Про дефолт, держборг і МВФ

Mason Lemberg

Дефолт – це невиплата державою своїх зобов’язань перед кредиторами.

* * *

Державний та гарантований державою борг (скорочено далі буде “держборг”) України станом на 01.01.2008 року (момент приходу до влади Юлії Тимошенко) становив 17 мільярдів доларів.
Держборг України станом на 01.03.2010 року (момент приходу до влади Віктора Януковича) становив 40 мільярдів доларів.
Держборг України станом на 01.03.2014 року (момент втечі Януковича) становив 73 мільярди доларів.
Держборг України станом на 01.05.2019 року (момент приходу до влади Зеленського) становить 80 мільярдів доларів.
З них 116,8 млрд. грн. – ОВДП Міністерства фінансів в статутному фонді розкраденого ПриватБанку + ОВДП в розмірі 30-40 млрд. грн. (не знайшов точної суми, з пам’яті) Фонду гарантування вкладів. Разом 150-160 мільярдів гривень, або близько 6 мільярдів доларів.
Тобто, з 80 мільярдів доларів державного і гарантованого державою боргу на даний момент приблизно 6 млрд – це борги, які виникли внаслідок розкрадання банків, в першу чергу Привату.

Підсумуємо:
Чисте збільшення державного і гарантованого державою боргу за час урядування Юлії Тимошенко (2 роки і 2 місяці) склало 23 мільярди доларів. І на кінець правління борг склав 40 мільярдів доларів.
Чисте збільшення державного і гарантованого державою боргу за час правління Віктора Януковича (4 роки) склало 33 мільярди доларів. І на кінець правління борг склав 73 мільярди доларів.
Чисте збільшення державного і гарантованого державою боргу за час правління сьогоднішньої влади (5 років) склало 7 мільярдів доларів. З яких 6 мільярдів доларів – це борги розкраденого Привату та інших банків. І на кінець правління борг склав 80 мільярдів доларів.

* * *

Тепер про структуру державного боргу на даний момент і заборгованість перед МВФ.

Станом на 01.05.2019 року заборгованість держави Україна перед МВФ становить:
– 3,10 млрд доларів за кредитами,
– 7,52 млрд доларів за гарантіями,
– 0,11 млрд доларів (щось інше).
Тобто 10,73 млрд доларів – сукупний борг України перед МВФ станом на 01.05.2019 року. З 80 мільярдів боргів.

Ще раз. Заборгованість України перед МВФ становить менше 11 мільярдів доларів з 80 мільярдів доларів боргів України.
Це все що треба знати про “кабалу МВФ”.

* * *

То чому тоді важливо співпрацювати з МВФ.

Бо МВФ дає гроші взамін на реформи, які приведуть до можливості виздоровлення економіки та повернення боргів. Це сигнал для інвесторів і кредиторів. А серед кредиторів у нас: ЄС, 6 країн, 6 міжнародних інституцій з розвитку на кшталт ЄБРР, МБРР, 10 іноземних банків і т.д.

І не треба розказувати комуністичну дурню на новий лад про те, що МВФ ще нікому не допоміг. МВФ підняв всю постсовкову центральну Європу.

* * *

Тепер про дефолт, що почав розкачувати Коломойський, який не має жодного відношення до Зеленського 🙂

Борг називається “державний борг і гарантований державою борг”, тобто сама назва свідчить про те, що він і його виплата – це не проблема олігархів, а проблема держави з усіма наслідками для держави.
І як тільки МВФ заявить, що реформ немає, то всі інші держави та інституції нам грошей не дадуть. Дасть тільки одна держава в обмін на рабство.

Це вже було при Янеку. Хочеться повторити і піти в расіюшку? Але на цей раз ще й відчувши справжній треш і харчування зі смітників, яке ви описували і яке тепер стане реальністю?


Андрей Блинов

Сейчас экономисты разной категории и квалификации активно перемывают косточки греческому долговому кризису. Подключусь, уже не могу терпеть читать о нелепых греческих мифах.

1. Греческое правительство послало МВФ, и ничего не платит Фонду.

На самом деле — платит! Вот как пропустили июньские платежи 2015 года, так с тех пор на голубом глазу и платят. За 2015-2019 годы Афины вернули МВФ $17,4 млрд, заплатили процентов на $2,3 млрд. В целом греки за 2010-2014 годы заняли у Фонда около $35 млрд.

2. Афины добились больших списаний у Фонда.

Не добились. Списали им 100 млрд евро за три года до этой истории. Списали частично долг частные банки и европейские правительства. Выводов Эллада не сделала: на следующий год (2013) был зафиксирован рекордный дефицит бюджета — 13% ВВП.

3. Масштабное списание долгов Греции привело к экономическому росту и появлению новых рабочих мест.

На самом деле спад в греческой экономике продолжался до 2016 года, единственное, что удалось после 2012-го — замедлить темпы сокращения экономики. Уровень безработицы достиг 25% (снизился ниже 20% только в 2018-м).

4. Греция = Украина.

Отнюдь. Эллада — член Европейского союза, и это объясняет почти всё. В частности, масштабные кредиты 3-ей финансовой помощи от Еврогруппы в размере около 85 млрд евро. Давали, чтобы не завалить единую европейскую валюту. Под жесточайшие обязательства: уволить крайне левого министра финансов, провести масштабную приватизацию, формировать исключительно профицитный бюджет, провести инвентаризацию социальных фондов и сократить социальную поддержку, во внешней торговле допускать минимальный дефицит, повысить налоги. О том, что максимальная ставка НДС — 24%, а налога на прибыль — 29%, все в курсе? Наконец, проигнорировать результаты референдума, где 61% греков сказали «нет» программе кредиторов во главе с МВФ, Евроцентробанком и Еврокомиссией.
Лишь через год после жестких мер экономика Греческой Республики начала немного расти, а безработица падать.

В завершение. Когда мы говорим о дефолте в Украине, нужно понимать цель. Чтобы что?