Світ 14 листопада. Результати дня:

Перемога проросійських сил у Молдові, вихід Гамбії з МКС, новий глава адміністрації Трампа, корейсько-японська угода про розвідку, сутички у М`янмі, землетрус в Новій Зеландії, воєнні злочини США в Афганістані, арешт міністра економіки в Росії, битва за Ракку в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Гамбія розпочала формальну процедуру виходу з Міжнародного кримінального суду. Членство Гамбії припиниться 10 листопада 2017 року. Ця країна – вже третя в Африці, яка покинула цю судову структуру. До неї це зробили Бурунді та Південноафриканська республіка. Всі вони – звинуватили МКС в упередженості щодо мешканців «чорного континенту» і ігноруванні злочинів Заходу. МКС був створений у 1998 році. До нього приєдналися 124 країни. Понад 60 з них ратифікували Римський статут. Принциповими противниками ідеї створення МКС залишаються США, Ізраїль, Китай, Індія та Іран.

– У Лівії у Бенгазі спалахнули нові збройні сутички між урядовими військами та загонами ісламських екстремістів, серед яких чимало терористів «Ісламської держави» та «Аль-Каїди». Урядові сили контролюють 90% території міста.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що главою його адміністрації в Білому Домі стане нинішній голова Національного комітету Республіканської партії Райнс Прібус. Під час передвиборної кампанії Прібус курував зв`язки Трампа із Республіканською партією. Завдяки йому вдалося залагодити чимало конфліктів між мільярдером та його однопартійцями. На новій посаді Прібус так само займатиметься наведенням «мостів» між Трампом та республіканським Конгресом.

– Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що відмовляється від зарплати глави держави. Він має намір видати указ, за яким отримуватиме не 400 тисяч доларів на рік, а всього лише 1 долар.
– Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер заявив, що не очікував перемоги на виборах президента Дональда Трампа і вважає її «революцією» у політичній системі США.

– Президент США Барак Обама розпочав своє останнє закордонне турне на посаді президента. В його програмі – візити до Греції, Німеччини та Перу.

Азія:

– Південна Корея та Японія підписали договір про обмін розвідувальними даними. Церемонія підписання відбулася в Токіо. Переговори щодо укладення угоди тривали з 2012 року на тлі протестів опозиції, яка була стурбована співпрацею у цій галузі з колишньою метрополією. Корея з 1910 по 1945 роки була колонією Японії і отримала незалежність лише після завершення Другої Світової війни. Між країнами й досі існують розбіжності та образи щодо історичного минулого, особливо – періоду війни, коли японські солдати скоювали злочини на території Кореї. Натомість, активізація у 2016 році ядерних випробувань з боку КНДР підштовхнула обидві держави до співпраці для протистояння Пхеньяну.

– У Новій Зеландії стався другий за добу землетрус магнітудою 6,8. Зона ураження – регіон навколо міста Крайстчерч. Пошкоджень зазнали автошляхи та залізничні колії. Щонайменше двоє людей загинули. Напередодні, потужний землетрус магнітудою 7,8 вдарив по Крайстчерчу вночі 13 листопада. Прем`єр-міністр країни Джон Кей оголосив про початок евакуації людей на півдні.

– У М`янмі 27 представників народності рохінджа були вбиті військовими у штаті Ракхейн. За словами військових, на них напали озброєні мачете мусульмани і вони були змушені відкрити вогонь. Війна між армією та дискримінованою мусульманською етнічною громадою рохінджа у штаті Ракхейн триває з 2012 року. Влада М`янми не визнає рохінджа окремим етносом та вважає їх нащадками переселенців з Бангладеш, які колись незаконно перетнули кордон.

– Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда заявила, що Збройні сили США та ЦРУ можуть бути причетні до скоєння воєнних злочинів на території Афганістану, починаючи з 2001 року. Мова йде про тортури, зґвалтування та знущання. Зокрема, МКС зафіксували знущання над принаймні 61 ув`язненим з боку американських військ у період з 2003-2004 років до 2012 року.

– 15 людей затримані поліцією Індонезії за підозрою в нападі на християнську церкву в місті Самарінда у східному Калімантані. Внаслідок нападу 13 листопада загинула 3-річна дитина, ще троє дітей поранені.

– Опозиція Південної Кореї відмовилася вести переговори з президентом Пак Кин Хе про врегулювання політичної кризи та будуть добиватися її відставки. Про це повідомив лідер Демократичної партії Чу Мі Е.

Європа:

– Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що в обранні президентом США Дональда Трампа є «чимало позитивних моментів». Зокрема, він заявив, що Трамп – це «майстер з укладання угод», а тому це вигідно для європейського бізнесу. Як відомо, під час передвиборної кампанії, Джонсон називав Трампа «невігласом» та «ненормальним».

– В Україні над Чорнобильською АЕС розпочали зведення арочного саркофагу. Він важить 36 тон, має 108 метрів у висоту, 257 метрів в довжину та 162 метри в ширину. Будівництво саркофагу фінансується ЄБРР. Його зведення маж завершитися 29 листопада. Він має протриматися понад 100 років.

– Президент РФ Володимир Путін вперше поговорив по телефону з новообраним президентом США Дональдом Трампом та обговорив ситуацію в Сирії.

– У Москві в Росії поліція затримала на хабарництві міністра економіки РФ Олексія Улюкаєва. Його заарештували у момент, коли він отримував понад 2 мільйони доларів хабара за те, що «владна всі питання» із угодою про купівлю компанією «Роснефть» компанії «Башнефть». Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков закликав СК РФ надати «залізні докази» у цій справі. До «ретельного» розслідування закликав і прем`єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

– У Болгарії на президентських виборах перемогу отримав колишній генерал Румен Радев. Він набрав 59% голосів. Його суперниця – про-європейський політик Цецка Цачева – здобула лише 39% голосів. Радев вважається проросійським політиком, оскільки виступає за зближення з Росією, проти інтеграції до НАТО та за скасування санкцій ЄС з РФ. Після оголошення результатів виборів, прем`єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, який публічно підтримав Цачеву – подав у відставку.

– У Молдові на президентських виборах перемогу отримав кандидат від Соціалістичної партії Ігор Додон. Він набрав понад 52% голосів. Його головна суперниця – кандидат від «Партії солідарності та дії» Майя Санду – здобула 47,8% голосів виборців. Додон вважається проросійським політиком, оскільки виступає за зближення з Росією, проти інтеграції країни до ЄС та НАТО. Також він кілька разів заявляв, що окупований Крим – це «частина» РФ, та хизувався своїми близькими зв’язками з президентом Росії Володимиром Путіним. Свій перший візит як президента Додон планує здійснити саме в Москву. Санду заявила, що оскаржить результати виборів у Конституційному суді та звинуватила керівництво ЦВК у порушеннях.

– Голова Одеської митниці Юлія Марушевська та голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе подали у відставку за кілька днів після відставки губернатор Одещини Михайла Саакашвілі. Останній звинуватив українську владу в покриванні корупції та бандитизму і оголосив про створення власного політичного проекту.

– Євросоюз запровадив санкції проти 18 представників сирійської влади. Таким чином, санкційний список сягнув 234 осіб.

– Лідери партій, що входять до керівної коаліції у Німеччині, домовилися про висунення кандидатом у президенти ФРН у 2017 році нинішнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра.

– Лідерами внутрішньопартійного «праймериз» французької «Республіканської партії» стали мер Бордо Ален Жюппе (36%) та колишній президент Ніколя Саркозі (30%). Замикає трійку колишній прем`єр-міністр Франції Франсуа Фійон. Вибори президента у Франції відбудуться навесні 2017 року. Балотуватися на посаду глави держави вже планують лідер «Національного фронту» Марін ле Пен, колишній міністр економіки Еммануель Макрон та один з кандидатів «Республіканців». Чи буде Франсуа Олланд балотуватися на другий термін – він оголосить у грудні.

– У Польщі пройшла процедура ексгумації тіл колишнього президента країни Леха Качиньського та його дружини, які загинули внаслідок катастрофи президентського літака під Смоленськом у 2010 році. Ексгумація тіл вважається ключовою для відновлення розслідування Польщею обставин загибелі лідера держави.

Близький Схід:

– Біля берегів Сирії впав російський бойовий літак МіГ-29К. Пілот катапультувався. Міноборони РФ підтвердило факт інциденту та заявило – причиною падіння стала технічна несправність.

– Прем`єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху підтримав законопроект, який заборонить мусульманам занадто гучно закликати вірян до мечетей на молитви. Як відомо, заклики молитися звучать п`ять разів на день з гучномовців. Один з авторів закону – представник правої партії «Наш дім Ізраїль» Роберт Ілатов – заявив, що через гучномовці мусульмани закликають до насилля. Палестинські лідери виступили із протестом, звинувативши ізраїльський уряд в порушенні їхніх прав.

– Турецька авіація завдала 15 повітряних ударів по позиціях терористів «Ісламської держави» та сирійських курдів на півночі провінції Алеппо в Сирії. Про-турецькі ісламістські угруповання, що беруть участь в турецькій інтервенції «Щит Євфрату», розпочали штурм міста Аль-Баб – головного бастіону терористів «Ісламської держави» в провінції Алеппо. Кілька турецьких танків та БМП були знищені у боях.

– Восьмеро людей загинули внаслідок подвійного теракту південніше Багдада в Іраку. Ще 12 людей – стали жертвами нападу смертника у шиїтському місті Кербала. Відповідальність за всі три вибухи взяла на себе «Ісламська держава».

– У сирійському місті Азаз на півночі провінції Алеппо спалахнули збройні зіткнення між ісламістським угрупованнями «Ахрар Аль-Шям» та «Левантійський фронт». Щонайменше троє бойовиків загинули у міжусобних боях, десятки поранені. Туреччина закрила прикордонний перехід Баб Аль-Сальма біля міста. Причина конфлікту – перерозподіл фінансових потоків у регіоні, зокрема – щодо контролю поставок зброї на турецько-сирійському кордоні.

– 18 цивільних та близько 30 сирійських солдатів постраждали внаслідок хімічної атаки бойовиків «Армії завоювання» на заході Алеппо. За даними місцевих ЗМІ, ісламісти застосували хлорин під час наступу урядових сил на півдні Алеппо.

– 167 терористів «Ісламської держави» були знищені у боях на півночі провінції Ракка. Там вже тиждень триває наступальна операція арабсько-курдських воєнізованих формувань «Сирійські демократичні сили». За 10 днів операції курди вибили бойовиків з 34 населених пунктів та семи стратегічних висот, які дозволяють їм контролювати пересування ворожих сил. До сил СДС також приєдналися загони ополчення місцевого арабського племені «Санадід» на чолі із шейхом Духамом Аль-Хаді.


Автор