Ціна здоров’я

Іван Хомяк

Чи знаєте ви, що на розробку нового лікарського препарату потрібно затратити від 1,5 до 8 млрд доларів і 10-15 років роботи. Мова йде про дійсно новий препарат, а не ігри із ребрендингом. Наприклад, аспірин, ацетилсаліцилова кислота, кардіомагніл, аспірин упса і т.д. – це один і той же препарат, винайдений на основі досліджень вербової кори в ХІХ сторіччі, лише в різному поданні і за різною ціною. Придумати якусь маловартісну добавку і нову рекламну компанію вигідніше, ніж шукати щось дійсно нове. Наприклад, вітамін С не впливає на стійкість від застуди, зате його добавка до ацетилсаліцилової кислоти піднімає ціну в рази.

Однак, оці 1,5-8 млрд – це не повна вартість розробки. Сюди не включено дослідження тисяч біохіміків, клітинних біологів, фізіологів, патологів, ембріологів, зоологів… і багатьох інших. А для того, щоб ці “-ологи” могли працювати, потрібна робота тисяч викладачів, які мають їм дати базові знання для роботи. А щоб змогти це зробити, викладач мусить потратити на добре навчання 20 років і вчитися весь час, а ще красти час в родини та канцелярщини, щоб хоч трохи займатися наукою, а ще вдосконалювати володіння іноземними мовами, щоб знати про те, чим живе науковий світ. І це усе з оплатою праці на рівні різнороба (у нас) чи менеджера нижньої ланки (у них).

Коли ви вирішили, що природне і натуральне – це добре, але дожити до 70 краще ніж до 30, та йдете до аптеки за справді дієвим новим препаратом, то не забувайте, яка купа науковців і викладачів доклали зусиль, щоб ви мали можливість це зробити. Тому, вилізши вранці з-під ковдри та помолившись Ієгові чи Докінзу, постав свічку усім тим, хто збільшив твої шанси не померти ще в дитинстві в 3 рази і прожити в комфорті довше у 2 рази.

Автор