Школа для ЗЕпутанга

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, а я не буду сміятися з задуму партії «Слуга народу» провести тижневий інтенсив для депутатів від своєї політсили «за Гарвардськими технологіями», або простою мовою – відправити їх до «школи ЗЕпутангів». На мою думку, від цієї школи сильно напружитися вже зараз мусять чинний голова АПУ-ОПУ Богдан і президент Зеленський. Чому? Судіть самі.

У всі часи диктатурою називалося становище, коли з трьох гілок влади (законодавчої, виконавчої та судової) в одних руках об’єднували дві – третю тоді можна не помічати. Наразі Зеленський – президент, і має однопартійну більшість у парламенті. Тобто очевидно, прем’єра та уряд буде обирати президентська фракція. Виконавча і законодавча влада опиняться в руках одної партії «Слуга народу». І от тут починається найбільш цікаве. Бо партія «Слуга народу» і президент Зеленський – не одне й те саме. Зеленський партією ніколи в житті не керував. А хто керує партією «Слуга народу»? А керує нею політтехнолог Дмитро Разумков, наразі ЗЕпутанг №1.

Як ви розумієте, саме його люди формували список ЗЕпутангів. Саме його люди курують роботу первинних організацій на місцях. Саме його люди займалися забезпеченням виборів мажоритарників. Можна сміливо казати, що саме Дмитро Разумков – та людина, яка керуватиме ЗЕпутангами у парламенті. А це означає, що відтепер вплив Дмитра Разумкова злітає на рівень впливу Андрія Богдана, якщо не перевершує його.

Я не знаю, за яким принципом Разумков формував список «Слуги народу». Але думаю, що він максимально напхав туди людей, відданих (з багатьох різних причин) персонально йому. Нині список ЗЕпутангів добряче поповнився мажоритарниками. Про всіх цих людей Разумков знає швидше за все лише те, що вони існують. Узнати їх детальніше просто бракувало часу – надто швидко пролетіли події від моменту заяви Зеленського про намір іти в президенти до фіналу парламентських виборів.

І от саме тепер, коли всі ці люди зібрані до купи, і коли вже чітко відомо, що всі вони муситимуть виконувати накази Разумкова під куполом ВР, прийшов час розібратися, кого має «Слуга народу» у своєму складі, і головне – чого можна від них чекати?

Переконаний, що зараз з ЗЕпутангами-мажоритарниками і тими, хто не входить до першої двадцятки списку, активно спілкуються потрібні люди – ЗЕпутанги з першої двадцятки, психологи, спеціалісти по комунікаціях, фахівці по секторах роботи ВР… Простіше, люди Разумкова. За пересічними ЗЕпутангами слідкують – як вони відповідають на ті чи інші слизькі питання, як вони поводяться у дискусіях, як реагують на агресію… Що вони говорять «під градусом» і з ким намагаються злягатися? Умови курорту в Трускавці для таких досліджень ідеальні. Навіщо все це? Та для того, аби конкретним ЗЕпутангам нарізати конкретний напрямок роботи – той, де вони будуть корисні для керівництва партії (читай – для Разумкова). А ще аби мати змогу заблокувати внутрішні бунти всередині фракції, і аби вчасно помітити, коли хтось почне «брати на стороні». Плюс – аби з’ясувати, хто з ЗЕпутангів нерівно дихає у бік Коломойського та Авакова. Окремо (я переконаний) в спільноті ЗЕпутангів виявляють людей з патріотичною позицією, аби їхні пориви гасити, блокувати або знайти на них важіль впливу.

Це вам не БПП і не «Народний фронт». Харизматичних самодостатніх осіб там майже нема. Фракція ЗЕпутангів складається з людей маловідомих, і тому, по-перше, вони не будуть вимагати до себе підходу, як Жеваго у БЮТ (наприклад), а з іншого боку, ними набагато простіше керувати. При правильній організації ЗЕпутанги можуть стати страшною зброєю в руках того, для кого вони прийматимуть закони. Саме таку зброю кує зараз з них той, хто ними керує – Дмитро Разумков. Вже зараз ЗЕпутанг Давид Арахамія повідомив, що у фракції з’являться 12 неофіційних лідерів (бригадирів), задача яких – контролювати 12 груп по 20 ЗЕпутангів. Це – система керування фракцією в чистому вигляді. У разі конфлікту Разумкова з Богданом або з самим Зеленським, здогадайтеся, на чий бік стане більшість ЗЕпутангів? Здогадайтеся, як муситимуть поводитися Богдан з Зеленським, якщо ЗЕпутанги раптом почнуть приймати «не те»?

У нас чимало експертів покладають надію, що ЗЕпутанги розколються через внутрішні чвари. Схоже, Разумков ці думки прочитав і вже діє на випередження під сміх блогосфери через “школу ЗЕпутангів”. На тлі Зеленського, який розслабляється в Одесі на Лізі Сміху, та Богдана, який по факту працює президентом України.

І все б добре, якби не одна деталь. Дмитро Разумков, який от-от отримає шалений вплив у країні, – колишній лідер молодіжного крила «Партії Регіонів». Які закони голосуватиме от так контрольований ним парламент, здогадайтеся самі.

Автор