Робоча поїздка Президента до Черкаської області (фото, відео)

Президент на Тарасовій горі вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка

Церемонія вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка

Для нас, українців, Тарас Шевченко перший у ряду героїв, що прокладали шлях до незалежної соборної української держави. Він вів за собою і героїв української революції, і воїнів, що боролися за Україну проти двох тоталітарних режимів у Другій світовій війні. І тепер «Кобзар» дуже часто можна побачити у бліндажах на передовій. А це значить, що Шевченко – наша українська духовна зброя, так само необхідна, як танки і гармати.‪Цього року Національну премію отримують українські митці, які зробили великий внесок в національне відродження, здобули не одну блискучу перемогу на культурному фронті. Це – Богдан Горинь‬, Оксана Забужко, Ростислав Держипільський, Володимир Шейко, Василь Чебаник, Роман БондарчукВітаю переможців із присудженням найвищої мистецької винагороди України. Дякую вам за ваш талант, за вірне і щире служіння культурі рідного народу й бажаю доброго здоров’я, натхнення, нових творчих здобутків і перемог!

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 9. März 2019

 

Президент України Петро Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка видатним українським діячам культури та мистецтва під час заходів з нагоди вшанування пам’яті Кобзаря у Каневі на Тарасовій горі.

«Цього року Національну премію отримують видатні українські митці, які зробили великий внесок в українське національне відродження, здобули не одну блискучу перемогу на культурному фронті. Так, саме на фронті, бо тепер мова, культура, мистецтво, освіта, інформація для нас також поле боротьби за єдність, за цінності і смисли нашого життя, за щасливе майбутнє України», – сказав Президент під час церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року, яка відбулася на Тарасовій горі в Каневі.

Глава держави наголосив, що творами цьогорічних лауреатів пишається українська культура, вони гідно представляють її в світі.

«Вітаю переможців із присудженням найвищої мистецької винагороди України. Дякую вам за ваш талант, за вірне і щире служіння культурі рідного народу й бажаю доброго здоров’я, натхнення, нових творчих здобутків і перемог. Дякую усім, хто прийшов сьогодні сюди, до Великого Кобзаря! Дякую усім, хто захищає і будує велику Україну, країну вільних, щасливих і заможних людей! Слава Україні!», – сказав Президент.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2019 року присуджено режисерові Роману Бондарчуку за повнометражний ігровий фільм «Вулкан», публіцистові Богдану Гориню за есе-колаж «Святослав Гординський на тлі доби» у двох книгах, режисерові-постановнику Ростиславу Держипільському за вистави «Енеїда» І.Котляревського, «Вона – Земля» В.Стефаника, «НАМLЕТ» В.Шекспіра, «Оскар і Рожева Пані» Е.-Е.Шмітта Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Також Глава держави вручив премію письменниці Оксані Забужко за книгу «І знов я влізаю в танк…», художникові Василю Чебанику за проект «Графіка української мови», художньому керівникові – головному диригентові Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимиру Шейку за аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013 – 2018 років.

Національна премія України імені Тараса Шевченка на 2019 рік установлена у розмірі 200 тисяч гривень кожна.

Джерело

 

«Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!», – Президент з дружиною вшанували пам’ять Великого Кобзаря

Разом з Мариною у Каневі вшанували пам'ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 9. März 2019

 

Президент України з дружиною на Тарасовій горі в Каневі вшанували пам’ять Тараса Шевченка та поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзарю.

Під час виступу на церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка Президент України Петро Порошенко зазначив, що сьогодні по всьому світу та на всіх континентах відзначають день народження генія українського народу – найславнішого і найвідомішого українського поета.

«Ми, українці, звикли розкривати Кобзар у дні тривоги і дні радості. Ми знаємо, що завжди знайдемо там рядки, які додають сил і надихають. Як мудро написав наш видатний інтелектуал, академік Іван Дзюба: «Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а те, чим живуть. У чому черпають сили й надії», – сказав Президент під час виступу на Тарасовій горі.

«Для нас, українців, Тарас Шевченко перший у ряду героїв, що прокладали шлях до незалежної соборної української держави. Він вів за собою і героїв української революції, і воїнів, що боролися за Україну проти двох тоталітарних режимів у Другій світовій війні. І тепер «Кобзар» дуже часто можна побачити у бліндажах на передовій. А це значить, що Шевченко – наша українська духовна зброя, так само необхідна, як танки і гармати», – наголосив Петро Порошенко.

Президент нагадав як слова Тараса звучали у виконанні Сергія Нігояна на Майдані: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

«Потім ці ж слова лунали та надихали – на фронтах війни, що її розв’язала проти України Росія. Гордий тим, що звітую тут перед Тарасом як Президент великої нації, яка єдина у своєму прагненні перемогти ворога і збудувати велику успішну країну», – сказав Президент.

Глава держави наголосив, що зусиллями влади і народу України в надзвичайно короткий строк вдалося створити «армію, яка ефективно боронить нашу землю, стримує на східних рубежах ворога, що планував бліц-криг включно із захопленням Києва».

«Тепер у нас є справжня гарантія державності – загартоване в боях військо, одне з кращих у світі. Справжні спадкоємці козаків, які посідають одне з центральних місць у творчості Шевченка. «Тієї слави козацької повік не забудемо!», – згадав слова Великого Кобзаря Петро Порошенко.

«Армія, мова, віра – це міцний фундамент держави, який ми заклали. На ньому ми вже зводимо стіни майбутньої України – країни вільних, щасливих і заможних людей!», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Ми звільнилися від культурної окупації – Президент

Президент Петро Порошенко заявляє, що Україна, захищаючи свою незалежність та територіальну цілісність від російської агресії, позбулася культурної окупації, під якою перебувала роками.

«Ми звільнилися від культурної окупації, яка аж ніяк не менш небезпечна, ніж окупація фізична. За останні п’ять років українські мова, україномовна пісня, україномовна книга, україномовне кіно здобули надійні позиції в просторі навколо нас, а головне – в наших серцях, серцях усіх українців», – сказав Петро Порошенко під час заходів з нагоди вшанування пам`яті Тараса Шевченка в Каневі на Тарасовій горі.

Глава держави наголосив: «За п’ять років нашими зусиллями українська мова посіла, нарешті, належне їй місце. І зробити ми це змогли по-мудрому, не порушуючи прав носіїв інших мов».

«Ми припинили багаторічне приниження, коли українську мову в Україні доводилося буквально рятувати. Сьогодні її позиції сильні як ніколи. Сьогодні маємо вже вищу амбіцію – так представити нашу культуру і мову, щоб увесь світ належно оцінив її красу і силу», – сказав він.

Петро Порошенко також підкреслив, що наша нація, наш народ вибороли Томос і тепер нарешті здійснилася мрія поколінь українців – ми маємо автокефальну помісну Православну Церкву України. «Цю подію вже назвали геополітичною катастрофою тисячоліття для Путіна. Нехай буде так», – зауважив він.

«Це – цікаво чути, але головне – в іншому. Ми розриваємо останні мотузки, якими в’язала нас до себе Москва; яка змушувала нас сторіччями ходити до церкви, на яку Шевченко казав, що то «церква-домовина», – також зазначив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що в усіх наших справах нас надихало слово Кобзаря: «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля».

«Армія, мова, віра – це міцний фундамент держави, який ми заклали. На ньому ми вже зводимо стіни майбутньої України – великої країни щасливих, заможних і вільних людей», – наголосив Президент.

За його словами, подолавши наслідки економічної та соціальної кризи, спричиненої російською агресією та економічною блокадою, зараз відкривається другий фронт – фронт боротьби з бідністю. «Ми змогли зупинити зовнішнього ворога, я твердо переконаний зможемо подолати і бідність», – переконаний він.

Джерело

 

«Єдиномисліє подай і братолюбіє пошли», – Президент на Тарасовій горі нагадав слова Великого Кобзаря

Під час урочистостей з нагоди 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка та виступаючи на церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року Президент підкреслив, що «нам є з чим прийти сьогодні на це святе місце – на Тарасову гору в Каневі».

«Але найголовніший наш здобуток – це єдність. Угода про асоціацію, відновлення економіки, безвіз, Томос, децентралізація – це свідчення нашої сили, набутої в єдності. Не було б єдності, не було би цього», – наголосив Президент.

«Ніхто не зробив кращих висновків з української історії, ніж Тарас Шевченко. Тому вся його творчість – це розгорнений підручник, де кожний параграф учить нас бути єдиними. «Єдиномисліє подай і братолюбіє пошли», – просить Господа поет для українців», – нагадав слова Великого Кобзаря Петро Порошенко

Президент закликав усіх українців до єдності, «до протистояння усьому, що повертає нас до минулого».

«Маємо сильний приклад Шевченка-борця: йти шляхом правди, йти своїм українським шляхом і перемагати навіть там, де перемога виглядає неможливою», – зазначив Глава держави.

Джерело

 

Марина Порошенко вшанувала пам’ять Тараса Шевченка в рідному селі поета на Черкащині

9 березня з нагоди 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка дружина Президента України Марина Порошенко вшанувала пам’ять Великого Кобзаря на малій батьківщині поета – в селі Моринці. Перша леді разом із місцевими мешканцями поклала квіти до пам’ятника Шевченку.

За словами дружини Президента, уже понад двісті років постать Кобзаря об’єднує українців, а його пророчі поетичні слова стали для нашої нації дороговказом до волі й державної незалежності: «Шевченко повернув українцям історичну пам’ять, розбудив національну свідомість і надихнув на боротьбу. І щороку вшановування пам’яті Тараса Григоровича – це прояв всенародної любові та поваги до геніального поета й художника України, визнання його життєвого і творчого подвигу, – сказала Марина Порошенко.

У рідному селі поета дружина Президента запалила свічку пошани та пам’яті у каплиці на території Моринського меморіального комплексу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка.

Також із нагоди роковин Великого українця Перша леді відкрила та оглянула виставку робіт українських художників-ілюстраторів «Кобзаря» в Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка».

Джерело

 

Поки наша армія тримає фронт, ми маємо захистити армію в тилу – Президент в Черкасах

Чому децентралізація така важлива? Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Децентралізація – це країна без периферії. Це країна вільних, заможних і щасливих людей. Ми з вами сьогодні бачимо, скільки таланту і енергії в наших громадах. Ось приклад Бузівської ОТГ. Керує нею наймолодший з голів ОТГ Черкащини. Із часу створення бюджет громади виріс у чотири рази. Як вдалося? На території громади майже 80 ФОПів. Молодь має роботу, має перспективу.Ми бачимо формулу успіху, якого досягли: об’єднання громад плюс повноваження, плюс передача ресурсів в місцеві бюджет, плюс активні люди. Громади вже самі почали пропонувати рішення проблем, стають драйверами змін.

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 9. März 2019

 

Під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Черкаської області Президента України Президент наголосив на важливості протидії спробами інформаційних атак проти української армії.

«П’ять років тому Тарасове слово стало як ніколи актуальним. «Борітеся і поборете!» – радив він колись народам Кавказу, які захищалися від Російської імперії. Тепер нам самим та порада он як стала в нагоді! Ми вистояли і завдяки нашій єдності ми поламали плани Путіна. Озлоблений і вишкірений на увесь світ, він заточився в Кремлі і став глобальною загрозою», – сказав Петро Порошенко. Він наголосив, що «українці першими зустріли удар і довели всьому світові наскільки російський агресор небезпечний для Європи і для всього світу».

«Ми створили нашу армію у рекордно стислий строк. Тепер вона входить до числа найкращих, найдосвідченіших і найбоєздатніших армій континенту. Вона звільнила дві третини Донбасу, зупинила ворога і міцно тримає оборону на східних рубежах», – наголосив Президент та подякував усім черкащанам за спільну роботу по відбудові української армії.

«Але, на жаль, не припиняються спроби вдарити по ній з тилу не припиняються. Кожна «фейкова» новина, що деморалізує Збройні сили, яка сіє недовіру до неї та усього оборонного комплексу, – це постріл по армії і постріл по державі. Напередодні виборів ці постріли почастішали і переросли в щільний обстріл», – сказав Президент.

«Моє завдання як Верховного ГоловнокомандувачаЗбройних сил України – поки армія тримає фронт, ми маємо захистити її в тилу», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що це надзвичайно важливе і складене завдання. «Критично важливим є прикрити армію від політиканів, які паплюжать п’ятирічні досягнення усього оборонно-промислового комплексу в надії на огульній критиці набрати собі хоч якісь передвиборчі бали», – додав він.

«І огородити від спроб чиновників-корупціонерів та нечистих на руку комерсантів збагачуватися за рахунок військового бюджету. Не дам. Кожен буде притягнутий до відповідальності. Вибачте за недипломатичну мову, сказав в інтерв’ю, повторюсь і сьогодні. Кожну копійку вкрадену з бюджету в зубах принесуть і повернуть до бюджету. По іншому не буде», – сказав Петро Порошенко.

«Ані прізвища, ані посади, ані знайомства – ніщо не прикриє і не захистить жодного спритного ділка», – наголосив Президент та нагадав про свої рішення, зокрема щодо кадрової політики, звернення до НАБУ та САП щодо негайних слідчих дій, необхідності проведення міжнародного аудиту «Укроборонпрому», ревізія усіх його контрактів, введення до складу його наглядової ради міжнародних фахівців з країн-членів НАТО, суттєве обмеження секретності по всіх оборонних закупівлях.

«Наголошую, як Верховний Головнокомандувач ЗСУ я найбільше зацікавлений у ефективності функціонування всього оборонно-промислового комплексу країни», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Ми маємо захистити децентралізацію – Президент на Раді регіонального розвитку Черкащини

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Черкаської області підкреслив важливість продовження реформи децентралізації та застеріг від можливості її згортання.

Глава держави наголосив, що його ініціативою стала програма децентралізації. Він нагадав, що цю програму підтримав Уряд, Верховна Рада та подякував за командну роботу. З прийняттям закону про децентралізацію владу передали громадам і не лише владу а й повноваження, а разом з ними і відповідальність.

Він зауважив, що відповідальність без ресурсів – це обман. «Тому разом з відповідальністю ми передали відповідний фінансовий ресурс. Це чесно і справедливо. Тепер у зведеному бюджеті, нарешті, якщо порахувати субсидії і субвенції, частка місцевих бюджетів перевищує частку державного бюджету. Бюджети розвитку громад збільшилися в сім, десять, деінде в 16-18 разів. І це під час війни», – сказав він.

«Що це означає для громад? Ми раз і назавжди відмовилися від позиції, що тільки в Києві знають, що потрібно громаді. Чи будувати школу, чи ремонтувати дитячий садок, чи робити освітлення, чи робити дороги. В Києві більше ніхто не диктує скільки і на який проект і головне з ким укладати підряд на будівництво», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко додав, що зустрічах по всій Україні бачить, що громади тепер самі можуть приймати рішення, і не тільки вирішувати гарячі питання. «Громади, нарешті, бачать перспективу», – сказав він та зауважив, що громади створюють стратегії розвитку і визначають стратегічні цілі. «Моя порада – не бійтеся ставити перед собою дуже великі цілі… Добивайтеся неможливого, щоб отримати бажане», – закликав учасників Ради Президент.

«Децентралізація – це можливість і право кожного громадянина самому приймати рішення про життя своєї громади. Це можливість і право планувати життя і змінювати його там, де це потребує втручання громади. Це, нарешті, скорочення відстані між людиною і владою», – також наголосив Президент.

Глава держави також підкреслив, що не знімає з себе відповідальності, але якщо громадам передали гроші і права, то є можливість і проконтролювати як захищені інтереси громади.

«Але щоб зміни стали незворотними, нам треба нагадати людям, що вирішується нині. Багато чим успішність децентралізації завдячує позиції нашої команди. Є політики, стиль яких – ручне управління зверху донизу. Вони хочуть змінити ситуацію, а це означає повернути все назад», – зазначив Президент.

«Ми маємо протистояти цій загрозі. Ми маємо захистити громади і децентралізацію», – підкреслив Петро Порошенко.

«Чому децентралізація така важлива? Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Децентралізація – це країна без периферії. Це країна вільних, заможних і щасливих людей», – додав Президент.

Також Петро Порошенко зазначив, що об’єднання територіальних громад має бути завершено. «Від вашої ледакуватості та нерішучості страждають люди. А я як Президент, обраний народом, допустити цього не можу. Тому, я зроблю все, щоб на місцевих виборах 2020 року на вибори йшли вже об’єднані громади», – підкреслив він.

Президент нагадав також про прийнятий закон про те, що місцеві громади повинні управляти тим, що відбувається у них на місцях. «Тепер здається, що все просто. А як воно могло по-іншому бути? Тільки 23 роки до нас нічого не змінювалося, не виконувалася жодна обіцянка. Ми з вами маємо захищати Україну і захищати децентралізацію», – підкреслив він

«Коли наша команда тільки починала процес децентралізації, ми викликали на себе шквал критики. Що це таке? Про що ви говорите? Як це можна? Не один я, багато хто в цьому залі все це пам’ятає. Сьогодні у нас вже є конкретні результати. І ці результати і є наша відповідь критикам. А найголовніше – це наша відповідь на сподівання людей», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент наголошує на важливості розвитку української ракетної програми: Для мене безпека українців – понад усе

Під час виступу на Раді регіонального розвитку Черкаської області Глава держави наголосив на важливості розвитку українського ракетобудування та досягненнях українських ракетників за останні п’ять років.

«Символом змін може бути наша ракетна програма», – зазначив Президент та підкреслив, що «за 27 років нічого не робилося». Глава держави наголосив, що за останні п’ять років значно зросла ефективність використання українських ПТРК, пройшли випробування та взяті на озброєння нові ракетні комплекси, зокрема ракета «Нептун», ракетні комплекси високої точності «Вільха».

«Сподіваюся, найближчими тижнями наочно продемонструємо суспільству її успіхи. Не хвилюйтеся, йдеться лише про випробування та навчання», – зазначив Глава держави.

Президент також повідомив, що на останньому засіданні Ради нацбезпеки та оборони, яка була присвячена реформування оборонпрому, було підняте питання про додаткові можливості України у зв’язку з тим, що «Росія де-факто зруйнувала Договір про ракети середньої і меншої дальності, а США юридично вийшли з нього».

«Ми теж позбулися певних обмежень і певних зобов’язань, яких дотримувалися раніше», – підкреслив Глава держави. «Нас більше не пов’язують жодні обмеження щодо дальності польоту наших ракет, ні щодо їх потужності. І нехай ворог про це знає. Нам потрібна високоточна ракетна зброя. Повторювати помилки Будапештського меморандуму ми більше не збираємось. Високоточна ракетна зброя підвищеного радіусу дії, здатна вражати цілі далеко в тилу ворога, який окупував нашу державу. Це зробить агресора стриманішим, а нашу оборону – надійнішою. Для мене безпека українців – понад усе», – наголосив Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України.

«Коли ми зміцнили наші Збройні Сили і їх здатність реагувати на будь-які загрози, я, як Президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ, виходжу виключно з оборонного контексту. Ми не прагнемо, не хочемо і не буде ноги українського солдата на чужій землі. Але свою землю ми точно нікому не віддамо», – сказав Глав держави.

«Саме тому я наполягаю і на тому, що ключовою дорогою, нашим шляхом є вступ України до Євросоюзу та НАТО. Я вважаю це ключовим у своїй стратегії на наступні п’ять років», – підсумував Петро Порошенко.

Джерело

 

Черкащина має позбутися сумної слави полігону для випробування авто – Президент про пріоритет ремонту доріг

«Карта зробленого на Черкащині різноманітна і надзвичайно цікава. Вона складається у картину постійних позитивних змін, які творяться широким фронтом», – сказав Президент Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку Черкащини. Він додав, що попри вже відчутні зміни залишається багато роботи, зокрема ремонт та відновлення доріг в області.

За його словами, територіальні громади вже чітко бачать, як треба розвивати свій регіон. Він зауважив, що на початку були проблеми з децентралізацією, але самі громади долали їх.

«Але з’явилися перші приклади, громади побачили, що центр тримає слово, що Президент тримає слово і виконує свої зобов’язання, що на рахунках у територіальних громад з кожним роком з’являється більше грошей. В громадах з`являється все більше і більше можливостей», – сказав Петро Порошенко. Він зауважив, що тоді в громадах проявили себе люди з ідеями, здатні показати результат і їх стає все більше.

«Ми бачимо формулу успіху, якого досягли: об’єднання громад плюс повноваження плюс передача ресурсів в місцеві бюджети плюс активні люди. Активні люди, які власним прикладом продемонстрували вирішення питань людей. І люди це оцінили», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, ці нові місцеві лідери «не бігають як політикани у Києві по телевізійних шоу, нічого не зробивши за п`ять років». Ці лідери громад вже самі почали пропонувати рішення проблем, стають драйверами змін, зауважив він.

Президент навів приклад Бузівської ОТГ, якою керує наймолодший з голів ОТГ Черкащини 30-річний Олександр Фуркало. «Із часу створення бюджет громади виріс у чотири рази. Як вдалося? На території громади майже 80 ФОПів. Молодь має роботу, має перспективу», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив на необхідності дати талантам і енергії можливості для розвитку. «Для цього ми пропонуємо чіткий стандарт – що найближчі роки обов`язково має бути в кожній громаді, в селах, містах, районах і областях, щоб у всіх наших громадян були рівні можливості для розвитку», – додав він.

За словами Президента, у кожній ОТГ мають бути якісні дороги. «В області розпочався ремонт стратегічно важливої дороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка, відбувається реконструкція мостів. На 2019 рік мною поставлені дуже амбітні завдання. Державний фонд регіонального розвитку має такі самі пріоритети. Наголошую, що це тільки початок», – сказав Президент.

«Області нарешті треба позбутися печальної слави полігону для випробувань підвісок авто. Пріоритетним для області є відновлення національної автомобільної дороги державного значення Н-16 Золотоноша – Черкаси – Сміла – Умань. Президент сам по ній проїдеться, встановить терміни», – також наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив важливість розвитку туризму в області. «Чи є в Україні земля краще ніж Черкащина? Є ті, хто прагнуть подивитись все починаючи від Чигирина і закінчуючи Холодним Яром, починаючи від Тарасової гори і закінчуючи Кам’янкою і Тясминським каньйоном. В останні роки кількість туристів в область зростає на 30%», – сказав Петро Порошенко.

Він відзначив, що Кам’янська ОТГ під свої можливості вже залучила норвезького інвестора для будівництва сонячної електростанції на 25 МВт.

Крім того, він додав. що Умань має унікальну туристичну можливість: «Навіть за теперішньої інфраструктури щорічне паломництво хасидів дає заробіток тисячам людей».

Петро Порошенко підкреслив важливість налагодження центрального водопостачання. «За наступні чотири роки у нас має не залишитися громад без центрального водопостачання», – сказав він та додав, що вже запланована реконструкція 29 водогонів у 27 сільських населених пунктах. Також села і селища мають бути забезпечені якісною електрикою.

Президент назвав ще три обов’язкових елементи необхідних стандартів життя в громадах – школа за новими стандартами, амбулаторія з телемедициною в кожному селі та Інтернет.

Джерело

 

Автор