Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 24.01.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 24 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122мм., мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Також була присутня снайперська активність.

Шість обстрілів по нашим позиціям відкривалися у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
неподалік Талаківки – зі станкового протитанкового гранатомету – 6 пострілів, а також з великокаліберного кулемету;
два рази поруч з Пісками – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
поблизу Павлополя – зі станкового протитанкового гранатомету – 3 постріли, а також снайперської гвинтівки та іншої стрілецької зброї;
двічі в районі населеного пункту Опитне – 1 постріл з протитанкового ракетного комплексу та з міномету 120 мм калібру – 14 мін.

Чотири ворожих обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
неподалік Новолуганського – зі станкового протитанкового гранатомету – 4 постріли та великокаліберного кулемету;
двічі поблизу населеного пункту Луганське – з міномету калібру 82 мм противник випустив 2 міни, а також гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
поруч з Оріховим – зі артилерійських систем 122 калібру – 9 снарядів.

Сьогодні, 24 січня, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 24 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4100 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

23 січня збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Широкине, Павлопіль, Талаківка, Опитне, Красногорівка, Новоселівка Друга, Хутір Вільний та Оріхове.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 розбій, 9 крадіжок, 1 факти незаконного обігу вогнепальної зброї та 13 фактів зберігання наркотиків. Також виявлено 79 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21660 осіб та 2323 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21046 осіб та 2168 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 37 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Щоденний звіт № 19/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 24 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 23 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. Член збройних формувань знову обмежив доступ спостерігачів біля ділянки розведення в районі Петрівського, зокрема до місця розташування камери СММ.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення з обох боків лінії зіткнення, зокрема три міномети у житловому районі непідконтрольного урядові Донецька.
  • Патрулі Місії відвідали пункти пропуску на кордоні у непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на трьох блокпостах збройних формувань на півдні Донецької області.