Світ 23 листопада. Результати дня

Суд над «червоними кхмерами» в Камбоджі, нове відкриття в Єгипті, завершення операції НАТО в Сомалі, нові призначення Трампа в США, замороження переговорів між опозицією та владою у Венесуелі, корупційний скандал в Південній Кореї, вирок у справі вбивства депутата у Великій Британії, відставка Мартіна Шульца, початок блокади Мосула в Іраку та багато іншого.

Африка:

– За офіційними даними, рівень безробіття у Південноафриканській республіці виріс до рекордних за останні 13 років 27,1%. В країні триває політична криза на тлі протистояння опозиції та президента Джейкоба Зуми, якого звинувачують в корупції.

– Британець Моріс Кірк, який намагався перетнути Африку на літаку 1940-х років і зник під час польоту, був знайдений живим у ПАР. Зараз його готують до повернення в Британію.

– В ООН розпочали підготовку планів на випадок «вибуху ситуації» в Демократичній Республіці Конго. Там вже півроку зберігається агресивна та нестабільна політична ситуація через вибори та наміри Джозефа Кабіли переобратися на посаду глави держави всупереч Конституції. Крім того, епідемії холери та «жовтої лихоманки» лише все ускладнюють. Раніше, ЦВК країни відклало на рік проведення президентських виборів через нібито «логістичні труднощі». Опозиція розцінила це як спробу президента втриматися на посаді у незаконний спосіб. Це призвело до сутичок між прихильниками опозиції та силовиками.

– В Єгипті археологи знайшли стародавнє місто, якому може бути понад 7 тисяч років. Знахідку виявили неподалік міста Абідос. На місці розкопок знайдені будівлі, кухні, знаряддя праці та великі гробниці.

– НАТО повідомила про офіційне завершення військово-морської операції «Океанський щит» з боротьби з піратством біля берегів Сомалі, яка тривала з 2008 року. Задіяні в операції сили, Альянс планує перекинути в Чорне, Середземне та Балтійське моря. В організації свою операцію назвали «успішною». З 2012 року біля Сомалі не зафіксували жодного випадку нападів піратів на торгові судна. Лише у 2010 році сталося 30 нападів та захоплень піратами кораблів.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що новим постійним представником країни в ООН замість Саманти Пауер стане губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі. Вона – донька індійських мігрантів та перша жінка-губернатор в історії штату. Під час виборів вона активно підтримувала кандидатів-республіканців Марко Рубіо і Теда Круза. Часто піддавала критиці висловлювання та дії Дональда Трампа, особливо у сфері міграції. У жовтні вона обережно підтримала мільярдера, хоча й заявила, що «не є його фанатом». Після виборів вона провела переговори із Трампом в Нью-Йорку, і він запропонував їй посаду. Великого досвіду дипломатичної роботи у Хейлі немає. Вона солідарна із більшістю зовнішньополітичних ідей Трампа, окрім заборони в`їзду до країни мусульманам та депортації мігрантів. Також Трамп повідомив, що призначить міністром освіти Бетсі ДеВос – також критика політики Трампа.

– На Гаїті сталися сутички між поліцією та демонстрантами на тлі підрахунку голосів президентських та парламентських виборів. Спочатку побилися прихильники двох головних кандидатів у президенти. Згодом, їх намагалися розвести правоохоронці.

– Опозиція Венесуели оголосила про замороження переговорів з владою щодо виходу з політичної кризи. Це сталося після того, як представники влади двічі проігнорували зустрічі учасників перемов. Провину за призупинення діалогу лідери опозиції поклали на уряд.

Азія:

– 12 цивільних загинули у штаті Кашмір внаслідок прикордонних боїв між індійською та пакистанською арміями. Мінометний снаряд влучив у пасажирський автобус. А другий – в житловий будинок.

– У Південній Кореї прокуратура провела обшуки в головному кабінеті президента Пак Кин Хе у справі про корупцію. Серед іншого, в кабінеті знайшли пігулки «Віагри». Нещодавно, прокуратура повідомила про причетність глави держави до корупційного скандалу, але притягнути її до відповідальності поки що не може через президентський імунітет.

– Міністр юстиції Південної Кореї Кім Хьон Ун подав у відставку через корупційний скандал навколо президента Пак Кин Хе та її оточення. Те саме зробив і старший радник президента Чхве Чже Гьон.

– Південна Корея та Японія підписали договір про обмін розвідувальною інформацією. Він передбачає здійснення прямого, без посередництва США, обміну розвідданими між двома країнами, які стосуються Північної Кореї та її ядерної програми.

– У Камбоджі апеляційний суд залишив у силі рішення спеціалізованого суду Камбоджі про довічне ув’язнення для двох лідерів «червоних кхмерів», які були при владі у 1970-х роках. Таким чином, суд поставив крапку у справі Нуона Чеа та Кхіеу Сампхана. Їх обох визнали винними у причетності до організації вбивств понад 2 мільйонів людей. 90-річний Нуон Чеа був «правою рукою» лідера «червоних кхмерів» Пол Пота. А 85-річний Кхіеу Сампхан був в ті часи прем`єр-міністром країни. Вони – одні з останніх живих лідерів тоталітарного режиму та перші, яких засудив трибунал за злочини проти людства у Камбоджі. За різними оцінками, за час правління «червоних кхмерів» в країні було знищено від 1 до 3 мільйонів людей. Це майже третина від усього населення Камбоджі.

– Прокуратура Таїланду висунула офіційні звинувачення у відмиванні коштів впливовому лідеру буддистської громади країни. Настоятель місцевого храму Ват Пхра Джаммакая та ще четверо його соратників підозрюються у привласненні 28 млн. доларів. У 2015 році за цією справою його вже викликали на допит, однак він не прийшов, посилаючись на «погане здоров`я». Монах активно підтримував прем’єр-міністра Таксіна Чіннавата, якого усунули від влади внаслідок військового перевороту 2006 року. Військові, які нині перебувають при владі після аналогічного перевороту 2014 року – негативно ставляться до монаха.

– У Таїланді вперше виявлена активність терористичної організації «Ісламська держава». За даними поліції, понад 100 тисяч користувачів соціальних мереж за минулий рік переглядали сайти, пов’язані із діяльністю терористів. Також на території країни діють спеціальні центри, які збирають гроші на допомогу бойовикам в Сирії та Іраку.

– У Китаї щонайменше 40 осіб загинули внаслідок обвалу на будівництві електростанції у провінції Цзянси. За повідомленням місцевих ЗМІ, обвалилися внутрішні будівельні конструкції в одній з веж-охолоджувачів.
– Двоє людей загинули та 16 поранені внаслідок вибуху замінованого автомобіля біля резиденції губернатора в турецькому місті Адана. Поліція підозрює або терористів «Ісламської держави», або курдів.

– В Японії в Токіо вперше за 54 роки у листопаді випав сніг. Останній листопадовий снігопад спостерігали лише у 1962 році. Через це у місті частково паралізований транспорт.

Європа:

– Вже 900 авіарейсів скасувала німецька компанія «Lufthansa» через дводенний страйк пілотів. Напередодні, співробітники авіакомпанії оголосили, що не підуть на роботу наступні два дні. Вимагають підвищення заробітних плат на 20%.

– Британець Томас Мейр визнаний винним в умисному вбивстві депутата парламенту Джо Кокс та засуджений до довічного ув’язнення. Таке рішення ухвалив Центральний кримінальний суд Англії та Уельсу. Мейр застрелив Кокс 16 червня у місті Берсталл. Він здійснив три постріли, а потім вдарив її кілька разів ножем. Суд постановив, що Мейр діяв з ідеологічних міркувань та був прихильником нацистських ідей, зокрема – виступав проти мігрантів. На суді Мейр свою провину не визнав, але доказів невинуватості не надав.

– Німецькі телеканали висміяли одного з кандидатів на посаду президента Франції Франсуа Фійона за те, що він використав карту розділеної Німеччини у своїх агітаційних матеріалах.

– Міністр фінансів Великої Британії Філіп Хеммонд заявив, що вихід Британії з ЄС коштуватиме понад 150 млрд. доларів. Також він повідомив, що у разі виходу з організації, рівень зростання економіки країни, який зараз є найбільш успішним на рівні 2,7%, відкотиться до рівня 1,4%. Повернеться до нинішніх показників економіка лише у 2021 році.

– У Великій Британії опублікували доповідь «Корисні ідіоти Путіна», де перераховані всі політичні діячі, які вважаються проросійськими. Серед них – колишній мер Лондона Кен Лівінгстон, радник голови Лейбористської партії Шеймас Мілн, колишній лідер ультраправої Британської національної партії Нік Гріффін, колишній депутат парламенту Джордж Гелловей та інші.

– Кандидат у президенти Австрії від ультраправої «Партії свободи» Норберт Хофер заявив, що організує референдум про вихід країни зі складу ЄС у разі своєї перемоги.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Європу у підтримці терористів. Він розкритикував рішення ЄС призупинити переговори з Туреччиною щодо лібералізації безвізового режиму і назвав це «пособництвом тероризму». Єврочиновники вже багато місяців вимагають від Анкари внести відповідні зміни до антитерористичного законодавства, щоб отримати безвізовий режим. Ці зміни були включені в угоду, яку підписали Туреччина та ЄС. Втім, Анкара відмовилася це робити, оскільки антитерористичні закони є ядром її боротьби проти курдів.

– Голова Європейського парламенту Мартін Щульц оголосив про свою відставку після Нового року. На третій термін він переобиратися не буде. Натомість, він має намір очолити список Соціал-демократичної партії Німеччини на виборах до Бундестагу від землі Північний Рейн-Вестфалія.

Близький Схід:

– 12 цивільних загинули в результаті авіаударів саудівської авіації в Ємені за минулу добу.

– Сирійська влада запропонувала бойовикам у східному Алеппо взяти участь у «футбольному матчі примирення». Вони гарантували ісламістам безпечний прохід на гру на стадіон Аль-Хамданійя в Алеппо.

– Сирійські війська повернули під контроль стратегічну трасу, яка з’єднує міста Хадер та Аль-Кунейтра біля Голанських висот. Це стало можливим після захоплення урядовими силами стратегічної висоти Таль Аль-Наккар, яку контролювали терористи «Фронту Аль-Нусра».

– Іракські ВПС знищили понад 20 бензовозів терористів «Ісламської держави» поблизу міста Мосул. Автоколона намагалася покинути місто та податися убік сирійського кордону. Серед вбитих джихадистів – один з їхніх головних пропагандистів – «міністр інформації провінції Найнава» Зіяд Харуфах.

– Шиїтсько-християнські добровольчі загони «Сили народної мобілізації» повністю відрізали місто Мосул від решти територій в Іраку, закріпившись вздовж лінії фронту від міста Таль Афар, яке взяли в облогу, до Синджара.

– Парламент Ірану ухвалив закон про скасування смертної кари обвинуваченим у торгівлі наркотиками. Замість смерті їх можна буде засудити до 30 років ув’язнення.

– В Ірані на 90 році життя помер великий аятола Мусаві Ардебілі. Він був близьким соратником Рухолли Хомейні та займав при ньому керівні посади. Також очолював судову гілку влади з 1981 по 1989 роки.


Автор