Робоча поїздка Президента до Полтавської області (фото, відео)

Президент звільнив голову Полтавської обласної державної адміністрації

Президент Петро Порошенко звільнив Валерія Головка з посади голови Полтавської обласної державної адміністрації. «Сьогодні тут, в Полтаві я хочу оголосити, що я підписав відповідний указ про звільнення пана Головка», – сказав Глава держави під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області. Президент подякував Уряду і Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, який відгукнувся на його пропозицію, зробив відповідне подання.

«Як ви знаєте, на початку цього тижня я звернуся до Кабінету Міністрів із пропозицією внести подання Президенту України про звільнення голови Полтавської ОДА Валерія Головка. Чому? Бо до нього виникли серйозні претензії і обґрунтовані підозри у Національного антикорупційного бюро», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що для забезпечення об’єктивного розслідування буде краще, якщо пан Головко не обійматиме високої державної посади. «Це – логічне рішення, яке має стати модельним для будь-яких подібних випадків. Бо це є довіра людей. Ніхто не буде використовувати «владну парасольку» для того, щоб перешкоджати розслідуванню», – підкреслив Глава держави.

Водночас Президент наголосив, що останнє слово за судом: «Лише суд може визначити рівень кримінальної відповідальності людини, а ми маємо створювати такі умови, щоби будь-які розслідування викликали суспільну довіру людей».

«Для нас питання політичної волі у боротьбі з корупцією є абсолютно принциповим», – сказав він.

За його словами, поки що виконувати обов’язки голови обласної державної адміністрації буде Роман Товстий. «І перше, Романе Івановичу, що Вам випадає зробити, це скоординувати план регіонального розвитку для Полтавської області. Це зараз ваша персональна відповідальність», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент на Полтавщині: Найголовніша гарантія сили української зброї – всенародна підтримка нашої армії

Звернуся до Кабінету Міністрів із пропозицією надіслати мені подання на звільнення голови Полтавської ОДА Валерія Головка. До нього виникли серйозні претензії у НАБУ, і для об’єктивного розслідування буде краще, якщо пан Головко не обійматиме високої державної посади. Останнє слово, звісно, за судом, але ми маємо створювати умови, щоб розслідування викликали суспільну довіру. Уряд відгукнувся на мою пропозицію, зробив відповідне подання, і я підписав указ про звільнення пана Головка. Поки що виконувати обов’язки голови ОДА буде Роман Товстий.Про це оголосив на засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області.

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 16. März 2019

 

Президент Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області підкреслив, що українські Збройні Сили кардинально змінилися і отримали нове сучасне оснащення та озброєння завдяки підтримці всього українського народу. Він особливо відзначив повне переоснащення армії, в тому числі і забезпечення війська новим захищеним зв’язком, що в умовах війни набуває стратегічного значення.

«Я пишаюся тим, що ми з вами у небачено стислий термін відновили Збройні Сили України. Відновили – неправильно сказати. І я це знаю точно як Верховний головнокомандувач. Бо ми їх створили з нуля, або навіть не з нуля, а з глибокого «мінусу». Відновили армію і весь сектор безпеки, які були буквально нашпиговані корупцією, фсбшниками», – сказав Петро Порошенко. Він нагадав, що на початку російської агресії, коли в Україну приїхала перша група радників з НАТО, їм законом був заборонений навіть вхід до Міністерства оборони України і до Генерального штабу ЗСУ будь-якому офіцеру країн-членів НАТО.

«А зараз українська армія входить до числа найсильніших на континенті і наші союзники зараз вже запозичують у нас досвід, як вміє українська армія бити ворога, досвід відсічі агресору у гібридній війні», – зауважив Президент.

Петро Порошенко зазначив: «Як Президент і Верховний Головнокомандувач доповідаю вам – сила нашого війська зростає щодня. Щотижня ми закуповуємо нову зброю. Нам допомагають партнери. На армію запрацювали оборонні підприємства. Я особисто буваю на передачі озброєння і техніки у війська. Це вже не відремонтована, а модернізована техніка, а часом абсолютно нова і сучасна зброя. Ми підвищуємо грошове забезпечення нашого солдата й офіцера».

Президент нагадав, що коли він був обраний на посаду, мобілізований снайпер з 3-го полка спецпризначення отримував 600 грн. на місяць. «Сьогодні лише доплата на передовій складає 12 тис. грн. А з 1 квітня снайпери, десантники, військові гірсько-штурмових бригад отримають по 24 тис. грн., якщо вони на передовій», – зауважив він.

Водночас він зазначив, що «гроші далеко не перший пріоритет, бо сьогодні бути військовим – це знову престижно». «Тисячі й тисячі юнаків та дівчат пов’язують з армією своє майбутнє», – сказав Петро Порошено.

Глава держави звернувся до присутніх: «Як Верховний Головнокомандуючий пишаюся вашими земляками. Кожен житель Полтавщини має знати про героїзм 107-го реактивного артилерійського полку». За його словами, ввйськові прославилися в боях біля Сніжного, Краматорська, Бахмута. Також на Полтавщині розташована 831-ша гвардійська бригада тактичної авіації, одна з кращих частин Повітряних Сил ЗСУ. «У найскладніших умовах 2014 року льотчики бригади здійснили 150 бойових вильотів. І кожен виліт – це приклад героїзму В області дислокується і молода 18-та бригада армійської авіації», – зазначив він.

Президент також зазначив, що в області розташовано 179-й навчально-тренувальний центр, який готує фахівців для військ зв’язку. «Порівняйте зв’язок 2014 року, ще з 60-х років, коли нічого не чутно і тумблером Росія виключала по всій лінії фронту зв’язок. І сучасні технології, які ми повністю переоснастили. Прийдіть, подивіться, почуйте, оцініть масштаб змін», – сказав він.

Петро Порошенко зауважив, що багато хто з присутніх може розповісти з чого ми починали в 2014 році, і як тепер ми забезпечуємо новим сучасним захищеним зв’язком. Зокрема, Україні допомагають партнери зі США, Ізраїлю, Туреччини. «На сьогоднішній день ці комунікації, ці нерви війни надійно захищені і ефективно працюють», – підкреслив Президент.

Глава держави особливо підкреслив, що армія звільнила дві третини Донбасу, зупинила ворога і зараз міцно тримає оборону на сході. «І наші друзі, і наш ворог бачать ознаки сили української армії, її потужне озброєння є надійним запобіжником від будь-яких авантюрних дій, бо ціна для ворога завелика. Ви тут, на Полтавщині, самі бачите наших воїнів, навчених, озброєних, нагодованих, а головне – вихованих на національних традиціях, на патріотизмі», – сказав він.

Президент зазначив, що самі військові, в тому числі і з Полтавщини, можуть розповісти про нові умови служби, про гуртожитки для контрактників і нову систему харчування, про нове озброєння. «Все це теж свідчення того, як змужніла наша армія за минулі п’ять років. Але найголовніша гарантія сили української зброї – всенародна підтримка нашої армії з боку українського народу», – підкреслив він.

Глава держави подякував Полтавщині за підтримку армії. «Силу нашої нової української армії Путіну точно не здолати. Але мене дуже турбують спроби завдати їй удару з тилу. Для цього ворог використовує увесь арсенал інформаційної війни. Напередодні виборів армію і суспільство щільно обстрілюють негативом», – водночас зауважив він.

За його словами, поки армія захищає нас на фронті, вона потребує нашого захисту у тилу. «Захисту від інформаційних пострілів у спину, які, на жаль, у ці дні, напередодні виборів, суттєво почастішали. Що ж, вибори є вибори. Але вважаю особливо цинічним і безвідповідальним, коли тепер армію і оборонну промисловість звинувачують ті, хто розкрадав, знищував, розпродавав багато років, хто розграбовував усе – арсенали, землю, військові містечка, заводські потужності, квартири, комплекси, зброю, комплектуючі», – додав Президент.

«Ми маємо поставити стіну перед спробами нечистих на руку ділків і їх партнерів у високих кабінетах запускати руку у військовий бюджет. Це точно означає, що ні посади, ні зв’язки не врятують від покарання тих, хто порушив закон і підірвав довіру. І ви бачите це по тих рішеннях, які я ухвалив протягом тижня», – підкреслив він.

Джерело

 

Глава держави про результати децентралізації: Ми спираємося на довіру. Є довіра людей – буде успіх

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості нових можливостей громад завдяки децентралізації самостійно визначати та будувати перспективні плани з розвитку і втілювати їх у життя. Саме тому важливо зберегти і продовжити цю реформу, підкреслив Глава держави.

«Коли ми говоримо про правильний вибір майбутнього, то і про те, як важливо допустити розвиток і не дати повернутися до ручного управління країною згори до низу, до команди згори вниз і до фінансових потоків, які йдуть згори вниз», – наголосив Петро Порошенко під час участі у Раді регіонального розвитку Полтавщини.

Президент зазначив, що на початку цієї реформи розумів, що потрібні «проривні ініціативи, які точно дадуть швидкий і позитивний результат по всій країні».

«Точкових проектів під патронатом центральної влади точно не вистачить. І незважаючи на війну люди всюди мають побачити зміни. Люди самі мають стати учасниками, творцями цих змін. І це при тому, що війна точно не дає нам права на помилку», – сказав Глава держави, зауваживши, що програма децентралізації з’явилася у дуже ризикованих умовах, але її підтримали Уряд, Верховна Рада і депутати. Петро Порошенко подякував їм і всім ініціативним людям, які підтримали програму, за командну роботу.

Президент нагадав, що раніше для вирішення того чи іншого питання, виділення фінансів необхідно було домовлятися, «заносити торби», що було принизливо і для керівників, і для громад. І це вбивало будь-які ініціативи, зауважив він.

Але завдяки закону про децентралізацію все змінилося і громади почали активно вирішувати проблемні питання та розвиватися, констатував Глава держави. «Ми зробили чесно, коли разом з відповідальністю передали на місця фінансові ресурси», – констатував Президент і нагадав, що сьогодні частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті складає 51%, і лише 49% – державного бюджету.

«Це є яскрава демонстрація пріоритетів. І лише необхідність високо тримати планку видатків на оборону у зв’язку з російською агресією не дає нам далі можливості рішуче посувати співвідношення на користь місцевих бюджетів. Але це точно буде», – підкреслив Петро Порошенко. Він додав, що це дозволяє громада самостійно вирішувати скільки грошей і на який проект має бути виділено.

«Чи є у нас політики, які хочуть повернутися до ручного управління? Ну вам же вони відомі. Очевидно, що є. Їхній стиль – це стиль царської або радянської імперії. Це стиль вертикалі і корупції. Ми – точно спираємося не на вертикаль «я – начальник, ти – дурень». Ми спираємося на довіру. Є довіра людей – точно буде успіх», – наголосив Президент. Він нагадав про ухвалення закону, що дозволяє місцевим громадам управляти всім тим, що відбувається у них на території. «Мріяти про це не могли 4-5 років тому, ви ж це знаєте», – зауважив він. Петро Порошенко підкреслив, що для того, аби підтвердити довіру громадам разом з повноваженнями на місця були передані кошти.

Президент висловив думку, що такий принцип розподілу коштів і повноважень раніше не впроваджувався, бо влада мала на меті інше. «В них була інша мета – щоб вони самі розподіляли гроші. А що ми зробили? Передали гроші на місця. Тепер ви приймаєте рішення, ви розподіляєте кошти, ви роз’яснюєте людям і ви захищаєте проекти перед громадами. А коли ви переконаєте громаду, то громада може бути вашим захисником», – сказав він.

Глава держави закликав представників громад до прозорої і чесної роботи задля розвитку своїх територій. «Робіть це все абсолютно прозоро. Звітуйте перед людьми і відповідайте перед людьми за кожну витрачену гривню», – сказав він.

«І ще одне, найважливіше. Децентралізація – це не коли кожен сам за себе. Навпаки. Децентралізація – це об’єднання всіх заради спільної великої мети. І наша мета – це країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей», – додав Петро Порошенко.

«Для цього ми працюємо в Києві, для цього ми працюємо на Полтавщині. Я переглянув звіт і бачу, що все зроблене складається у картину великих і невеликих, але постійних і позитивних змін, які зараз рухаються широким фронтом. Тепер громади самі визначають пріоритети, планують роботу і головне – не просто планують, а досягають результатів. Їм є з чим прийти до людей, їм є що продемонструвати країні як успіх децентралізації»,- також наголосив Президент.

Джерело

Автор