Не ставайте інструментом маніпуляцій

Mason Lemberg

Бачу, що багато хто з вас “вдягнув” аватарку #FreeSentsov.
І я вірю щирості багатьох з вас, тим більше, що дехто (згадаю тут Таню) ніколи не забував Сенцова, писав йому листи і т.д.

Але я хочу, щоб ви поглянули на цей тренд #FreeSentsov з іншої сторони, просто осмисливши наступні факти:

  1. Тренд #FreeSentsov став популярним відразу після арешту агента Вишинського з медалями “За повернення Криму”.
  2. До випадку з Вишинським суспільство було в режимі очікування, а зараз суспільство намагаються підняти з цього приводу. І тут треба задати та відповісти на запитання “Кому і чому це потрібно?”
  3. Цей тренд розкачують занадто зашкварені люди, які організовують акції під Банковою і чомусь замість російської влади виставляють вимоги до української влади та українського Президента. Зокрема, у Львові, цей тренд розкачують люди Садового, якому плювати на військових, війну, який вже організовував “блокаду” заради звільнення полонених, яка вилилася в те, що шахтами керує росія.
  4. Цей тренд масово підтримують кремлівські пропагандони, які відкрито заявляють, що треба поміняти Вишинського на Сенцова і чим скоріше, тим краще. На днях до цього всього діла підключили ручну Собчак.
  5. Останнє і найголовніше. Це повне дежавю з історією Савченко – це коли кремль руками підконтрольних ЗМІ мусував тему звільнення Савченко, ставлячи її вище за всіх, в ЗМІ та соцмережах нагніталася істерія, нав’язувалася думка, що її треба звільнити за всяку ціну, а про інших полонених просто забували.

Абсолютно те ж саме ми бачимо і зараз, #FreeSentsov – це добре, це прекрасно, я ЗА. Але що про інших полонених? Чому людей, які так піклуються долею Сенцова, не хвилює доля інших полонених, яких більше ніж сто людей?

Вибіркова емпатія? Я не вірю в вибіркову емпатію, не можна вибірково мати співчуття до окремих людей в звичайних обставинах. Зате можна вибірково мати співчуття до окремих людей в умовах інформаційної істерії, що спеціально провокується та нав’язується людям, в результаті чого люди стають керованими та перетворюються в інструмент досягнення цілей тих, хто стоїть за такою інформаційною істерією.

Один раз українці під впливом інформаційної істерії, керовані щирими почуттями, вже на це повелися, і ми отримали Савченко. Потім багато хто з вас каявся. Не треба каятися, просто не здійснюйте тієї ж помилки ще раз.

І я зовсім не про те, що Сенцов такий же саме, як Савченко. Ні, я маю великі сподівання, що Олег не підведе, і я не маю поки фактів, що свідчать про протилежне.
Але його використовують як заручника, як інструмент для маніпуляції вашими почуттями, як інструмент тиску, для того, щоб добитися виконання українською владою своїх вимог, використовуючи вас.
І я би дуже просив вас зважати на цей факт.

Українська влада за ці роки з полону звільнила 3088 людей, в тому числі більше 1000 військових. А скільки звільнили ті, хто під Банковою ламає стільці? Скільки звільнив Садовий?.. Хоча тут, напевне, правильніше питати, скільки людей залишаються там через таких як Садовий?

Я вірю що більшість з вас є щирими людьми, які співчувають Сенцову і хочуть його звільнення. І я цього хочу, але я вас прошу не ставати інструментом в руках тих, хто тримає Сенцова в заручниках і, маніпулюючи ним, хоче добитися своїх цілей.

Автор