Партія «ЄС» вимагає від ГПУ порушити кримінальне провадження проти Труби та фігурантів «плівок Труби»

Партія «Європейська Солідарність» вітає звільнення дискредитованого голови ДБР Труби і вимагає від Генеральної прокуратури порушити проти нього кримінальне провадження за скоєні Трубою злочини.

Обов’язковою умовою очищення ДБР є розслідування так званих «плівок Труби», записаних у кабінеті екс-керівника ДБР. З них очевидно, що ДБР стоїть не на захисті закону, а використовується для політичних розправ над опозицією. Досі ми не побачили жодної реакції правоохоронної системи на цю інформацію.

Покарання за системне порушення законів та Конституції має полягати не лише у звільненні керівника ДБР, а й у кримінальній відповідальності, яку повинен понести він, а також інші фігуранти, присутні на «плівках Труби».

Окрім того, саме звільнення Труби здійснено з порушеннями Конституції. Як відомо, згідно рішення Конституційного суду від 16.12.2019, Президент не має права призначати керівництво ДБР. У висновку Суду чітко зазначено, що «підпорядкування НАБУ та ДБР Президенту України через призначення і звільнення керівників створює загрозу незалежності цих органів».

Партія «Європейська Солідарність» наголошує на неприпустимості порушення Конституції та закликає Володимира Зеленського і парламентську більшість перед здійсненням подальших кадрових змін у ДБР привести законодавство, яке регулює його діяльність, у відповідність до Конституції.

Джерело

Автор