Світ 29 листопада. Результати дня

Авіакатастрофа в Колумбії, попередні результати виборів в Гаїті, новий саркофаг на ЧАЕС, найбільший секс-скандал в історії англійського футболу, кібератаки РФ в Німеччині, наступ сирійських військ в східній Гуті та багато іншого.

Африка:

– Бурунді звинуватила Руанду в організації невдалого замаху на Віллі Ньямітве – старшого радника президента Бурунді П`єра Нкурунзізи.

– Троє співробітників гуманітарної місії ООН викрадені бойовиками у регіоні Дарфур в Судані.

Америка:

– У Колумбії неподалік міста Ла-Уньон зазнав авіакатастрофи пасажирський літак із 81 людиною на борту. 76 осіб загинули. Шестеро – вижили. Чартерний рейс з бразильського Сан-Паулу прямував до колумбійського міста Медельїн. На борту була бразильська футбольна команда «Шапекоенсе». У Колумбії мав пройти фінал кубка Південної Америки. Для цієї команди – це найбільший в їхній історії успіх. Суперники «Шапекоенсе» вже висловили співчуття з приводу загибелі футболістів та запропонували віддати кубок їм. У Бразилії у зв’язку з катастрофою оголосили траур.

– Новообраний президент США Дональд Трамп вирішив призначити новим міністром охорони здоров`я відомого критика програми «Obamacare», конгресмена та колишнього хірурга Томаса Прайса. Протягом двох років він очолював комітет Конгресу з питань бюджету та був непримиримим критиком програми охорони здоров`я адміністрації Обами.

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро прибув на Кубу попрощатися із кубинським лідером Фіделем Кастро.

– Новообраний президент США Дональд Трамп розкритикував телеканал «CNN» за упереджене висвітлення президентських перегонів 2016 року.

– Відповідно до попередніх результатів, на Гаїті перемогу на президентських виборах отримав кандидат від керівної партії «Тет Кале» Жювеналь Муаз. Він набрав 55,67% голосів. Його суперник Жюд Селестен набрав лише 19%.

Азія:

– Сінгапур виступив проти перегляду угоди про Транс-тихоокеанську співпрацю. Раніше, про намір вийти з договору заявляв новообраний президент США Дональд Трамп. МЗС Сінгапуру заявило, що угода вигідна всім сторонам, включаючи Вашингтон.

– У Таїланді на спеціальній сесії парламенту офіційно запросили на престол принца Маху Вачиралонгкорна, який має стати новим королем країни. Самого принца на засіданні не було. Король Пхуміпон Адульядет помер 13 жовтня у віці 88 років.

– Президент Південної Кореї виступила зі зверненням до народу країни, в якому публічно вибачилася за корупційний скандал, в центрі якого опинилася, та повідомила про готовність достроково покинути посаду глави держави. Втім, про свою відставку – не заявляла. Опозиція з партії «Тобуро» повідомила, що буде голосувати за імпічмент.

– Курдська радикальна група «Соколи свободи Курдистану» взяла на себе відповідальність за організацію теракту в турецькому місті Адана минулого тижня. Тоді загинули двоє людей, 33 зазнали поранень. Замінований автомобіль вибухнув біля будівлі губернатора.

Європа:

– В Україні завершили будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Нове захисне покриття будувалося 4 роки. Вартість проекту становила 1,5 млрд. доларів. Частину коштів покрив ЄБРР. Конструкція із сталі та бетону в формі авіаційного ангару довжиною 165 метрів та шириною 110 метрів важить близько 36 тисяч тон. Корпус арки покритий спеціальною обшивкою, яка захищає старий саркофаг від зовнішніх впливів, а також захищає довкілля від радіації. Розраховують, що термін експлуатації нового саркофагу – 100 років. Це – найбільша рухома споруда, яку коли-небудь будувало людство.

– У Великій Британії спалахнув найбільший в історії англійського футболу секс-скандал. Одразу 20 футболістів в ефірі телеканалів звинуватили їхнього тренера у футбольній школі Баррі Беннела у сексуальних домаганнях. Першим про проблему домагань до футболістів з боку тренерів розповів Енді Вудворд з команди «Крю». За ним в середині листопада колишній гравець юнацької команди «Манчестер Сіті» Кріс Ансворт заявив, що його ґвалтував тренер понад 100 разів в дитинстві. Королівська прокуратура висунула Баррі Беннелу підозру у восьми випадках сексуальних домагань до своїх учнів – хлопчиків у віці 14 років. Його також затримали. Поліція також розпочала розслідування на основі свідчень футболістів.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель звинуватила Росію в здійсненні щоденних кібератак проти німецьких державних установ. За її словами, кібератаки російських хакерів стали «частиною буденності». Зокрема, вона поклала на Москву провину за хакерську атаку на мережу німецького оператора «Deutsche Telecom», через яку майже 900 тисяч користувачів залишилися без інтернету.

– Спортивний арбітражний суд в Лозанні дискваліфікував трьох російських легкоатлеток Тетяну Чернову, Крістіну Угарову та Катерину Шарміну за вживання допінг-препаратів під час Олімпійських ігор-2012 в Лондоні. Відповідно, всі їхні спортивні результати на змаганнях були анульовані.

– Канада запровадила санкції проти шістьох депутатів Держдуми РФ, обраних на парламентських виборах у вересні від окупованого Криму.

– Іспанія направила запит до Австрії із вимогою видати їм українського олігарха Дмитра Фірташа, якого підозрюють у відмиванні коштів.

Близький Схід:

– Пентагон США заявив, що удар сил коаліції по позиціях сирійських військ у провінції Дейр-аз-Зор у вересні цього року був «великою помилкою». Про це повідомив генерал Річард Коу, який займається розслідуванням інциденту. 17 вересня бойові літаки США, Великої Британії, Данії та Австралії завдали повітряних ударів по сирійській армії неподалік міста Дейр-аз-Зор, яке 4 роки перебуває в облозі терористів «Ісламської держави». Тоді загинули понад 80 військових, а терористи одразу пішли у наступ та зайняли значні території біля аеропорту Дейр-аз-Зор.

– Сирійська армія штурмом оволоділа містечком Аль-Майдаані в східній Гуті в провінції Дамаск. Бої за цей населений пункт тривали понад 3 місяці. Напередодні, до цього регіону прибуло велике підкріплення сирійських військ із Західної Гути, де завершилися всі бойові операції. Сирійське військове командування має намір зосередитися на захопленні стратегічних територій під контролем бойовиків довкола столиці. Це – історичний регіон східна Гута та табір палестинських біженців «Ярмук». В останньому сирійська армія висунула останній ультиматум терористам «Ісламської держави» та «Фронту Аль-Нусра» із вимогою покинути «Ярмук».

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його інтервенція в Сирію має на меті «покласти край правлінню Башара Асада та принести справедливість сирійському народу».

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» всю територію Найнавської рівнини довкола міста Мосул. У самому місті звільнено 22 квартали та знищено до 1000 бойовиків.

– Сирійські війська продовжили наступальну операцію в східних кварталах Алеппо. Урядові сили атакували позиції бойовиків коаліції «Армія завоювання» в кварталах Тарік Аль-Баб, Аль-Фардус та Аль-Шаєр. За добу зі східних кварталів евакуювали вже понад 20 тисяч цивільних. Ще 140 ісламістів добровільно склали зброю та покинули місто гуманітарними коридорами. Зараз сирійські війська намагаються зайняти квартали Маасаранійя та Хальванійя, щоб пробитися до основного оплоту терористів «Фронту Аль-Нусра» – району Аль-Шаєр. Щоб відволікти урядові сили, бойовики атакували позиції сил Асада на заході Алеппо в кварталі Аль-Захра.


Автор