П’ятий Президент України Петро Порошенко на Парламентській асамблеї НАТО. 14.10.2019 (фото, відео)

Порошенко в ПА НАТО: Відносини Україна-НАТО – один з ключових факторів для глобальної безпеки

 

Україні потрібна чітка перспектива членства в НАТО та затвердження Плану дій щодо членства в Альянсі. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на пленарній сесії Парламентської асамблеї НАТО в Лондоні.

Петро Порошенко подякував за п`ять років надзвичайно міцної підтримки України всіма країнами-членами та ПА НАТО у надзвичайно складній ситуації, коли наша держава зазнала російської агресії.

«Відносини Україна – НАТО залишаються одним з ключових факторів для регіональної та глобальної безпеки. Зрозуміло, що стійкість і сила України у протидії російській агресії визначатимуть безпеку та стабільність у всій Європі», – підкреслив п’ятий президент України.

Петро Порошенко наголосив: «Ми цінуємо, що НАТО надає допомогу Україні у здійсненні реформ, побудові нової сучасної армії, а також посиленні наших оборонних можливостей».

«Я твердо вірю, що майбутнє України безумовно у НАТО. І це найкраща запорука незалежної, цілісної, безпечної та процвітаючої України», – заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що пишається тим, що сьогодні Україна та НАТО ближче, ніж будь-коли раніше.

П`ятий президент України зазначив, що за 5 років нам вдалося провести більше демократичних та безпекових реформ, ніж за чверть століття до цього.

«Ми запровадили стратегічне планування за стандартами НАТО, військово-технологічні стандарти, збільшили спільні військові навчання, збільшили військовий бюджет набагато вище, ніж за критеріями НАТО», – додав він.

«І що нам зараз потрібно – чітка перспектива членства. Тепер нам терміново потрібен План дій щодо членства», – також заявив Петро Порошенко.

Він зауважив, що Україна має взяти участь у саміті НАТО. «Це було б рішення, яке нам життєво потрібно», – переконаний п’ятий президент України.

Петро Порошенко також зауважив, що сьогодні в Україні відзначають День захисника України.

«Я заснував це свято п`ять років назад указом президента.

І сьогодні, коли українці зустрічають військових не важливо чи вони у однострої чи в цивільному одязі, вони кладуть руку на серце таким чином висловлюючи свою вдячність захисникам», – розповів він.

«І я хочу тут серед цієї поважної аудиторії покласти мою руку на серце і подякувати захисникам України», – сказав Петро Порошенко.

Політик звернувся до учасників засідання: «Україна потребує єдності та солідарності. Разом ми сильніші».

Він завершив свій виступ словами: «Слава Україні!».

Джерело

 

Ми не дамо зупинити євроатлантичну інтеграцію України – Петро Порошенко про підсумки ПА НАТО

 

Україна має продовжувати реформи та отримати План дій щодо членства в НАТО. Однак нині українська влада не робить кроків вперед у цьому напрямку. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю Прямому каналу.

Політик розповів про роботу в рамках засідання Парламентської асамблеї НАТО в Лондоні.

«Я хочу подякувати всій українській делегації, яка брала участь у Парламентській асамблеї НАТО. Те» що спільними зусиллями делегація змогла зняти з розгляду, це було вперше за всю історію існування ПА НАТО, коли питання висунуте однією з країн-членів, яке передбачало дуже м’яке ставлення щодо продовження санкцій проти РФ, зусиллям всієї нашої делегації це питання було знато з розгляду», – розповів він.

За його словами, питання, яке стосувалося резолюції України, питання, яке стосувалося проведення навесні наступного року сесії ПА НАТО в Україні – це також потребувало великої координації і великих спільних рішучих дій делегації.

«Але найголовніше те, щоб Україну нарешті запросили до саміту НАТО, який має відбутися в Лондоні», – зауважив Петро Порошенко.

Він додав: «Під час мого президентства не було жодного випадку, коли саміт НАТО проходив без України, без проведення комісії Україна – НАТО. Бо для нас це питання життя і смерті. Для нас це питання безпеки, це питання виживання і захисту національних інтересів».

«Ми маємо високо тримати українське питання в порядку денному країн НАТО», – особливо підкреслив п’ятий президент України.

За його словами, вперше є ризик, коли Лондонський саміт може пройти без України, без  запрошення українського президента.

«Звичайно, що ми на це маємо рішуче реагувати. Мною була запропонована позиція, коли парламенти країн-членів звернуться до президентів, голів держав та урядів з проханням обов’язково запросити Україну. Обов`язково надати нам План дій щодо членства в НАТО», – повідомив політик.

При цьому він додав: «От коли йдеться про розмови – говорять все гарно, коли йдеться про дії, рішучі дії, які б забезпечували нам членство в НАТО, надали нам ПДЧ – там чомусь влада робить крок назад».

«Я, наша команда, «Європейська Солідарність» робитимемо все можливе, щоб не дати зупинити ані європейську, ані євроатлантичну інтеграцію України», – підкреслив він.

Петро Порошенко також нагадав, що членство в ЄС та НАТО  є вимогою української Конституції.

«І закони і Конституцію треба виконувати», – додав він.

«Це сьогодні воля українського народу, бо понад 55%  українців твердо налаштовані на те, щоб Україна була членом НАТО», – сказав Петро Порошенко.

Він також розповів, що в сьогоднішніх рішеннях ПА НАТО чітко записано, і в виступі Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга було окремо наголошено, що «двері НАТО відкриті, рішення Бухарестського саміту чинні».

«Україна має робити свою частину роботи, проводити реформи, не зупинятися на них. Він окремо підкреслив у своєму виступі ті величезні досягнення, які були зроблені нашою командою за попередні п`ять років. І закликав – продовжуйте реформи, боріться за членство в НАТО. Двері НАТО відкриті для України», – розповів Петро Порошенко про виступ голови Альянсу.

Джерело

 

Solomiia Bobrovska

Основні меседжі Генерального Секретаря НАТО Єнса Столтенберга на запитання української делегації про подальші кроки НАТО щодо України:

“Те, що зробила Росія, анексувавши Крим, продовжує дестабілізувати Схід України, є неприйнятним”;

“Ми посилюємо нашу підтримку, нашу співпрацю, після інциденту із захопленням українських кораблів в Азовському морі. Це не тільки про підтримку України, це також про підтримку порядку, заснованого на правилах, що є дуже важливим для нас всіх”.

“Ми підтримуємо прагнення України до подальшої євроатлантичної інтеграції, в тому числі до членства, і ми вважаємо, що необхідно зосередитися в першу чергу на реформах, на модернізації України”.


Ivanna Klympush-Tsintsadze

Повертаємося з 65-ї Парламентської асамблеї НАТО.

Нова українська делегація вчилася працювати злагоджено і спільно, щоб представляти інтереси України. Думаю, що вдалося. Вже наступного разу в сесії за кордоном, поза сесією в Україні в травні 2020-го ані я, ані Oksana Yurynets взяти участь не зможемо. Все буде в руках нової команди.

На зараз підсумки позитивні.
Резолюції ПА були ухвалені з великою кількістю уточнень і поправок, наданих українською делегацією. Відбулося багато двосторонніх зустрічей з іншими делегаціями, що забезпечить безпосередній контакт на майбутнє для ефективної взаємодії на майбутніх сесіях ПА НАТО.

Винятково нашій делегації на пленарному засіданні вдалося виступити кілька разів. Голові делегації Yegor Chernev вдалося поставити питання від делегації Генсеку пану Столтенбергу щодо майбутнього розвитку відносин України з Альянсом.

Генсек запевнив, що НАТО буде лише посилювати свою підтримку і партнерство. Він нагадав, що після захоплення українських моряків біля Керченської протоки, в НАТО вирішили посилити співпрацю з Україною у військово-морській сфері. Це і робота з Морською академією в Одесі, і майбутній візит Північноатлантичної ради до України (до Києва та Одеси) для вираження потужної політичної підтримки.

Генсек Альянсу переконаний, що підтримка України є підтримкою і того порядку, який заснований на правилах, що дуже важливо для всіх членів Альянсу. Під час свого виступу він привітав присутнього у залі Петра Порошенка, зазначивши, що сподівається на продовження плідної співпраці з новим Президентом України.

Петро Порошенко мав потужний виступ щодо подальшої співпраці Україна – НАТО та перспективи членства нашої країни в Альянсі. Зокрема, він говорив про ПДЧ і запрошення Україну на зустріч високого рівня, що відбудеться в грудні в Лондоні. Очевидно, особливий акцент Петро Олексійович зробив на вдячності українським захисникам та захисницям.

Наприкінці пленарного засідання українська делегація мала можливість представити відео-запрошення Парламентської асамблеї НАТО до України, на що Президентка ПА, пані Мадлен Мун, відповіла, що з нетерпінням чекає на просування України до НАТО.

Це стратегічна мета України, закріплена в Конституції, тому наші очікування з партнерами тут повністю збігаються.

 

Фото © Facebook Ivanna Klympush-Tsintsadze та NATO Parliamentary Assembly

Автор