Петро Порошенко на «Львівському безпековому форумі-2019» (фото, відео)

Порошенко: План дій щодо членства – це не лише добровільні зобов’язання України, це зобов’язання й Альянсу

 

План дій щодо членства України в НАТО передбачає не лише добровільні зобов’язання щодо реформ, які бере на себе Україна. Цей документ також передбачає і зобов’язання Альянсу перед Україною за результатами виконання вимог ПДЧ.

Про це заявив п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на Львівському безпековому форумі-2019 в рамках сесії: «Мілітаризація Криму: виклики для регіону та НАТО».

«ПДЧ – це не лише добровільні зобов’язання України, яка декларує свої зобов’язання стати членом Альянсу. ПДЧ щодо членства в НАТО – це зобов’язання Альянсу після того, як Україною будуть виконані всі умови – прийняти нас в члени», – заявив Петро Порошенко.

Він додав, що ситуація дуже подібна до виконання Україною плану дій щодо візового режиму.

«Ми саме так і діяли. Напишіть нам все, що ми маємо зробити, але в кінці гарантуйте, що ви надасте українцям право без віз подорожувати країнами Європи», – сказав Петро Порошенко.

«Саме так було з Угодою про асоціацію. І навіть референдум в Нідерландах, участь в якому дуже ретельно взяла Російська Федерація, не зупинив ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом», – додав політик.

«Саме так ми маємо діяти в питаннях ПДЧ щодо членства в НАТО», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: У 2014 році ми звільнили 2/3 окупованої території Донбасу

 

На початку російської агресії на Донбасі саме добровольці та волонтери стали надійним захистом держави.

Про це заявив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час свого виступу на Львівському безпековому форумі.

«У червні 2014 року в мене були ілюзії, що мир – це просто: оголосити режим припинення вогню, домовитися з Росією, змусити вивести (російські – ред.) регулярні війська, радників, техніку, боєприпаси, і за 2-4 тижні принести багатостраждальний мир», – сказав Петро Порошенко.

Він наголосив, що у боротьбі з агресором і звільненні територій найважливішу роль зіграв потужний добровольчо-волонтерський рух.

«В результаті контрнаступу ми звільнили дві третини окупованого Донбасу. Це був наступ зі звільнення української землі. Наступ, коли ти знаєш дуже обмежені можливості своїх військ. В умовах відсутності техніки і ембарго країн НАТО на поставку нам зброї…

І все одно в цих умовах потрібно було звільняти нашу землю. Без добровольців, без волонтерів, без потужного руху, який об’єднав усю Україну, нічого не було б», – зазначив він.

Джерело

 

Петро Порошенко про міжнародні гарантії безпеки: Просто замініть Будапештський меморандум Вашингтонським договором і все буде добре

 

Російська агресія проти України чітко довела необхідність отримання більш якісних міжнародних гарантій безпеки, адже єдине, що може зупинити агресора від планів повернути всю Україну в сферу впливу Москви – повноцінне членство в НАТО.

Про це п’ятий президент України Петро Порошенко заявив під час виступу на «Львівському безпековому форумі-2019».

«Будапештський меморандум не вартий навіть паперу, на якому він написаний. І саме тому нам потрібно отримувати більш якісні міжнародні гарантії безпеки. Ніякого іншого формату надання гарантій міжнародної безпеки і гарантій безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України не існує: ні Будапештський, ні Лондонський, ні Бухарестський, ні Женевській меморандуми. Окрім однієї – ця гарантія безпеки є повноцінне членство в НАТО. Просто замінити Будапештський меморандум Вашингтонським договором і все буде добре. Зараз План дій щодо членства і Україна буде в безпеці», – наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за останні п’ять років Україна досягла історичного прогресу у відносинах з НАТО. Альянс передав свій досвід підготовки боєздатних армійських підрозділів із використанням сучасного озброєння, допомагав у лікуванні і реабілітації поранених, співпрацював у низці програм для побудови сильної української армії.

«Є низка величезних досягнень, про які вчора говорив Єнс Столтенберг, що ми зробили за 5 років більше, ніж від нас очікували. Створення нашої морської піхоти, створення наших спецпризначенців – ми їх створювали з нуля. І на сьогоднішній день ми маємо найкращих.

Що мені довелось почути, коли морська піхота заміщувала «Донбас» в 2015 році в Маріуполі? Що залишать, що втечуть, А потім, через рік морська піхота завоювала таку велику довіру з боку місцевого населення. А готувалася вона спільно з нашими партнерами.

І велика радість, коли виживали наші герої. Коли генерал Дячук, герой Савур-Могили, повернувся зі Штатів, і сказали: він буде жити. І це була наче ти врятував власного брата. Це все результати нашої співпраці з НАТО», – пригадав Петро Порошенко.

Зараз курс України на членство в НАТО закріплений у Конституції і підтримується більшістю українців, тому головне завдання української влади – наполягати на одержанні ПДЧ для набуття повноправного членства в НАТО.

«Зараз ми маємо берегти співпрацю з НАТО, зараз маємо точно забезпечити План дій щодо членства. Нічого важливіше за ПДЧ для безпеки України не існує. Єдине, що потрібно – єдність.

Зараз деякі представники влади своїми легковажними, некомпетентними вкидами, просто створюють абсолютно прикре уявлення: чекайте, якщо влада України сама відмовляється від ПДЧ, чому? Для того, що не роздратувати Путіна перед Нормандським форматом, бо раптом Путіну не сподобається. Друзі, це тактика, які ніколи не принесе результату.

Ми маємо робити свою справу: будувати європейську, трансатлантичну, незалежну і сильну Україну», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Новій владі варто прочитати труди Митрополита Андрея Шептицького, щоб побачити, якою Має бути відповідальна державна політика – Петро Порошенко

 

П’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час поїздки до Львова відвідав Архикатедральний Собор Св. Юра та вшанував пам’ять Митрополита Андрея Шептицького у крипті собору у зв’язку з 75-ми роковинами смерті Митрополита.

«Хочу наголосити, що це був не лише духовний лідер України, не лише церковний діяч греко-католицької церкви. Це був державний діяч і державний лідер», – наголосив Петро Порошенко.

«Він насправді демонстрував, якою має бути відповідальна державна політика України», – сказав п’ятий президент України.

Петро Порошенко нагадав, що коли в 1944 році зі Львова були вибиті фашисти, і в умовах, коли в місті було КДБ СРСР, навіть ця спецслужба не наважилася зупинити потік вірних, які прийшли віддати шану і повагу митрополиту Андрею.

«Я би дуже радив всім, хто вивчає історію України, всім державникам, всій владі обов’язково перечитати труди Митрополита Андрея для того, щоб побачити наскільки відповідальним було його ставлення до української нації, до українського народу, до людей і до майбутнього, його бачення майбутнього української держави», – зазначив Петро Порошенко.

Він відзначив, що сьогодні на службі в храмі було багато людей, які прийшли віддати свою шану величезній постаті великого українця Митрополита Андрея Шептицького.

Петро Порошенко також поспілкувався з вірянами та оглянув експозицію особистих речей Митрополита.

Джерело

 

Ми не маємо права залишити Путіну жодного шансу – Петро Порошенко про єдність у питанні членства України в НАТО

Росія та Кремль намагатимуться перешкодити Україні щодо отримання Плану дій щодо членства в НАТО та перспективам повноправного членства Альянсі. Однак, Україна повинна продемонструвати єдність у цьому важливому питанні.

Про це заявив п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на Львівському безпековому форумі-2019 в рамках сесії: «Мілітаризація Криму: виклики для регіону та НАТО».

«Росія дуже підступна. Росія буде робити все можливе для того, щоб зруйнувати єдність країн-членів Альянсу. Путін буде їздити в Угорщину, буде окремо вести переговори з Данією щодо підписання угоди про «Північний потік – 2», буде окремо вести переговори з Францією про «українські банди»…», – зазначив Петро Порошенко.

«Подивіться, скільки відбулось лише за останні тижні. І це ще не все. Спроба Угорщини заблокувати резолюцію Північноатлантичної ради і блискуча дипломатія послів – членів Північноатлантичної ради, яка дозволила прийняти підсумкову резолюцію», – додав він.

«Але ми не маємо права залишити Путіну жодного шансу. Бо зараз під парасолькою розведення військ складеться враження – почекайте, Росія ж вже все зробила, а навіщо ж ми санкції тримаємо проти неї», – підкреслив п’ятий президент України.

Він наголосив, що говорив з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом про надзвичайну важливість на найближчому саміті мати питання ПДЧ Україні в порядку денному.

«Я не маю жодної ілюзії про те, що в грудні в Лондоні ПДЧ щодо членства в НАТО не буде наданий. Але ми маємо підготуватися і не пізніше 2023 року Україна офіційно має підписати ПДЧ, бо всі країни, які стали членами НАТО – стали членами виключно через механізм ПДЧ», – також підкреслив він.

Петро Порошенко зауважив, що не існує іншого механізму, зокрема і Північна Македонія також стає членом НАТО виключно через механізм ПДЧ.

«І нам потрібно визначитись – чи ми хочемо обмежитись лише розмовами, лише окремими програми співробітництва, річна програма, трастові фонди, допомога озброєнням, допомога навчанням інші програми», – сказав він та назвав небезпечною нині поширену тезу про те, що Україна повинна сконцентруватись на окремих трьох-чотирьох програмах.

«Ні. Ми країна в стані війни. Ми країна, яка боронить не лише власну землю, боронить не лише цінності свободи і демократії, і платить за це найбільшу ціну. Україна боронить східний фланг НАТО», – підкреслив Петро Порошенко.

«І якщо хтось з країн-членів буде думати, що це там десь Україна вирішує якесь своє завдання – це помилка. Бо українські воїни б’ються за безпеку кожної країни-члена НАТО. Лише з таким розумінням ми будемо мати ефективну співпрацю з НАТО», – додав п’ятий президент України.

За його словами, саме тому надзвичайно принципово важливо, що українська влада нарешті задекларувала ті «червоні лінії», яких вона немає перетнути. «Це правильна відповідь на рух воїнів, волонтерів, добровольців «Ні капітуляції!». Бо це крок для єдності країни. Це так як ми маємо об’єднатися і зберегти Україну. Це є відповідь на ті виклики, які стоять перед Україною», – сказав він.

«Протистояти Росії може лише сильна Україна, з сильною армією, з сильним сектором безпеки, модернізованою, об’єднаною, реформованою з потужною економікою, яка має абсолютно чітку перспективу – повноцінного членства НАТО. За 70 років існування НАТО на жодну країну-члена Альянсу не було здійснено агресію Україна заробила це , коли віддала третій за величиною ядерний потенціал, коли вона зараз з честю пройшла надпотужне випробування російською агресією», – резюмував він.

Джерело

 

Петро Порошенко провідав наших захисників, які проходять лікування та реабілітацію у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону

 

Про це П’ятий президент України, лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко написав на своїй сторінці в Фейсбук:

“Героїчна цілодобова праця колективу Військово-медичного клінічного центру Західного регіону відома всій Україні. Я не раз чув на фронті слова подяки лікарям. Не так давно до наших спеціалістів приєдналися канадські медики, щоб консультувати тих, хто проводить операції найскладнішим пацієнтам з фронту.

Щасливий сьогодні провідати наших захисників. Радий, що вони сповнені сил та оптимізму. Це, як кажуть лікарі, – запорука скорішого одужання. Говорили з хлопцями про розведення військ. Маємо зробити все, щоб не допустити здачі української землі, яку наші бійці захищають ціною життя та здоров’я.

Низько вклоняюся воїнам, що зберегли Україну. Та щиро вдячний українським лікарям, які піклуються про наших Героїв”.

Джерело

 

Петро Порошенко та народний депутат України від “Європейської солідарності”, екс-очілник Львівської ОДА Олег Синютка вшанували 101-шу річницю Листопадового чину

Про це Олег Синютка на писав на своїй сторінці в фейсбук:

“Щасливий, що Львів гідно пошанував та відзначив борців України, учасників Листопадового Чину.

Приємно, що пам’ятник героїв ЗУНР відвідав один із його меценатів, П’ятий Президент України Петро Порошенко!”

Джерело

 

«Повернутися зі Львова без вишиванки майже неможливо» – Петро Порошенко

«Вчора зайшов до Етно-галереї Роксоляни Шимчук. Знаю її власницю як колекціонерку стародавнього українського одягу, відому дизайнерку та велику патріотку України. Моя Марина має колекцію вишиванок, де сорочка, створена пані Роксоляною, – одна з найулюбленіших.
Тепер і у мене буде чудова українська сорочка від пані Роксоляни».

Джерело

 

На львівських вулицях

 

Фото © Михайло Палінчак

 

 

 

 

 

Автор