ЗЕхайп. 25 вересня – 8 жовтня 2019 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щосереди (по можливості) до вашої уваги – ЗЕхайп. Наразі від 25 вересня – 8 жовтня 2019 р.

Вибачте, але подій статося так багато що довелося групувати.

ЗЕхайп 9
Під час офіційного візиту подружжя Зеленських в США на Генасамблеї ООН дружина президента ініціювала проект по створенню україномовних аудіогідів в найбільших музеях світу. Анонсований Оленою Зеленською проект україномовних аудіогідів в світових музеях існує вже рік і є пілотним проектом Українського інституту в Національному музеї у Варшаві. Теж мені?! Пристайко оно хвалится безвіком з Еквадором, для якого візи не потрібні!

ЗЕхайп 8
Новий голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що українське суспільство не готове до легалізації легких наркотиків. А от проституція на його думку – проблема, від якої держава не зможе позбутися, тому було б непогано прийняти на державному рівні “цивілізоване, законодавче рішення по легалізації”.

ЗЕхайп 7
Покращення. Нова міністр освіти та науки України Ганна Новосад заявила, що підвищення зарплат вчителям не планується. Також депутат від партії “Слуга народу” і голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що найближчим часом не стоїть питання про зниження єдиного соціального внеску (ЄСВ) або зниження навантаження на фонд оплати праці. Політик пояснив, що в порівнянні з європейськими країнами, в Україні навантаження на фонд оплати праці менше середнього показника. Як приклад, в Латвії ЄСВ нараховується на рівні 30%. А от спікер Дмитро Разумков заявляє що ФОПам зробили лише краще! Також у Мінфіні пояснили, чому не знизять тарифи за коммуналку – міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Мінфін та Уряд виступають за запровадження ринкових цін на енергоресурси, зокрема газ. До того ж запровадження ринкових цін на енергоресурси є вимогою Міжнародного валютного фонду. А Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає за необхідне ввести відповідальність для журналістів за маніпуляції громадською думкою. Також у партії “Слуга народу” пропонують переглянути пільги і соціальні виплати ряду учасників бойових дій, зокрема, тим, хто служив за контрактом. Про це розповіла в інтерв’ю голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. «Слід передивитися і перелік пільговиків. Якщо це був контракт, і людина свідомо йшла на отримання високого грошового забезпечення, продавала свою найману силу для того, щоб захищати країну, – це був його вибір і тільки так», – вважає нардеп.

ЗЕхайп 6
Преса. Стало відомо що прес-секретар президента Юлія Мендель відштовхнула журналіста Сергія Андрушка, коли той намагався взяти коментар у президента Зеленського. Журналіст “Радіо Свобода” Крістофер Міллер та журналістка видання “Лівий берег” Наталія Шимків розповіли, що стикалися з агресивною поведінкою прес-секретарки президента України Юлії Мендель. Президент України Володимир Зеленський на саміті Організації Об’єднаних Націй (ООН), який проходить у Вашингтоні, ігнорував українських журналістів. Українська делегація на чолі з президентом Зеленським пройшла повз українських журналістів. Незважаючи на спроби українських ЗМІ поставити українському лідеру питання, Зеленський не став відповідати. Американські журналісти поставили президенту України Володимиру Зеленському кілька запитань щодо його розмови з Дональдом Трампом, але той нібито “викручувався й ухилявся” від прямих відповідей. Про це повідомляє американський телеканал CNN. Також перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос пішов з брифінгу, не дослухавши до кінця питання журналіста.

ЗЕхайп 5
Голова РНБО Олександр Данилюк подав у відставку. Політик заявив, що піти з займаної посади його спонукали події останніх тижнів, які розгорнулися навколо “ПриватБанку”. Скасування націоналізації “ПриватБанку” призведе до істотного фінансового навантаження на держбюджет країни, до розриву співпраці з МВФ і відтоку інвестицій.

ЗЕхайп 4
Глава Офісу президента України Андрій Богдан назвав акцію протесту “Ні капітуляції”, яка відбулася сьогодні в Києві, проплаченою. Один із користувачів вказав Богдану, що той “постить фейки”. Глава ОПУ відреагував на цей коментар наступним чином: “Порохоботік, узбагойся, а то санітари прийдуть”. Заяву богдана підтримав Саакашавілі. Учасники «Руху опору капітуляції» зажадали звільнення Андрія Богдана.

ЗЕхайп 3
Після скандалу навколо липневої телефонної розмови між президентами США і України Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, через яку американському лідеру загрожує імпічмент, українського лідера прозвали “Монікою Зеленські”. Володимир Зеленський пообіцяв президенту США Дональда Трампа, що новий генпрокурор України розслідуватиме справу, в якій фігурує Хантер Байден. «З того часу, як у нас є більшість в парламенті, я можу сказати зі 100-відсотковою впевненістю, що генеральний прокурор буде моєю людиною» – сказав Зеленський.

ЗЕхайп 2
ЗЕпутанги. Депутат від партії “Слуга народу” Максим Бужанський “у пориві емоцій” образив батьків учнів однієї зі шкіл Дніпра, назвавши їх “інфантилами” і “дов*ойобами”. Батьків нібито не хвилює безпека їхніх дітей і вони не можуть зібрати гроші на кришки для люків, що вартують 500 гривень кожен. За словами нардепа, щоб встановити кришки на люках, батькам потрібно “скинутися” по 100 гривень. Депутат Олександр Дубінський заявив, що 26 депутатів від президентської партії “Слуга Народу” провели зустріч з Сергієм Трегубенко і Іллею Павлюком, яких в ЗМІ пов’язують з кураторством митних потоків і контрабанди: «У мене питання, перш за все, до керівництва партії, а також до учасників – що вони там робили, і які питання обговорювали?» Також Олександр Дубинський виступив проти політики партії “Слуга народу”. “Тарифи знижувати не будуть. Зарплати збільшити не можуть. Корупцію перемагати не хочуть. Ви точно думаєте, що ми їх зробили, а не вони нас?” – написав політик. Ще Олександр Дубінський зареєстрував в Раді законопроект про податок на всі операції по готівковому обміну валют. При цьому Дубінський пропонує направити зібрані кошти на розвиток молодіжного спорту. А Народний депутат від партії “Слуга народу” Андрій Герус отримав зарплату за перший місяць роботи в розмірі 44 тисячі гривень, і вважає, що цього мало. А от голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія прокоментував заяву колеги по політсилі Олександра Дубінського стосовно співпраці України та Міжнародного валютного фонду (МВФ). «Пан Дубінський хоче профінансувати транш своїм коштом… Я чув, у нього великий автопарк. Я думаю, що він продасть машини і дасть державі позику замість МВФ, і все буде нормально» – сказав Арахамія.

ЗЕхайп 1
Під час жалоби по жертвах трагедії Бабиного Яру стався скандал з президентом Зеленським. Як правило, у цей день перші особи держави приїжджають на територію меморіального комплексу, аби офіційно вшанувати пам’ять загиблих. П’ятий Президент Петро Порошенко завжди зранку приїжджав до меморіалу, щоб покласти квіти. Але Володимир Зеленський не приїхав. «У нас президент – єврей, який вперше не прийшов у Бабин Яр» – заявив головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

На цьому – все. До зустрічі на ЗЕхайпі у наступну середу. Хайпами ЗЕкоманда нас старанно продовжує радувати.

Автор