КПК – важка спадщина регіоналів

Аліса Пивоварчик

Якщо ви гадаєте, що регіонали були ідіотами, маю для вас погані новини.

Я намагалася розбиратися у питаннях монополізації деяких ринків (зокрема, ринку оцінки через “хрещеного батька тендерної мафії” Антона Яценка), так Портнов і його друзі типу Лавриновича дуже круто легалізували через законодавчі акти та підконтрольних нотаріусів безліч де-юре законних механізмів. Розгрібати ці авгієві стайні навіть ідеальна рада, якби вона у нас така була, буде ще не один рік. Плюс “свої” судді, найкрутіші юристи, офшори тощо. Вщерть до підготування документів до позивання у британських судах чи ЄСПЛ, на чому й погоріла суддівська люстрація. Портновський закон 2011 року “Про судоустрій і статус суддів”, який зробив “своїх” суддів безсмертними і недоторканними, навіть успішно пройшов Венеціанську комісію.

Просто взяти і посадити в Україні сьогодні навіть останню наволоч не так просто. Це не на захист якихось чиновників чи політиків. Це констатація поточного стану речей. Але, попри все, ми йдемо у вірному напрямку. Хоч і два кроки вперед – крок назад.

УПД. Max Pobokin нагадав про найжахливіший, імхо, злочин Портнова проти України – чинний КПК, який не дає змоги посадити тих, кого треба саджати.

Автор