Економ-тиждень. 27 лютого – 5 березня 2019 рр.

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 27 лютого – 5 березня 2019 рр.

АКТИВ. Коломойський програв суд щодо діяльності ПриватБанку перед банкрутством. Суд підтвердив рішення першої інстанції щодо відсутності підстав для розгляду по зову Коломойського до деяких осіб про визнання недостовірною і такого, що принижує честь та гідність заяву Олександра Шлапака щодо деяких операцій банку в жовтні-листопаді 2016 року.

ПАСИВ. Донарахування, які здійснюють облгази в платіжках за газ, є абсолютно незаконними. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева на селекторній нараді в уряді. Облгази виставляють додаткові суми за 30 місяців попереднього періоду.

АКТИВ. Верховна рада України підтримала дві ратифікації угод з Катаром – про сприяння та взаємний захист інвестицій та про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

ПАСИВ. Колишній співвласник “ПриватБанку” Ігор Коломойський та компанія TRIANTAL INVESTMENTS LTD подали позов до Міністерства фінансів України і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо націоналізації банку. Ігор Коломойський і підконтрольна йому компанія просять визнати недійсним договор купівлі-продажу акцій “ПриватБанк” , який укладено між Державою Україна в особі Міністерства фінансів та усіма особами, які станом на 21.12.2016 були власниками акцій. Господарський суд міста Києва дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу час для усунення недоліків, встановлених при поданні позовної заяви.

АКТИВ. Верховна рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №9474, яким передбачається підвищити вивізні мита на металобрухт. Раніше в комітеті підкреслювали, що завдяки підвищенню мит у попередні роки в Україні значно знизився дефіцит брухту.

ПАСИВ. На сьогоднішній день Україна не виконала жоден зі структурних маяків програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом. Про це голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тімур Хромаєв. У Верховній раді гальмується декілька важливих законопроектів, зокрема, №2413а, про “спліт”, №6303д щодо посилення інституційної спроможності НКЦПФР в захисті прав інвесторів, №9035 – про деривативи та фінансові ринки.

АКТИВ. Прямі інвестиції (акціонерний капітал) в економіці України станом на 1 січня 2019 року становили 32 292,9 млн доларів, що на 685,5 млн доларів більше, ніж рік тому.

ПАСИВ. Розмір міжнародних резервів України протягом лютого 2019 року знизився на 2,9% (на 599,4 млн доларів) через значні обсяги погашень за державним боргом і на 1 березня становив 20 220,3 млн доларів.

АКТИВ. Надходження до місцевих бюджетів платежів, що контролюються Державною фіскальною службою, у січні-лютому 2019 року збільшилися на 7,5 млрд грн (на 22,6%) до 40,4 млрд грн.

ПАСИВ. Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що Кабінет міністрів фактично припинив з ним контракт 22 березня.

АКТИВ. Пенсіонерам почали виплачувати субсидії готівкою. Субсидію готівкою отримають понад 3 мільйонів домогосподарств.

АКТИВ. НАК “Нафтогаз України” отримав висновок арбітражу в Гаазі щодо позову проти Росії через захоплені активи компанії в окупованому Криму. Росія як держава винувата у втраті наших активів і має за це відповідати, тобто надати НАК “Нафтогаз України” компенсацію.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор