Світ 1 грудня. Результати дня

Iliya Kousa[/avatar]

Новий король Таїланду, розслідування Руанди проти Франції, новий мирний договір в Колумбії, імпічмент президенту Південної Кореї, міграція в Британію, світова спадщина ЮНЕСКО, бої в сирійському Алеппо, війна в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Руанда розпочала розслідування ймовірної причетності Франції до геноциду в країні 1994 року. Влада підозрює кількох французьких високопосадовців в причетності до сприяння насиллю під час масових вбивств племенем хуту представників племені тутсі.

– Група бойовиків у Малі обстріляла з мінометів офіс миротворчої місії ООН в місті Гао та територію аеропорту Тімбукту.

– У Сомалі терористи «Аль-Шабаб» стратили вісьмох старійшин одного із селищ довкола Могадішо, коли ті відмовилися сплачувати «закят» – спеціальний релігійний податок на майно мусульман.

Америка:

– Палата представників Колумбії схвалила новий мирний договір між урядом та ліворадикальним антиурядовим угрупованням «ФАРК». Таким чином, Конгрес ухвалив новий варіант угоди і вона готова до реалізації. Цього разу, президент Хуан Мануель Сантос уникнув підтвердження договору на референдумі, як це було у вересні, передавши його одразу до парламенту.

– Відповідно до матеріалів попереднього розслідування, пасажирський літак із бразильською футбольною командою на борту, що розбився над Колумбією напередодні, впав, тому що в нього закінчилося пальне.

– У столиці Мексики група археологів виявила під зруйнованим супермаркетом стародавній храм часів ацтеків, який був центром поклоніння богу вітру.

– Директор ЦРУ Джон Бреннан заявив, що опозиція новообраного президента США Дональда Трампа ядерній угоді з Іраном є «вищим рівнем недолугості».

– За даними американських ЗМІ, новообраний президент США Дональд Трамп може призначити новим міністром енергетики країни сенатора-демократа Джозефа Манчіна, який має серйозні зв’язки з вугільною промисловістю США.

Азія:

– Принц Таїланду, 64-річний Маха Вачиралонгкорн офіційно обійняв престол короля країни, ставши десятим монархом династії Чакрі. Його батько – король Пхуміпон Адульядет помер у віці 88 років 13 жовтня 2016 року. На коронації нового короля Рами X були присутні голова Верховного суду, уряд на чолі із прем’єр-міністром та регент. Перед церемонією, новий король взяв участь в пам`ятних заходах біля гробниці його батька.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що «Туреччина в Європі далеко не гостя, а хазяйка». Про це турецький лідер повідомив на зустрічі керівників провінцій в Анкарі. Він також звинуватив керівництво ЄС в «подвійних стандартах» та наголосив, що Європі не вдасться відмовитися від Туреччини.

– За даними соціологічних опитувань, 75% громадян Південної Кореї виступають за імпічмент президенту Пак Кин Хе, яка опинилася у центрі корупційного скандалу за участі її близької подруги. Адміністрація ж президента наполягає на її добровільній відставці.

Європа:

– Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вдруге не балотуватиметься на посаду президента у 2017 році.

– Колишній депутат Держдуми РФ Геннадій Гудков звинуватив вище керівництво Чечні в організації вбивства одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова.

– Бюро національної статистики Великої Британії повідомило про рекордний рівень імміграції до країни з Європи у 2016 році. Зокрема, відповідно до даних бюро, з червня 2015 по червень 2016 років до Британії в`їхали 650 тисяч мігрантів. Найбільше, до країни прибувають з Румунії. Питання прав мігрантів – найбільш гостре в британському парламенті. Воно стоїть у центрі дебатів навколо виходу країни зі складу ЄС.

– ЮНЕСКО внесла індійську філософію йоги до списку нематеріальних об’єктів світової спадщини. При цьому внесли не практику йоги, а саме філософію, на якій вона заснована. Окрім йоги, до списку також увійшли бельгійська пивна культура, середземноморська дієта, перуанський танець «ножиці» та пекінська опера.

– У Люцерні в Швейцарії пройшла зустріч міністрів з питань науки та досліджень країн-членів ЄС, які обговорили питання виділення коштів на програми з виробництва роботів, які мають висадитися на Марс у 2021 році.

Близький Схід:

– Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що позиція Анкари стосовно президента Сирії Башара Асада залишається незмінною. Ця заява прозвучала на зустрічі із російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Сторони обговорили можливість запровадження в сирійському Алеппо режиму припинення вогню. Напередодні, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що метою військової інтервенції Анкари «Щит Євфрату» до північної Сирії є повалення режиму Асада. Це викликало реакцію у Москві, а президент Ердоган обговорив цей інцидент із Володимиром Путіним. Вже сьогодні на зустрічі керівників провінцій в Анкарі, президент Ердоган заявив, що операція «Щит Євфрату» спрямована виключно на нейтралізацію терористичних угруповань, а не проти країни чи конкретної особи.

– За даними ООН, близько 25 тисяч цивільних покинули східні квартали Алеппо та перебралися до західної частини міста, підконтрольної урядовим військам.

– Коаліція ісламістів «Армія завоювання» в Сирії відбила частину південного кварталу Алеппо Шейх-Саїд. Сирійська армія відступила, але все ще контролює 70% району. Водночас, урядові сили зайняли територію старого кварталу Аль-Рамуса та промислову зону південніше Шейх-Саїда. В той же час, низка ЗМІ повідомила про переговори між сирійським урядом та групою бойовиків всередині Алеппо про здачу міста та запровадження перемир’я. Інша група ісламістів на чолі із одним з командирів руху «Нур Ед-Дін Аль-Зангі» Закарією Малахіфджі відмовилася складати зброю та заявила, що продовжить «джихад».

– За оцінками ООН, понад 4 тисячі мешканців Іраку загинули та зазнали поранень протягом листопада внаслідок військових дій. 926 осіб – це цивільні. Понад 1,5 тисячі – співробітники іракських сил безпеки та армії. Найбільше постраждав Багдад – там загинули 152 людини та 581 зазнала поранень. Натомість, втрати курдських загонів «пешмерга» за всі 2 роки конфлікту сягнули 1,4 тисяч бійців.

Автор