Про гетьмана Скоропадського, гарних хлопців та деякі першопричини Голодомору

Пам’ятаючи про Голодомор, давайте не забувати того, чому він стався.

Того, що таварішчі бальшевікі вирішили замінити панське землевласництво (знесене революцією) і дрібне селянське приватне землевласництво (худо-гірко закріплене НЕПом) одним єдиним монополістом-землевласником – державою. А чому вони зважилися на це?

А тому, що єдина сила яка в Україні цьому опиралася – рух отаманів-повстанців фактично був придушений у 1928 році. А чому так сталося?

А тому, що загони повстанців – гарне посилення для дії частин регулярної армії, але сам на сам перемогти ворожу регулярну армію з мобілізаційною системою, зв’язком і тілом (без потужної допомоги зовні) – не здатні. А регулярна українська армія – Дієва армія УНР у 1919 році зазнала низки поразок, була викошена тифом, і врешті решт восени 20-го була інтернована поляками і припинили своє існування. А чому сталося так?

А тому, що гарні хлопці, соціалісти і демократи Винниченко, Шаповал і Петлюра отримавши впоряджені міністерства, майже сформовані військові частини (лишалося тільки мобілізацію провести) і кошти від продажу німцям врожаю 1918 року, примудрилися залишити армію без повноцінного командування, без поповнення та без адекватного харчового та медичного забезпечення. Генерал Єрошевич – був заарештований. Полковник Болбочан – заарештований і розстріляний, зібрані раніше кадри професійних офіцерів – розігнані, бо вони-гади бачте соціалізм не визнавали і українською мовою не говорили, хоча й хотіли битися за Україну. Корпус Січових стрільців керований фендрихом Коновальцем, та обер-лейтенантами Мельником і Сушко Київ здали взагалі без бою. Тощо й тощо.

А чому так сталося? А тому, що водночас з підготовкою червоних до наступу на Україну, в самій Україні гарні хлопці, соціалісти і демократи Винниченко, Шаповал і Петлюра знесли владу гетьмана Скоропадського, який власне і розбудував впоряджені міністерства, сформував кадри військових частин, та створив державний бюджет України, і створили тим хаос в керуванні армією і економікою країни.

А чому ж знесли гетьмана Скоропадського? Так той! Він же не провів люстрацію царських чиновників. Він же зволікав з реформами (ні-ні, ми знаємо, що не зволікав, а просто дуже ретельно їх готував), він же брав на службу “колишніх” професіоналів, замість щирих та криштально-ідейних дилетантів, у нього ж серед вищих чиновників знайшлося кілька українофобів (самим же гетьманом і усунутих, але хто на це звернув увагу?), він же укладав угоди з отаманом Красновим, він же не вселив в людей віру в себе… Він же, нарешті, свій родовий маєток не продав.

А гарні хлопці Винниченко, Шаповал і Петлюра закликали ж до таких гарних речей! До демократії! До соціальних благ! До, аби панську землю всім і порівну! До, аби відсунути від влади всіх колишніх… Вони ж нічого не казали, ані про більшовицьку окупацію, ані про Голодомор…

Згадали? А тепер можете піти і покричати що влада – погана, що люстрація – неправильна, що в уряді – зрадники, і що всіх – геть і хай живе нова революція.

Історія – дуже гонорлива дівчина, тим хто про неї забуває вона мститься поверненням.


Автор