ПРИВАТизований кандидат

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Розповідь про розслідування команди «Бігус.інфо» щодо кандидата Зеленського не буде повною, якщо не повідомити низку супутніх фактів, без яких історія… Ну, по-перше, історію ви можете подивитися і так на каналі «Бігус.інфо». По-друге, передача «Бігус.інфо» висвітлює візерунок на набагато більш широкій мозаїці. Візерунок дуже важливий, він практично зв’язав факти відомі мені раніше. Але без тих фактів він – лише окремий візерунок. Отже.

Сцена перша. 31 березня 2019 р. Штаб кандидата Володимира Зеленського. Серед гостей гуляє особа з бейджем каналу «1+1», в якій окремі присутні впізнають Андрія Богдана – адвоката і колишнього радника олігарха Коломойського на посаді голови ОДА. Він же часто навідує штаб Зеленського в елітній забудові на Печерську. За словами Дмитра Розумкова, спікера і політтехнолога кандидата Зеленського, Богдан – просто товариш Зеленського. Ну, на вогник зайшов.

Сцена друга. Кандидат Зеленський приїздить здавати аналізи до лабораторії Євролаб, що належить його бізнес-партнеру Пальчевському. Приїздить на Мерседесі, який належить не йому, а бізнес-партнеру Коломойського Тимуру Міндичу. Машини охорони також належать фірмам, зв’язаним з «Приватом» Коломойського. Журналістів, що намагаються поставити питання кандидату, охорона брутально відштовхує, знімальній групі «Прямого» Зеленський заявляє: «Я не хочу, щоб вас били».

Сцена третя. 3 квітня ЦВК підрахувала результати першого туру. Того ж дня відбулася зустріч між головою НАБУ Артемом Ситником і адвокатом Коломойського Андрієм Богданом. Зустріч організував засновник Центру протидії корупції Віталій Шабунін (Ситник призначений за його участі), який двічі називає Андрія Богдана представником штабу кандидата Зеленського. Правда, цікаво? «Просто товариш»… Про що вони говорили? Адвоката Коломойського могли цікавити три справи – про розкрадання грошей з державної «Укрнафти», про розкрадання грошей з банку «Приват» і про борги перед державою авіакомпанії МАУ. Всі три – колишні або нинішні компанії Коломойського.

Сцена четверта, яка пояснить усе. За твердженням передачі «Закрита зона», ще до війни олігарх Коломойський почав виводити гроші з «ПриватБанку» (простіше – красти) на рахунки офшорних фірм, у тому числі – $ 6 мільйонів на рахунки компанії «Green Family LTD», засновника ТОВ «Квартал 95». Вкраденими виявилися й кошти рефінансування, надані США. Все б добре, але Коломойський заходився купляти у Штатах нерухомість, і ним зацікавилися правоохоронці США. У грудні 2016 р. Коломойський, «який врятував країну», поставив Україну на межу катастрофи – перед «ПриватБанком» (в якому, на секундочку, гроші третини країни) замрячила перспектива банкрутства. Банк був націоналізований. Аби банк реанімувати, державі довелося влити в нього $5,5 мільярда. Держава Україна заходилася відсуджувати у групи «Приват» майно за рахунок боргів банку. Минулого року Лондонський суд за позовом банку «Приват» (уже державного) заарештував майна бізнесмена на 2 мільярди доларів і встановив обмеження на особисті витрати. Нещодавно Печерський суд Києва заарештував майно, що належить групі «Приват», у тому числі «ДніпроАзоту», Нікопольському заводу феросплавів та кількох ГЗК. Результат – Коломойському довелося виїхати з гостинної швейцарської Женеви до сонячного Ізраїлю, він не видає своїх громадян. Буцатися з правоохоронцями США круто навіть для Ігоря Валерійовича. Справа засмерділа керосином.

І от за даними «Бігус.інфо», у грудні 2018 р. до Ізраїлю літали адвокат Андрій Богдан, шоумен Володимир Зеленський і весь кістяк «95-го кварталу». Що вони там робили – невідомо, але після того Зеленський почав свою феєричну передвиборчу кампанію. Відтоді Богдан щомісяця літає до Тель-Авіву – там на курортному передмісті Герцлі мешкає Ігор Коломойський. Раніше Богдан так само літав до Женеви – ледь не щотижня. А камера «Бігус.інфо» зафіксувала, як з мікроавтобусу, записаного на Богдана, до штабу Зеленського за Новоселицькій 7, заносили щось у мішках, в яких часто возять гроші готівкою.

Видання «Лівий берег» повідомило, що 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва готує рішення, яким націоналізація банку «Приват» буде визнана незаконною. Чи не про це говорили між собою голова НАБУ та адвокат олігарха Коломойського за участі найбільш відомого антикорупціонера України Шабуніна?

І ще. Коломойський уже озвучив ціну за «Приват» – $ 2 мільярди, як «компенсацію за націоналізацію» банку. Часу у Коломойського обмаль – проти нього справу веде ФБР США.

Такої компенсації реально добитися, маючи на виборах власного кандидата. ПРИВАТизованого кандидата.

Автор