Помните реформу питания в армии? Забудьте…

Юрий Бирюков

Помните реформу питания в армии?

На фотке – это на страничке Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ периодически выкладывают фотоотчеты из тех частей, которые на новую систему перешли. Половина армии, если кто забыл. Вторую должны были переводить в этом году.

Ага, щас. Как же. Киевский окружной суд приостановил. Ибо нефиг.

Ну и пиратов Дмитрия Марченко колбасят так, что никакого желания работать там у людей уже нет.

– Прачечная?
– Х*ячечная!

Лонгрида не будет, вы сделали это вместе.


Оборонне відомство обурене ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зупинення дії наказу МО України

Міністерство оборони України обурене ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зупинення  дії наказу Міністерства оборони України «Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення із застосування каталогу продуктів харчування в 2019 році” №90 від 04.03.2019.

Реалізація зазначеної ухвали ставить під загрозу розвиток системи харчування військовослужбовців  Збройних Сил України, яка була розроблена відповідно до стандартів НАТО та передових країн світу, а також направлена на якісне продовольче забезпечення українських військовослужбовців.

Зупинення дії наказу тягне за собою ряд наслідків, зокрема, стагнація розвитку якості та рівня харчування особового складу, подальші можливості корупційних проявів в системі харчування ЗС України, повернення до застарілих та неефективних  підходів продовольчого забезпечення та ряду інших негативних факторів, які матимуть серйозний вплив на систему забезпечення ЗС України в цілому, а також мотивацію українських військових, в тому числі, які виконують бойові завдання в районі проведення ООС.

Зазначимо, що Збройні Сили України розпочали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень та якість харчування військовослужбовців. Станом на липень 2019 року 50% військовослужбовців ЗС України перейшли на нову систему харчування за каталогом. Планується до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

Міністерство оборони України в установленому порядку оскаржить зазначену ухвалу та в подальшому відстоюватиме інтереси Збройних Сил у судових інстанціях.

 

Фото © Facebook Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ


Сергій Місюра

Коротко і по суті про загрози відміни нової системи харчування в Збройних Силах України.

Є купка старих постачальників харчування для ЗСУ. Старі, бо працювали за старою системою харчування, яка мала 30 інгредієнтів і чіткі норми, скільки і чого на добу повинно видаватись військовослужбовцям. З’їли, не з’їли, привезли, не довезли, не доварили – все списувалось. Міністерство Оборони купувало тільки ПОСЛУГУ ХАРЧУВАННЯ. Тобто платили, щоб солдати були нагодовані на добу згідно норми. Наприклад, 1300 грамів хліба, пару кілограм круп і т.д. І тому цих постачальників називали в армійському народі «баригами».
Купили товари, поставили своїх кухарів, забрали наші склади і годують собі з найнижчою якістю на найгіршому обладнанні наших солдат.

І мали мільйонні прибутки!
Хто ж стільки хлібу з’їсть? Гречка дорога? То годуємо перловкою, дріб-16. Економили як могли, а залишки ще й собі забирали, при цьому потрібно заплатити їм і за відвіз відходів.
Шикарно жили, заробляли всі, а в договір ще й прописали, що МО навіть до складів доступу не має. Тобто приїжджаємо з перевіркою, а нікуди зайти не можемо – всюди приватна власність годувальника.

Але тут прийшли реформатори з Головного управління розвитку та супроводження матеріального… Забрали все. Повернули склади, поставили своїх кухарів, яких в Старичах вчити почали. І головне – дали конкуренцію! Тепер баригам прийшлось не на 4 Україну поділити і спокійно собі списувати день за днем, а робити нижчу ціну, щоб тендер виграти.

А як виграли, то й прозріли. Тепер їм ще й треба зимою в мінусах працювати, бо в Бердичеві начпрод захотів салат Цезар зробити! А ціни в Каталозі на весь рік з урахуванням постачання в любу точку України!

Стали горювати бариги…
Через конкуренцію і більше гравців – впали прибутки. Замість привозу хліба та круп, по новій системі треба шукати і Латук з огірками. Тому третій рік штурмують МО, юристи, суди, АМКУ…

І тут барига звертається до суду, того самого, Окружного Адміністративного міста Києва. Бо скільки ж так можна жити? Жити їм тяжко.
І не знімаються з торгів, а виграють меншою ціною, а потім до суду жаліються.

Тому по цій Ухвалі, що нижче.

Барига поскаржився, що наказ МОУ №90 незаконний, і хоче припинення його дії. А це той самий наказ, за якого 284 ВІЙСЬКОВІ ЧАСТИНИ ПЕРЕХОДЯТЬ ДО КІНЦЯ 2019 РОКУ НА НОВУ СИСТЕМУ ХАРЧУВАННЯ!

І ця ухвала не звертає проект нової системи, вона тільки ПРИЗУПИНИЛА дію наказу МОУ №90. Саме ж рішення суду по законності цього наказу відбудеться 13 серпня 2019, і до цієї дати наказ призупинено.

Ще один приклад. В одній з великих військових частин барига запропонував затримання введення нової системи харчування на пару місяців, натомість він зробив би ремонт в одній з їдалень безкоштовно, просто дай ще попрацювати на старій системі.
Баригам настільки вигідна стара система, що їм лиш би ще пару місяців нормально заробити. Дайте хоча б ще трохи заробити…

Тому поки не треба паніки, просто ви маєте знати інформацію. Суд 13 серпня, а поки бариги трохи хочуть продовжити собі максимальні прибутки на старій системі для 284 частин, а це майже половина ЗСУ…

П.С. Ці фото я робив сам на складі 79-ї бригади, в зоні бойових дій. І така система невигідна баригам, але так подобається нашим захисникам.

П.П.С. Це дійсно коротко, тому що про цю війну можна годинами говорити. І, так, бариги підняли голови після виборів.

Автор