявлені на них. За попередніми даними пошкодження наплавки підтверджені на кількох.

Державне агенство з питань кіно 1 лютого припинило повноваження членів Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів. Упродовж трьох з половиною років комісія посідала принципову позицію захисту українського кінопрокату від російської пропаганди. Рух добровольців “Простір свободи” зазначає, що принаймні деякі члени комісії ставляться до раптової потреби в оновленні скептично, “вважаючи рішення помстою нової влади за їхню безкомпромісну позицію”.

Медіаспільнота виступила з заявою щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» (законопроект щодо дезінформації). Зазначається, що законопроект не виконує функцій захисту українського суспільства від поширення суспільно шкідливої інформації та дезінформації. Натомість він створює механізми контролю за інформаційним простором, причому не тільки за традиційними засобами масової інформації, а також і за звичайними громадянами, які в будь-який спосіб обмінюються інформацією.

За рішенням Господарського суду міста Києва ПриватБанк виплатив АТ “Нікопольський завод феросплавів” 21,8 млн грн, водночас подавши апеляційну скаргу. Зауважимо, з вересня 2019 року нібито представники Нікопольського заводу феросплавів (належить групі Ігоря Коломойського) проводять пікетування будівель головного офісу ПриватБанку у Дніпрі та Києві, а з початку 2020 року – й біля найбільших відділень банку у центрі Дніпра.

Кабінет міністрів призначив на посаду голови Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук. Кудерчук раніше обіймала посаду заступника голови Запорізької ОДА з аграрних питань. До того очолювала міський кіноконцертний зал ім. Довженка.

Під час брифінгу заступника голови ДБР Олександра Бабікова, охорона в брутальний спосіб викинула з заходу екс-нардепа і журналістку Тетяну Черновол. Пані Черновол зазнала травми ноги.

ПЕРЕМОГА

Морська охорона Державної прикордонної служби України отримала понад 3 тисячі одиниць рятувального та оглядового спорядження для екіпажів корабельно-катерного складу та бійців відділів спеціальних дій на понад мільйон доларів за програмою EXBS Держдепартаменту США.

Запрацювала угода між операторами газотранспортних систем України та Польщі, яка дозволила розпочати віртуальний реверс газу. “Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі в обсязі 9 млн куб. м на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі 2 млн куб. м, то фактично транспортується через кордон лише 7 млн куб м (9-2)”, – написав генеральний директор “Оператора ГТС України”.

У січні оптова ціна на газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів становитиме 4,65 грн за кубометр (без врахування ПДВ та витрат на доставку). Як зазначається, це на 25% менше, ніж у січні 2019-го.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка повернув попередній склад прокурорів у справах про розстріли на Майдані 2014 року. Під час нього генпрокурор Руслан Рябошапка вирішив змінити групу прокурорів, які працювали над справою впродовж кількох років. Рябошапка визнав за ними втрату повноважень. Водночас, представники потерпілих оголосили відвід «новим» прокурорам, оскільки вони, за словами адвокатів потерпілих, не володіють матеріалами справи.

Служба безпеки України вивела на підконтрольну Україні територію одного з колишніх «міністрів вугільної промисловості» терористичної організації «ДНР». Чоловік надав свідчення щодо безпосередньої причетності РФ до процесу окупації. «Екс-міністр» також засвідчив причетність російських держслужбовців, які перебувають на окупованих територіях як «радники», до організації схем з розкрадання бюджетних коштів РФ, виділених для функціонування об’єктів вугільно-промислового комплексу псевдореспубліки.

У столиці поліція затримала бойовика «ДНР», який стріляв у поліцейських. Стрільцем виявився командир розвідки незаконного збройного формування «Оплот». У ніч із 24 на 25 січня у Деснянському районі Києва поблизу одного із закладів відпочинку сталася стрілянина. В результаті раптово виниклого конфлікту вогнепальне поранення отримав дільничний офіцер поліції. Зловмисник покинув місце події, але згодом його затримали на одній з вулиць столиці.

Офіс генпрокурора завершив досудове розслідування щодо двох громадян Росії за фактом замаху на українського розвідника у квітні 2019 року в Голосіївському районі столиці. Вказаний злочин організований співробітниками спецслужб Російської Федерації, а його безпосередніми виконавцями є громадяни РФ з числа колишніх працівників правоохоронних органів країни-агресора.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.