Світ 10 грудня. Результати дня:

Iliya Kousa

Оборона Пальміри в Сирії, ДТП в Кенії, конфлікт в Гамбії, нові арешти в Болівії, подвійний теракт в Туреччині, новий конституційний референдум в Киргизстані, нобелівська премія миру, друга фаза наступу на Ракку та багато іншого.

Африка: 

– У Кенії близько 30 людей загинули в результаті ДТП з автоцистерною з нафтою. Вантажівка перекинулася, в`їхавши у п`ять легкових автомобілів, та вибухнула.

– Гамбія заборонила посадку в своїх аеропортах літаку голови африканської регіональної організації ЕКОВАС Елен Джонсон-Серліф. За даними місцевих ЗМІ, це пов`язано із раптовою відмовою президента Яхья Джамме визнати результати виборів президента, які він програв та спочатку визнавав. Африканський Союз закликав гамбійського лідера не провокувати конфлікт та визнати поразку і піти з посади.

Америка: 

– У Болівії поліція затримала нового підозрюваного в причетності до авіакатастрофи пасажирського літака в Колумбії з бразильською командою «Шапекоенсе» на борту. Правоохоронці затримали співробітника управління цивільної авіації Густава Варгаса Віллегаса. Його підозрюють у тому, що він видав ліцензію на експлуатацію літака, зловживаючи своїм службовим становищем. Напередодні, затримали його батька – виконавчого директора авіакомпанії «LaMia», якій належав аеробус. Обидва – не визнають своєї провини. 28 листопада в Колумбії впав літак, на борту якого перебувало майже 80 людей, включаючи весь склад футбольної команди Бразилії «Шапекоенсе». 71 людина загинула внаслідок трагедії. Шестеро – вижили.

– За даними американських ЗМІ, новообраний президент США Дональд Трамп має твердий намір призначити на посаду держсекретаря США нинішнього голову нафтогазової корпорації «ExxonMobil» Рекса Тіллерсона. У такому випадку, він може стати ключовою фігурою у налагоджуванні зв’язків із РФ, оскільки компанія «ExxonMobil» активно співпрацює з російським бізнесом.

Азія: 

– У провінції Пенджаб в Пакистані сталися сутички між селянами та поліцією. Фермери протестували проти мисливців з Катару, які полюють рідкісного птаха – дрофу-прекрасну. Селяни стверджують – мисливці витоптують їм поля турецького гороху, який є єдиним джерелом прибутку для них в цьому регіоні. Також вони кажуть, що у полюванні беруть участь члени катарської королівської родини. Полювання на дрофу – дуже популярне серед арабських принців. Її м`ясо вважається потужним афродізіаком.

– У Південній Кореї сотні тисяч людей вийшли на вулиці Сеула, вітаючи імпічмент, оголошений президенту Пак Кин Хе. Демонстранти також вимагали від Конституційного суду затвердження цього рішення та остаточного усунення глави держави від посади.

– 29 людей загинули та 166 зазнали поранень внаслідок подвійного теракту в турецькому Стамбулі. Вибухівка, закладена в автомобіль, здетонувала біля стадіону футбольного клубу «Бешикташ». Через хвилину прогримів другий вибух – смертник підірвав себе біля посту поліції. Серед загиблих двоє – цивільні, решта – поліцейські. В МВС країни стверджують – саме правоохоронці були мішенню терористів. Хто саме здійснив теракт – поки що невідомо.

– У Киргизстані розпочалося голосування на референдумі щодо змін до Конституції. Вони передбачають розширення повноважень прем’єр-міністра країни та зниження ролі парламенту та суддів. У разі ухвалення змін, це буде вже 9-а версія Конституції за останні 25 років незалежності країни. Прихильники поправок стверджують – нинішня Конституція була написана поспіхом після повалення влади Курманбека Бакієва у 2010 році, а відтак документ – недосконалий. Натомість, їхні опоненти кажуть – президент Алмазбек Атамбаєв, який у 2017 році планує стати прем’єром, прагне таким чином зосередити в своїх руках всю владу.

Європа: 

– У Норвегії відбулася урочиста церемонія вручення Нобелівської премії миру. Престижну нагороду отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос за свій внесок в розробку та підписання мирного договору між урядом та ліворадикальним антиурядовим угрупованням «ФАРК», що дало змогу завершити 52-річний конфлікт в країні. Сантос отримав грамоту, золоту медаль та грошову винагороду в розмірі 820 тисяч доларів.

– Британська влада вирішила оприлюднити архівні документи про битву при Оргриві 1984 року. Опублікують 30 документів. Всі вони стосуються подій 18 червня 1984 року в південному Йоркширі. Тоді там сталися масштабні зіткнення між поліцією та шахтарями, які намагалися завадити вивезенню вугілля з місцевого підприємства. Цей страйк вважають ключовим у серії антиурядових виступів робітників вугільної промисловості, які завершилися в 1985 році. Тоді постраждали десятки людей. Рух профспілок й досі асоціюється із подіями в Оргриві.

– Лідер керівної в Молдові Демократичної партії Маріан Лупу пішов з посади, яку він займав з 2010 року. Це пов`язано із перемогою на президентських виборах проросійського кандидата, соціаліста Ігоря Додона. Лупу закликав партію реформуватися та підготуватися до парламентських виборів 2018 року.

Близький Схід: 

– 45 єменських військовослужбовців загинули та півсотні зазнали поранень внаслідок потужного теракту у південному портовому місті Аден. Смертник підірвав себе у натовпі солдатів, коли ті вишикувалися у чергу за зарплатою. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» розпочали другий етап наступальної операції на Ракку – столицю терористичної організації «Ісламська держава» в Сирії. Перша фаза операції «Гнів Євфрату», яка розпочалася на початку листопада, завершилася звільненням від бойовиків 700 кв. км території південніше міста Айн-Ісса. Нині перед загонами СДС стоїть завдання ізолювати Ракку із західного боку та взяти в облогу. У битві залучено понад 10 тисяч бійців СДС, місцевих племен та близько 500 солдатів сил спецпризначення США.

– Сирійські війська відбили потужу атаку терористів «Ісламської держави» на стародавнє місто Пальміра на сході провінції Хомс. Вони відкинули бойовиків від міста. Зараз бої тривають за 10 км на південь біля зерносховищ. Сирійським військовим вдалося відбили в джихадистів гірський регіон Джабаль Хайяль та стратегічну висоту Джабаль Ат-Тар, які є ключовими для забезпечення безпеки міста. Терористи сил «ІД» ледь не захопили Пальміру – вперше з березня 2016 року. У боях вони втратили півсотні бійців. З боку урядових військ загинуло до 100 солдатів.
– За даними ООН, майже 90 тисяч іракців втекли з Мосула після початку наступальної операції урядових військ у жовтні.

Автор