Світ 29 жовтня. Результати дня

Масові демонстрації у Південній Кореї, теракт у Нігерії, новее розслідування ФБР протии Клінтон, парламентські вибори в Ісландії, вибачення Франції, новий старий прем’єр в Іспанії, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Дев’ятеро людей загинули та 24 поранені внаслідок подвійного теракту у місті Майдугурі на північному сході Нігерії. Смертники підірвали себе, коли намагалися прорватися до табору біженців «Бакассі», в якому проживають 16 тисяч осіб.

Америка:

– Бразильська прокуратура розпочала розслідування обставин укладення угоди про реставрацію порту в Ріо-де-Жанейро, в якій фігурував консорціум кандидата у президенти США Дональда Трампа. Слідчі підозрюють, що компанії Трампа отримували необґрунтовані преференції.

– ФБР США відновило розслідування проти кандидата у президенти США Хіларі Клінтон стосовно використання нею особистої пошти для робочої переписки, коли вона була держсекретарем США. Штаб Клінтон запросив у ФБР більш детальну інформацію. Слідчі заявили – відновлення справи пов’язане із виявленням ними нових електронних листів Клінтон.

– Американський музикант Боб Ділан прийняв Нобелівську премію з літератури та зв’язався з нобелівським комітетом у Швеції.

– Міноборони США оприлюднило дані про витрати на військову розвідку в 2016 році. Відповідно до документу, вони склали 17, 7 млрд. доларів.

– Американська компанія з виробництва електрокарів «Tesla Motors» представила широкому загалу нові сонячні батареї, які можна вмонтувати в практично будь-який дах будинку. При цьому дах можна покривати як зазвичай, і сонячні батареї дуже гармонійно зливаються з ним. Презентація пройшла на тлі чуток про плани компанії купити енергетичну компанію «SolarCity» для своїх майбутніх «зелених» проектів.

Азія:

– Тисячі людей вийшли на акції протесту в Сеулі у Південній Кореї, вимагаючи відставки президента Пак Кин Хе. Демонстрації розпочалася після того, як стало відомо, що промови президента редагує та проглядає її близька подруга. Глава держави це визнала та відставила у відставку 10 високопоставлених радників. Ситуація викликала обурення у громадян. Вони розцінили це як втручання «якоїсь подруги» в політичне життя країни. Чхве Сун Сіль покинула країну ще до скандалу та відкидає звинувачення у тому, що отримувала гроші за редагування текстів президента. Прокуратура Південної Кореї провела обшуки у будинках президентських помічників, які можуть мати зв’язок із Чхве Сун Сіль.

Європа:

– Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та президент Європейської ради Дональд Туск заявили, що підпишуть історичний договір про ЗВТ між Канадою та ЄС 30 жовтня. Підписання угоди дозволить скасувати 98% торгових обмежень. Раніше, переговори про укладання угоди були тимчасово заблоковані через незгоду Валлонії у Бельгії. Проте в результаті перемов, регіони все-таки домовилися.

– В Ісландії розпочалися парламентські вибори після відставки прем’єр-міністра Сігмундура Гуннлейгссона у зв’язку з «офшорним скандалом». У виборах бере участь й Піратська партія Ісландії. Вони виступають за пряму демократію та більшу підзвітність влади. У них зараз 3 з 63 мандатів у парламенті. За даними соціологічних служб, партія друга за популярністю в країні.

– Франція офіційно вибачилися за злочини, заподіяні французькою владою циганам в роки Другої Світової війни. Президент Франції Франсуа Олланд заявив про це, виступаючи у містечку Монтрей-Белле, де у ті часи розташовувався основний концтабір для циган. Олланд став першим президентом, який відвідав це місце. За різними оцінками, жертвами інтернування циган та репресій з боку французів стали 220 тисяч людей. Частина з них перебувала у таборах до 1946 року.

– МВС Сербії спростувало інформацію про депортацію росіян, яких начебто звинуватили у підготовці терактів на території Чорногорії. Приводом для розповсюдження чуток стало затримання 16 жовтня в Чорногорії 20 сербів за підозрою у плануванні нападів та провокацій в день парламентських виборів.

– Парламент Іспанії призначив новим прем’єр-міністром країни лідера консерваторів Маріано Рахоя. Він заявив, що новий уряд буде представлений 3 листопада.

Близький Схід:

– Сили народної мобілізації Іраку, в які входять шиїтські та християнські загони самооборони, розпочали масований наступ на західні околиці Мосула. Їхня головна ціль – місто Таль Афар та військово-повітряна база неподалік. Захоплення цих територій перекриє головний шлях бойовиків до Сирії. За перший день наступу шиїтські сили захопили 7 селищ та звільнили 35 км території від терористів «Ісламської держави».

– Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, якою засудила обстріл бойовиками посольства РФ в Дамаску в Сирії, який здійснили 4 жовтня.

– Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, якою засудила напад на шкільний комплекс в селищі Хаас в сирійській провінції Ідліб. Тоді, в результаті обстрілу школи, загинули 22 дітей та 6 вчителів.
– Президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді відкинув план мирного врегулювання ситуації в країні, запропонований йому спеціальним представником ООН в Ємені Ісмаїлом Ульд Шейх Ахмедом. Глава держави заявив, що він «узаконює бойовиків шиїтів».

– Сирійські війська зупинили наступ бойовиків «Армії завоювання» на заході міста Алеппо. Ісламісти зуміли захопити лише квартал Дахіят Аль-Асад та район Міньян. Урядові війська розпочали контрнаступ, у ході якого відбили в бойовиків квартал Міньян. Атаки бойовиків на Військову академію та квартал Аль-Захра – відбили.


Автор