Час і темп

Іван Хомяк

1919, 1921, 1929, 1933, 1937 – українці вперто пруть до повторення цих часів. Це буде не з таким інтервалом і, можливо, не зовсім у такій послідовності, але буде. Точніше вже є. Наш 1919 і 1921 уже позаду. Зелені більшовики повністю окупували Україну. Саме окупували. З таким беззаконням, з таким хамством, перемішаними зі страхом, поводяться лише окупанти.

Ви не відчуваєте 1929? Ще не чули про “Великий передел”? А я відкрито чую його вже півроку. Маєте ФОПіка, то ми йдемо до вас. Експропріація на користь Коломойського тільки розгортається, але з таким темпом він до Нового року перевищить податкову “систему” Януковича-молодшого. НЕП завершилась, панове комерсанти, будете пахать на дядю за трудодні.

Мені зараз заперечуватимуть про “вільнолюбивий український народ” та про “дух революції”. Український народ шукає не волі, а зручне ярмо та затишне стійло. Революцію робила активна меншість, а народ всю дорогу бурчав: “верните все взад”. А після того, як народ сказав своє “фе” тим, хто мерзли, лізли під кулі та віддавали останнє, вони тричі подумають – чи робити це знову. Серед моїх побратимів, які не зсучилися за ці п’ять років, домінує дві точки зору:

1) та пішло воно – шукати смерті заради цих білівердинових, щоб вони віддали країну якомусь пройдисвіту.
2) лише заради створення хунти, тільки справжньої.

Тут я не описав ще один фактор – 1937. Репресії вже почалися. Не знаю, яка має бути цифра, щоб назвати їх масовими. Судових справ, обшуків і навіть судів проти тих, хто боровся за незалежну державу, за ці місяці відбувається вже десятки. Все під маркою, під якою білівердинові йшли до влади – боротьба з баригами порохоботами. То коли репресії називатимуться масовими? Коли посадять першу сотню? Може тисячу? Сто тисяч?..

Коли буде пізно щось робити? Коли вже пізно валити? Не важливо – куди чи кого? В 1933 році тисячі селянських повстань були для московської імперії як комар для мамонта. Бо було вже пізно. Коли? Ось головне питання сучасної української політики.

Автор