Світ 12 грудня. Результати дня:

Iliya Kousa

Масові арешти у Туреччині, криза в Гамбії, нові подробиці справи «Petrobras» у Бразилії, амністія у Таїланді, арешти у Великій Британії, новий кандидат від соціалістів у Франції, новий уряд в Італії, битва за Алеппо в Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка: 

– До Гамбії направлена делегація Економічного співтовариства країн Західної Африки у складі президентів Ліберії, Нігерії, Сьєрра-Леоне та Гани. Вони мають намір вмовити президента Гамбії Яхья Джамме мирно та добровільно віддати владу переможцю президентських виборів – опозиціонеру Адаму Берроу. На виборах 1 грудня Джамме програв Берроу і визнав свою поразку. Однак кілька днів потому, він відмовився від своїх слів та заявив, що не передаватиме владу у січні.

Америка: 

– Акції американської корпорації з виробництва військової техніки «Lockheed Martin» впали на 4,2% через твіт новобраного президента США Дональда Трампа. Він написав, що «програма компанії зі створення винищувачів F-35 вийшла з-під контролю. Мільярди доларів на неї можуть і будуть зекономлені на військових та інші закупівлі після 20 січня». Виробництво бойових літаків F-35 є найдорожчою програмою Пентагону, вартість якої складає 400 млрд. доларів. Керівник програми Джон Бабіон заявив, що вона – видатна і йде на користь США. F-35 – винищувач п`ятого покоління. Він є частиною системи стримування в Європі.

– Один з уцілілих в авіакатастрофі в Колумбії 28 листопада – журналіст Рафаель Ензел – заявив, що екіпаж судна навіть не попросив їх пристебнути ремені безпеки та не повідомив про технічні проблеми, які були у літака. Трагедія забрала життя 71 людини. На борту перебувала бразильська футбольна команда «Шапекоенсе».

– Федеральний суд США відхилив запит колишнього кандидата у президенти від «зелених» Джилл Стайн щодо перерахунку голосів на виборах у штаті Пенсильванія. Минулого тижня суд заблокував перерахунок й у штаті Мічиган.

– Колишній губернатор Техасу Рік Перрі став головним претендентом на посаду міністра енергетики в адміністрації Дональда Трампа у США. Окрім нього, кандидатами є сенатори-демократи Джозеф Манчін та Хейді Хейткемп, а також інвестор з Далласа Рей Уошберн.

– Генпрокурор Бразилії висунув нові звинувачення проти спікера Сенату країни Ренана Калейруса. Його підозрюють у хабарництві у справі про корупцію навколо державної нафтової компанії «Petrobras». Слідчі вважають, що він взяв забар в 800 тисяч доларів від будівельної компанії «Serveng». Натомість, нафтова компанія видала їй контракт.

Азія: 

– 235 людей затримані у Туреччині. Поліція провела масштабні облави по всій країні. Всі затримані – члени або прихильники курдських партій та рухів. Всіх звинувачують у тероризмі. Силовики вважають, що затримані допомагали курдській «Робітничій партії Курдистану».

– Новим прем`єр-міністром Нової Зеландії став міністр фінансів Білл Інгліш. Він був єдиним кандидатом на цю посаду. Його попередник – Джон Кей – пішов у відставку 5 грудня, бажаючи «більше часу присвятити родині».

– 79,9% громадян підтримали пропоновані урядом зміни до Конституції Киргизстану. Такі дані наводить ЦВК. Пакет змін передбачає зосередження влади в руках прем’єр-мінісра та зменшення ролі парламенту. Противники змін кажуть – це лобіює президент Алмазбек Атамбаєв, який має намір стати головою уряду в 2017 році.

– Прокуратура Південної Кореї заявила, що має переконливі докази причетності президента Пак Кин Хе до корупційної справи за участі її подруги Чхве Сун Сіль. Слідчі допитають главу держави, коли Конституційний суд схвалить рішення парламенту про імпічмент.

– Польовий командир терористичного руху «Талібан» мулла Наїм Кур знищений ударом американського БПЛА в провінції Парван в Афганістані.

– Кількість жертв теракту в Стамбулі в Туреччині сягнула 44 людей. У лікарнях все ще перебувають 150 осіб. Потужний подвійний теракт стався 10 грудня ввечері, коли два вибухи пролунали біля стадіону ФК «Бешикташ». Більшість загиблих – поліцейські. Відповідальність за теракт взяла на себе курдська радикальна група «Яструби свободи Курдистану».

– Новий король Таїланду Маха Вачиралонгкорн оголосив амністію, яка зачепить 30 тисяч людей.

Європа: 

– Депутат від партії «Батьківщина» Надія Савченко несподівано провела зустріч із лідерами ДНР та ЛНР Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську. Партія «Батьківщина» засудила такий вчинок депутата. Сама Савченко заявила, що говорила про визволення заручників. Низка депутатів парламенту вимагає притягти її до відповідальності за незаконну зустріч, всупереч офіційної позиції Києва.

– Компанія виробництва електрокарів «Tesla» погодилася виплатити компенсацію норвезьким водіям – користувачам машин компанії за те, що автомобілі моделі «S P82D» повільно розганяються. Хоча в них передбачений режим «Скажена швидкість». Відповідний позов про це подали 126 людей з Норвегії. Нині між ними та компанією уклали мирову угоду. Виплатять 7,7 тисяч доларів кожному невдоволеному клієнту. Також дадуть їм пільгові кредити на різноманітні види тюнингу.

– У самопроголошеній Придністровській молдавській республіці пройшли так звані «президентські вибори». Перемогу на них отримав спікер «парламенту ПМР» Вадим Красносельський. Він обійшов свого головного конкурента – чинного «президента ПМР» Євгена Шевчука.

– Колишній прем`єр-міністр Португалії Антоніу Гутьєрреш склав присягу на посаду нового генерального секретаря ООН. Його 5-річний термін офіційно розпочнеться 1 січня 2017 року. Він замінить на цій посаді Пан Гі Муна, який вже 10 років обіймає посаду генсека.

– Португальський футболіст Кріштіану Роналду вчетверте в своїй кар`єрі отримав «Золотий м`яч» як кращий гравець Європи 2016 року.
– Колишній міністр освіти Франції Венсан Пейон оголосив про свій намір взяти участь у праймеріз Соціалістичної партії, який має визначити єдиного кандидата у президенти країни від соціалістів та «зелених». Окрім нього, у внутрішньопартійному голосуванні візьмуть участь екс-прем`єр-міністр Мануель Вальс, екс-міністри Арно Монтебур та Бенуа Амон.

– У Великій Британії поліція затримала шістьох осіб за підозрою у плануванні терактів на території країни. Затримані віком від 22 до 36 років, серед них одна жінка. Арешти пройшли внаслідок поліцейської облави у містах Лондон, Дербі та Бертон-апон-Трент.

– Новий прем`єр-міністр Італії Паоло Джентілоні представив новий склад уряду. Колишній міністр внутрішніх справ Анджеліно Альфансо перейде на посаду глави МЗС. Новим главою МВС стане спеціаліст із боротьби з тероризмом Марко Мінніті. Низка міністрів уряду Маттео Ренці – зберегли свої посади.

Близький Схід: 

– Сирійська армія звільнила від бойовиків коаліції «Армія завоювання» квартали Аль-Калляса, Бустан Аль-Каср, Шейх-Саїд, Аль-Фардус, Баб Аль-Макам та Сальхін. Ісламістські загони відступили в район Масхад та залишили свої позиції біля Старого міста та в інших кварталах. Армія контролює 96% міста. За минулу добу до західного Алеппо перебралися 18 тисяч цивільних. Понад 750 бойовиків склали зброю та здалися сирійським військам.

– Терористи «Ісламської держави» захопили кілька селищ західніше Пальміри на сході провінції Хомс в Сирії. Урядові війська зуміли відбити потужний наступ бойовиків на авіабазу «Тайфур» та відбити в джихадистів артилерійську базу «Тійяс». Терористи готуються до другої спроби. Авіабаза є стратегічно-важливою. З неї злітають російські та сирійські літаки для бомбардування позиції сил «ІД». За даними місцевих ЗМІ, від 5 до 7 тисяч терористів перекинули з-під Мосула до Сирії. Вони й взяли участь у наступі на Пальміру. Сирійські війська зуміли евакуювати 80% цивільних, коли відступали з міста. У самій Пальмірі терористи стратили вісьмох військових, які потрапили до них у полон. Їм відрубали голови у римському театрі в центрі стародавнього міста. Також вбили трьох цивільних.

– Іракська армія призупинила наступальну операцію на Мосул для перегрупування військ. До регулярних частин, які воюють у місті, має приєднатися 4-тисячне формування іракської федеральної поліції. Командувач силами Міжнародної антитерористичної коаліції, генерал Стівен Таунсенд повідомив, що в місті залишаються від 3 до 4 тисяч бойовиків «Ісламської держави».

Автор