Верховний Суд: ухвалення законопроєкту №1008 негативно вплине на доступ громадян до правосуддя

Верховний Суд оприлюднив Висновок Пленуму Верховного Суду щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний №1008 від 29 серпня 2019 року).

У Висновку йдеться, що «законопроєкт №1008 у редакції, прийнятій 12 вересня 2019 року в першому читанні, створює істотні ризики для незалежності судової влади та може знівелювати досягнення реформи правосуддя 2014–2018 років у частині посилення незалежності та деполітизації судової влади».

Прийняття законопроєкту у другому читанні потрібно відтермінувати для врахування всіх зауважень і пропозицій, обговорення Комісією з питань правової реформи та отримання висновків міжнародних організацій на відповідність його європейським стандартам незалежності судової влади.

Положення законопроєкту №1008 не пройшли попереднього обговорення ані з представниками суддівського корпусу, ані з представниками професійної спільноти та громадянського суспільства, ані з представниками міжнародних партнерів України, такими як Рада Європи, Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія), Європейський Союз, ОБСЄ, США та Канада тощо.

Пленум ВС надав оцінку і таким пропозиціям законопроєкту №1008 як скорочення максимальної кількості суддів Верховного Суду до 100 осіб, повторний добір суддів та зменшення суддівської винагороди, зазначивши, що вони суперечать стандартам Ради Європи та міжнародним зобов’язанням України.

Окремо Пленум ВС висловив застереження щодо положень законопроєкту, які передбачають можливість відкриття дисциплінарного провадження стосовно судді на підставі анонімного звернення, вказавши на те, що такий порядок може використовуватися як інструмент тиску на суддів.

Водночас Пленум ВС підтримав ініціативу вирівнювання зарплат суддів першої та апеляційної інстанцій незалежно від того, чи завершилося щодо них кваліфікаційне оцінювання.

З повним текстом Висновку можна ознайомитися за посиланням.

Джерело

Автор