Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 31.01.2020 (відео, звіти ОБСЄ, мапа)

 

Упродовж поточної доби, 31 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник здійснив п’ять обстрілів по нашим позиціям, а саме:
поблизу населеного пункту Широкине – з мінометів калібру 82 мм противник випустив 13 мін, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
неподалік Старогнатівки – з гранатометів різних систем;
поруч з Авдіївкою – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
поблизу Вікторівки – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
у районі Лебединського – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Окрім цього, з ручного протитанкового гранатомету, великокаліберного кулемету та іншої стрілецької зброї ворог обстріляв захисників Луганського, що у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”.

Сьогодні, 31 січня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 31 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛОЇ ДОБИ

30 січня збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями ствольної артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Березове, Талаківка, Хутір Вільний та Новотошківське.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів один український захисник отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 6 крадіжок, 1 розбій, 1 факт незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами, а також 6 фактів незаконного обігу наркотичних речовин. Також виявлено 67 адміністративних правопорушень.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Чергове обмеження свободи пересування патруля СММ ОБСЄ у виконанні мандата Місії зі сторони збройних формувань РФ

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергове обмеження свободи пересування патруля СММ ОБСЄ у виконанні мандата Місії зі сторони збройних формувань Російської Федерації.

За даними звіту СММ ОБСЄ від 30 січня 2020 року представники збройних формувань Російської Федерації знову відмовили патрулю Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію через блокпост біля населеного пункту Верхньошироківське (кол. Октябр) на півдні Донецької області. Перебуваючи на блокпості, спостерігачі Місії бачили, що цивільні транспортні засоби перетинали блокпост в обох напрямках.

Необхідно зазначити, що через цей блокпост здійснюється проїзд у район, у якому згідно п. 5 Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року заборонено розміщувати важке озброєння і військову техніку.

На блокпості біля населеного пункту Верхньошироківське з початку 2020 року представниками Місії зафіксовано більше третини від загальної кількості обмежень свободи пересування патрулів Місії у зазначений район.
Такі дії можуть мати за мету приховати заборонену діяльність збройних формувань Російської Федерації, зосередження, пересування або підготовку військ.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що дії по перешкоджанню виконання представниками СММ ОБСЄ мандату Місії є неприпустимими.

Джерело

 

Військовослужбовці Об’єднаних сил дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику

У разі загрози життю та здоров’ю, захоплення територій, прориву ворожих розвідувально-диверсійних груп військовослужбовці Об’єднаних сил дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику.

За даними розвідки, втрати російсько-окупаційних військ протягом січня 2020 року склали:
безповоротними – 27 осіб;
пораненими та травмованими – 56 осіб;
озброєння та військової техніки – 5 одиниць (2 автомобіля “Урал”, 2 БПЛА та один міномет)

Об’єднані сили продовжують виконувати бойові завдання щодо відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку як з порушенням ліній відведення, так і за межами виділених місць зберігання озброєння.

У щоденному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 30 січня 2020 року оприлюднена інформація, що 24 січня в непідконтрольних урядові України районах Луганської області представники Місії за допомогою повітряного спостереження зафіксували 7 одиниць озброєння, розміщених з порушенням ліній відведення, а також понад 100 одиниць озброєння за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання озброєння.

На полігоні біля населеного пункту Бугаївка зафіксовано 4, а поблизу населеного пункту Міусинськ 3 реактивних системи залпового вогню (невстановленого типу), які були розміщені з порушенням ліній відведення.

На полігонах біля населених пунктів Бугаївка і Мирне, та поблизу населеного пункту Міусинськ зафіксовано 41 танк, 27 одиниць самохідної артилерії, 39 одиниць буксируваної артилерії. Типи озброєння представникам Місії встановити не вдалося. Зазначене озброєння було розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.

Крім того в той же день на полігоні біля населеного пункту Бугаївка зафіксовано 14 одиниць самохідної артилерії та 18 одиниць буксируваної артилерії або мінометів. За відсутності інформації щодо калібру цього озброєння встановити, чи було воно розміщене з порушенням ліній відведення, представникам Місії не вдалося.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначає, що своїми діями збройні формування Російської Федерації вкотре демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт № 25/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 31 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 30 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжувала спостерігати за безпековою ситуацією на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для сприяння технічному обслуговуванню та функціонуванню життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема шламонакопичувача фенольного заводу поблизу Залізного.
  • Обмеження свободи пересування патрулів Місії тривали, зокрема на блокпості у непідконтрольному урядові Заїченку на півдні Донецької області*.

Автор