Новини науки. 3-16 лютого 2019 року

Віктор Шабанов

Доброї неділі всім поціновувачам науки!

На жаль, минулого тижня не вдалося вчасно підготувати дайджест, тому сьогодні маємо кілька новин двотижневої давнини. Але від того вони не стають менш цікавими.

Сьогодні у нас напрочуд багато новин у галузі геології. Як завжди, є астрономічні та медичні новини. Фізика потішить вас своїми квантовими цікавинками, а розділ технологій здивує новими надзвичайними надбаннями людства.

Астрономія
Новий телескоп NASA проникне в минуле Всесвіту

NASA Will Launch a New Space Telescope in 2023 to Investigate the Universe

Апарат повинен встановити, як розвивався Всесвіт

Новий космічний телескоп NASA SPHEREx, який з’явиться в 2023 році, повинен зайнятися вирішенням найскладніших загадок Всесвіту, проникнувши в її «минуле». Прилад призначений для вирішення двох ключових питань: встановити, як розвивався Всесвіт, і наскільки поширені деякі його важливі структурні елементи в нашій галактиці.

Прилад SPHEREx зможе збирати оптичне і ближнє інфрачервоне світло від великої кількості джерел: більш ніж 100 мільйонів зірок у самому Чумацькому Шляху і більш як 300 мільйонів інших галактик.

У нашій галактиці Чумацький Шлях SPHEREx складатиме карту води і органічних молекул, які є основними складовими життя, яким ми його знаємо. А за межами нашої галактики він «відправиться в минуле» – в найперші моменти існування нашого Всесвіту.

Таким чином вчені мають намір встановити, що саме змусило Всесвіт розширитися так швидко – менш ніж за наносекунду після Великого вибуху.

Вчені знайшли складну органіку в околицях молодої зірки

The ice composition in the disk around V883 Ori revealed by its stellar outburst

Дослідити наявність складних органічних молекул вченим Токійського університету допоміг спалах молодої зірки V883 Orionis, яка розташована приблизно за 1300 світлових років від Землі в напрямку сузір’я Оріону. Завдяки технічним параметрам телескопу ALMA вдалося зафіксувати молекули п’яти складних органічних речовин: метанолу (CH3OH), ацетону (CH3COCH3), ацетонітрилу (CH3CN), ацетальдегіду (CH3CHO) та метилформіату (CH3OCHO).

Наявність складних органічних молекул у космічному просторі дає можливість доопрацювати теорії походження органічного життя не тільки на Землі, а й у Всесвіті.

На Марсі знайшли загадкове водосховище

Mars Probe Data Shows The Red Planet Is Hiding Water Where There Shouldn’t Be Any

Лід на Червоній планеті виявили достатньо давно. Основна маса марсіанського льоду перебуває в полярних областях. Вважається, що на екваторі льоду немає, адже він би швидко випарувався. Тому ймовірна знахідка великих обсягів льоду в екваторіальних районах стала сенсацією.

Група вчених з Університету Джона Хопкінса у США виявила, що під поверхнею Марса близько екватора знаходиться велика кількість води у вигляді льоду. Такого висновку дослідники дійшли, повторно проаналізувавши дані орбітального апарату Mars Odyssey. Однак у тому регіоні, враховуючи клімат Червоної планети, існування води є малоймовірним.

Оскільки Mars Odyssey знаходиться над поверхнею Марса на висоті близько чотирьох тисяч кілометрів, він не може безпосередньо визначити кількість води у ґрунті. Однак він реєструє нейтрони, що утворюються при зіткненні космічних променів з воднем, що входить до складу води. За допомогою нових статистичних методів, які дозволили реконструювати карти залягання води на основі даних апарату, вдалося з’ясувати, що лід також знаходиться в тепліших регіонах планети.

Такі дивні результати, на думку вчених, можна пояснити тим, що вісь Марса кілька мільйонів років тому була нахилена під іншим кутом, в результаті чого на екваторі накопичилася велика кількість льоду. Однак можливо, що замерзла вода якимось чином протистоїть сублімації (перетворення льоду безпосередньо на водяну пару).

Фізика
Вчені створили новий тип магніту

High temperature singlet-based magnetism from Hund’s rule correlations

Магнітні властивості речовини обумовлені вирівнюванням напряму магнетизму окремих часток, що в цілому створює магнітне поле. Напрям магнетизму магнітної частки (домену) називають магнітним моментом.

У деяких речовин будь-яка частка, яка може створювати магнітне поле, не має певного його напряму і тому магнетизм різних часток зазвичай взаємно компенсується. Такі речовини не можуть стати магнітами.

Вченими запропоновано матеріал, який може «вмикати» або «вимикати» магнітне поле. В основі матеріалу – сплав урану та стибію. Механізм набуття магнітних властивостей полягає в тому, що частки об’єднуються у грудки, які створюють магнітне поле. Важливо, що цей матеріал «працює» за відносно невисоких температур -70о за Цельсієм.

Перспективи використання такого матеріалу – створення накопичувачів зберігання даних в електроніці. Хоча до реальних зразків, які можна використовувати в звичайній практиці, ще далеко.

Фотони підтвердили реальність парадоксу квантового голубнику

Experimental demonstration of quantum pigeonhole paradox

Ми намагаємось регулярно знайомити наших читачів із новинами у галузі квантової фізики. На мій погляд, у квантовій фізиці все прекрасно: від неймовірних припущень і теорій, до цікавезних назв складних фізичних процесів. Сьогодні поговоримо про «принцип голубів та ящиків».

Сенс цього принципу полягає у твердженні, що якщо у голубнику менше ящиків, аніж голубів, то окремі птахи змушені ділити місце з іншими. Тобто, якщо маємо три голуби і дві клітки, то в одній клітці буде щонайменше два голуба. Цей принцип використовується в математиці для аналізу властивостей чисел та визначенні принципів переліку.

Однак у квантовій реальності виявилось, що цей принцип може бути порушено. Такими частками-порушниками стали фотони. Зокрема, хоч як це дивно звучить, квантові частки можуть розміститися у меншу кількість «клітин», при цьому жодна частка не буде ділити «клітину» з іншою.

Фотони мають два напрями поляризації: горизонтальну та вертикальну. В експерименті взяли три фотони і поляризували їх. За логікою, виходячи з того, що у поляризації всього два варіанти, два фотони повинні були б мати однакову поляризацію. Однак такого не сталося: жоден фотон не збігався своєю поляризацією з іншими.

Не питайте мене, як це можливо! Докладно про експеримент можете дізнатися за посиланням.

Геологія
Учені знайшли в океані підводні гази, які загрожують планеті

Undersea gases could superheat the planet

Новина, яка облетіла щонайменше зо два десятки сайтів. Як на мій погляд, у цьому повідомленні немає жодної сенсації. А небезпека тотальної загрози планеті теж перебільшена. Втім, враховуючи резонансність цього дослідження, наводжу тут докладнішу інформацію та посилання на першоджерело.

Американські вчені виявили в Тихому океані масові скупчення газів, які в найближчому майбутньому загрожують піднятися на поверхню.

Група вчених із коледжу Дорнсфайр у Каліфорнії проаналізувала морські відкладення в Тихому океані і виявила наслідки сплеску геологічної активності близько 17 тисяч років тому. Йдеться про скупчення вуглекислого газу і метану. Раніше вважалося, що такі океанічні резервуари стабільні, але тепер з’ясувалося, що підвищення температури води може спровокувати їх руйнування.

«Ми знаємо, що на дні океанів є великі резервуари вуглецевого газу. Ми знаємо, коли вони були вибухнули під час плейстоцену, це нагріло планету. Ми повинні знати, чи ці резервуари вуглецю можуть знову дестабілізуватися. Це дика карта, на яку ми маємо зважати», – розповів професор Ловелл Стотт.

Дослідники дійшли висновків, що один із таких резервуарів, розташований у західній частині Тихого океану, втратить стабільність, якщо вода потеплішає всього на кілька градусів. Зазначається, що підйом газів призведе до катастрофічних наслідків для біосфери.

У Гренландії під товщею льоду вчені NASA виявили 35-кілометровий кратер

Гренландія майже щотижня дає цікаві наукові знахідки. Ми вже писали про оголення прадавніх ландшафтів, про цікаві наслідки зміни льодовиків. Сьогодні нова історія.

Під льодом у Гренландії NASA виявило ще один ударний кратер, що утворився в результаті падіння метеорита не раніше, ніж 100 тис. років тому. Повідомляється, що раніше виявити його просто не було можливості через технологічного прогресу, і апарати були не настільки потужними, щоб розгледіти під льодом величезний кратер.

У листопаді 2018 року датські вчені виявили під льодовиком Гайавата в Гренландії кратер діаметром 31 км. Тоді дослідники припустили, що залишити його міг метеорит діаметром близько 1,5 км. Передбачалося, що об’єкт впав близько 11,7 тис. років тому. Як виявилося, метеорит був не один. Через чотири місяці NASA виявила на відстані 183 км від нього ще один ударний кратер. Вм’ятина діаметром 56 км знаходиться глибше під льодом, ніж кратер Гайавата — на глибині 2 км порівняно з 930 м під поверхнею льодовика відповідно.

Втім, це не дивно, адже космічне тіло мало велику масу, так що і воно поринуло вглиб Землі набагато більше. Зараз геологи і астрономи займаються дослідженням обох кратерів. Очікується, що результати дослідження об’єктів дозволять краще зрозуміти історію бомбардування Землі метеоритами.

Учені оцінюють вік льоду над кратером у 79 тисяч років. Попередньо, кратер утворився в результаті удару метеорита. Версія про астероїд не розглядається, оскільки сусідні кратери мають іншу структуру і характерні для астероїда «уламки» не були виявлені.

Зі свого боку, хотів би привернути увагу до суто технічної сторони. Фахівці змогли виявити кратер за допомогою аналізу топографічних карт, складених супутниками Terra і Aqua, і радарних вимірювань місії Operation IceBridge. На знімках вчені побачили чашкоподібне поглиблення з піднятою породою по краях. У центрі кратера виявили деякі височини. Також на ділянці зафіксована негативна гравітаційна аномалія, характерна для ударних кратерів.

У глибинах Землі знайшлись величезні гори і западини

Inferring Earth’s discontinuous chemical layering from the 660-kilometer boundary topography

Це дослідження цікаве двома аспектами. Перший – суто технологічний. Вченим із Китаю вдалося по-новому інтерпретувати дані, які було зібрано під час надпотужного землетрусу у Болівії у 1994 році. Ці відомості – кілька тисяч записів сейсмічної активності – були відомі давно. Але тільки сьогодні, використовуючи сучасні алгоритми та потужну обчислювальну техніку, вченим вдалось проаналізувати увесь масив інформації.

По-друге, виявилось, що традиційні погляди на мантію Землі слід переглянути. Зазвичай вважалося, що межа між верхньою та нижньою мантією, яка пролягає на глибинах близько 670 кілометрів, є більш-менш однорідною. Навіть у підручниках з природознавства малюнки внутрішньої будови Землі це «підтверджували». Однак, виявилось, що верхня і нижня мантії достатньо відокремлені одна від одної і є підстави казати, що між ними існує чітка межа.

Саме великі западини і виступи верхньої мантії змусили казати про великі «підземні» гори. До речі, деякі з цих виступів значно більші, аніж Скелясті гори. На думку вчених, ці «гори» можуть бути значно більшими за всі відомі «наземні» гори.

Дослідження проведені Інститутом геодезії та геофізики Китайської академії наук.

Магнітний полюс Землі суттєво змінив своє розташування

Earth’s magnetic field is acting up and geologists don’t know why

За даними американських вчених з Національного інституту інформації, північний магнітний полюс зміщується зі швидкістю від 15 до 55 кілометрів на рік.

Зазвичай відомості щодо руху магнітного полюсу оприлюднюють кожні п’ять років. Але останнім часом швидкість руху полюсу збільшилась майже втричі. Поки що причина такої зміни вченим невідома. Найвірогідніша версія – суттєві зсуви у надрах планети, які впливають на перерозподіл магнітних ліній від ядра Землі.

Наслідки можуть бути значними: від зміни функціонування системи GPS до проблем із морським та повітряним орієнтуванням.

Цікаво, що відповідні зміни зафіксовано і з південним полюсом, але швидкість руху там суттєво нижча.

Палеонтологія
В Африці знайдені сліди найдавніших живих організмів на Землі

These 2.1 Billion-Year-Old Slimy Things Could Be Earth’s Earliest Moving Organisms

Для мене найцікавіше у сучасній палеонтології те, як дослідникам вдається виявляти сліди стародавніх мікроорганізмів. Це ж вам не кістки величезних динозаврів, і не комахи в бурштині. Але існують методи і для вивчення мікроскопічних давніх істот.

У Великій Британії геомікробіологи з Кардіфського університету знайшли, можливо, найдавніші сліди живих організмів на Землі. У прихованих родовищах сланцевих порід на західному узбережжі Африки було виявлено тонкі трубчасті структури зі скам’янілими слідами, які залишили крихітні слизові живі істоти.

Після проведення аналізу цих слідів науковці дійшли висновку, що ці живі організми існували у вологому середовищі близько 2,1 млрд років тому. Для порівняння – попередні знайдені сліди живих істот датуються періодом близько 1,8 млрд років тому.

Попри неможливість точно описати зовнішній вигляд цих древніх організмів, дослідники припускають, що це були або амеби, що злилися в одну колонію, або цвіль. Можливо, вони пересувалися в пошуках поживних речовин або кисню, припускає керівник дослідження, біолог Ернест Чи Фру.

Також у знайдених слідах вчені виявили скам’янілі біоплівки живих істот, а за допомогою рентгенівської комп’ютерної мікротомографії склали загальну схему шляхів, якими пересувалися живі істоти.

Вчені сподіваються продовжити вивчення цієї території для пошуків нових слідів мікроорганізмів.

Зоологія
Відкрито унікальний вид павуків із загадковим рогом на спині

New collection records for Theraphosidae (Araneae, Mygalomorphae) in Angola, with the description of a remarkable new species of Ceratogyrus

Дослідники з Південноафриканського національного інституту біорізноманіття виявили в Анголі новий вид тарантулів з великим «рогом» на спині. Новий вид належить до роду Ceratogyrus — рогаті павуки-бабуїни. Він отримав назву Ceratogyrus attonitifer. Відмінна риса нового виду — велика рогоподібна опуклість на спині. «У жодного іншого павука у світі немає такого виступу, — відзначають дослідники. — Його функція не зрозуміла». Павуки селяться в норах в піску, серед пучків трави. Дослідникам вдалося знайти кілька самок. Павуки полюють переважно на комах, їх отрута сама по собі не небезпечна, але укуси можуть спровокувати інфекції.

В Африці вперше за 100 років сфотографували чорного леопарда

Black leopard confirmed in Africa for first time in 100 years

У центральній Кенії зафільмували самку рідкісного виду чорного леопарда. Востаннє таку тварину бачили там у 1909 році. У 2018 році команда дослідників на чолі з біологом Ніком Пілфолдом встановили камери спостереження на території табору для диких тварин у районі Лайкіпії, де раніше мешкала популяція чорних леопардів.

Унікальні знімки були зроблені на камеру 35-річного британського фотографа Вілла Бурарда-Лукаса. Заради цих історичних кадрів він попередньо встановив спеціальні бездротові датчики руху, які використовують для зйомок дикої природи.

За словами фахівців, чорний леопард має надлишок пігменту, що робить його хутро таким темним. Через цю особливість леопарда іноді називають «чорною пантерою».

Зоопсихологія
Риби пройшли «дзеркальний тест», але вчені все одно мають сумніви щодо наявності в них самосвідомості

If a fish can pass the mark test, what are the implications for consciousness and self-awareness testing in animals?

Сутність «дзеркального тесту» полягає в тому, що на тілі тварини прикріплюють яскраві мітки, але частина тіла знаходиться поза зоною прямого візуального контролю. Для людини це, наприклад, спина, сідниці. Побачивши в дзеркалі цю мітку, тварина уособлює зображення саме із собою і намагається позбутись цієї мітки. Цей тест вважається класичним для визначення наявності самосвідомості. До цього часу цей тест «проходили» лише високоорганізовані тварини: примати, дельфіни, слони, собаки.

Дослідження про яке ми сьогодні розповідаємо, було проведене майже рік тому, але офіційно опубліковано лише недавно. Річ у тім, що результати цього дослідження феноменальні.

Виявилось, що деякі риби, зокрема губани Labroides dimidiatus, теж змогли «пройти» цей тест. Тобто отримані результати недвозначно показали намагання риби позбутися мітки після того, як вона побачила себе у дзеркалі. Детальний опис експерименту можна прочитати за посиланням.

А відтепер вчені активно дискутують про механізми розвитку самосвідомості та про її прояви у різних груп живих організмів.

Медицина
За допомогою двох білків вчені повторно виростили ампутовані кінцівки миші

BMP9 stimulates joint regeneration at digit amputation wounds in mice

Дослідники з Техаського університету визначили два білки, які частково стимулюють відновлення ампутованих пальців миші. До цього часу в попередніх дослідженнях уже досягали позитивних результатів у відрощенні кісткової тканини. Але найскладнішим виявилось стимулювати ріст хрящу, який є невід’ємною складовою суглобів. Саме це дослідження наблизило вчених до відновлення структури суглобів.

Використовуючи у процесах регенерації білки BMP2 та BMP9 у різних комбінаціях, вчені підібрали такі, які давали позитивний ефект: протягом трьох днів 60% кісток лапки миші покривались хрящовою тканиною. Таким чином, зроблено суттєвий прогрес у відновленні не лише кісток, а й суглобів, що дає змогу говорити про відрощування кінцівок у майбутньому.

Важливість цього відкриття полягає ще й в тому, що навіть у тварин, які знамениті своїми високими регенеративними властивостями (наприклад, тритони), відновлення суглобів практично не спостерігається.

Ця робота не лише наближає нас до часів, коли можна буде відновлювати ампутовані кінцівки у людей, а й уже зараз дозволяє визначити шляхи лікування таких захворювань, як остеоартрит, та інших дегенеративних змін суглобів.

Виявлено найдавнішу ракову пухлину

Triassic Cancer—Osteosarcoma in a 240-Million-Year-Old Stem-Turtle

Новина на межі палеонтології та медицини.

Виявлення наявності ракових утворень у стародавніх тварин дає змогу зробити щонайменше два висновки. По-перше, ракові пухлини розвивались протягом усієї історії високоорганізованих тварин і вони не є «хворобою ХХ-ХХІ сторіччя». По-друге, практична відсутність відомостей про ракові захворювання у людей протягом античних та середніх віків свідчить лише про те, що люди вмирали від більш небезпечних і розповсюджених хвороб, а також від війн та голоду.

Співробітниками Музею природознавства в Берліні знайдені ознаки ракової пухлини у викопної черепахи, чий вік сягає 240 мільйонів років. Злоякісне новоутворення виявлено на стегновій кістці.

За своїми характеристиками новоутворення у черепахи відповідає сучасній періостальній остеосаркомі у людини: цей тип пухлин розташовується на поверхні кісток, швидко розвивається і рано дає метастази.

Думаю, тепер палеонтологи почнуть більш докладно вивчати окаменілості і незабаром ми почуємо нові відомості про ракові захворювання у вимерлих тварин.

Історія України
У Кам’янці-Подільському розгадали таємницю грамоти султана Османської імперії

Цікава новина, особливо з урахуванням сучасних дипломатичних зав’язків Києва і Стамбула.

У Кам’янці-Подільському розгадали таємницю грамоти султана Османської імперії Мехмеда. Це один із найбільших листів, надісланих в Україну. Його розмір – півтора на півметра. Десятиліттями вчені не могли розшифрувати староосманську мову. Нещодавно написане все ж переклали.

У документі йдеться про надзвичайний подарунок, який султан надсилає гетьману. Це золототканий халат. За тогочасними звичаями – найвищий вияв дружніх відносин. Сам лист зберігається у художньому музеї Кам’янця-Подільського. Для його перекладу використали 5 спеціальних словників. Слід зазначити, що така увага султана до українського гетьмана невипадкова, адже мати султана – українка Надія.

На Харківщині випадково знайшли підземне місто козацьких часів

Підземний хід посеред однієї з центральних вулиць виявили у місті Змієві на Харківщині. До місцевих краєзнавців звернулися містяни, які виявили яму в асфальті. Історики почали розкопки і виявили підземелля, яке датують XVII століттям.

Археологія
У Болгарії знайшли маску римського імператора

Archaeology: Sixth-century terracotta ‘mask’ of emperor found in Bulgaria’s Varna

Болгарські археологи знайшли на археологічній ділянці Джанавара поблизу Варни теракотову маску, яка, вірогідно, є відбитком обличчя імператора VI сторіччя. Знахідку було зроблено під час розкопок давнього християнського монастиря.

На думку вчених, цей артефакт є єдиним подібним на території сучасної Болгарії. Нині вчені намагаються встановити, якому саме імператору Східної Римської імперії належить ця маска. Окрім маски вчені виявили на ділянці розкопок давні водопостачальні труби.

Технології
Створено штучне листя, яке в 10 разів ефективніше виробляє кисень з повітря

Assessment of Artificial Photosynthetic Systems for Integrated Carbon Capture and Conversion

Хоч як дивно, але ця публікація перекликається із інформацією про підводні гази, що загрожують планеті. Поки кількість вуглекислого газу в атмосфері збільшується, вчені намагаються створити технології, які компенсували б таке зростання.

Починаючи з 2011 року вчені з різних куточків світу намагалися створити штучне листя, здатне чистити повітря і навіть виробляти паливо. Весь цей час створені ними прототипи могли працювати тільки в лабораторних умовах, і про їх функціонування на вулиці не могло бути й мови. Вони були розраховані на використання очищеного вуглекислого газу з балонів під тиском. На подив багатьох, дослідники з Університету Іллінойсу в Чикаго раптово оголосили, що створена ними версія штучного листя здатна перетворювати вуглекислий газ в кисень навіть поза лабораторією.

У новій роботі співробітники Іллінойського університету в Чикаго запропонували нову модифікацію штучного листя, яка здатна подібно рослинам засвоювати вуглекислий газ безпосередньо з повітря, причому перетворювати його на паливо принаймні в 10 разів ефективніше природних систем.

Для цього вчені помістили фотосинтезуючу систему в наповнену водою прозору капсулу зі смоли на основі четвертинних амонієвих сполук, тобто речовин, в яких чотири органічних залишки приєднані до азоту. Така конструкція забезпечувала можливість випаровування води при нагріванні світлом, яка при проходженні крізь мембрану приводила до селективного захоплення вуглекислого газу з повітря. Важливо, що ця концептуальна розробка використовує тільки легкодоступні матеріали і технології, які при комбінації дозволяють створити готовий до застосування штучний лист, який може відіграти значну роль у зменшенні кількості парникових газів в атмосфері.

Згідно з підрахунками авторів, 360 створених за новою технологією листя розміром 1,7 на 0,2 метра дозволять отримувати близько 500 кілограм монооксиду вуглецю — основи для отримання синтетичного палива. За день така кількість листя, розміщена на площі в 500 квадратних метрів, зменшить концентрацію вуглекислого газу на 10% в радіусі 100 метрів від установок.

Вчені створили інтерактивну аудіокарту, що розпізнає емоції за спонтанними вигуками

Mapping 24 emotions conveyed by brief human vocalization.

Які емоції передають спонтанні вигуки, тепер можна з’ясувати на підставі інтерактивної аудіокарти. Для її створення вчені записали понад 2000 емоційних вигуків і попросили, щоб піддослідні їх оцінили. Як з’ясувалося, на підставі лиш односкладових вигуків ми можемо розпізнати принаймні 24 емоційні стани – зазвичай навіть субтильні тонкощі (зокрема різниця між негативним і позитивним здивуванням) не залишаються непоміченими.

Команда науковців не вважає свою карту лише цікавою забавкою – вона може виявитися корисною для досягнення серйозних цілей. Наприклад, на основі цієї аудіокарти роботів можна було б тренувати краще розпізнавати людські емоції.

Іншу ймовірну галузь для застосування вчені вбачають у медицині. Так, хвороби на зразок аутизму й деменції часто супроводжуються обмеженими здатностями розпізнавати чужі почуття.

Toyota навчилась видобувати водень з повітря

DIFFER and Toyota partner to produce hydrogen from humid air

Водень як джерело енергії вже здавна привертає увагу вчених, екологів та технологів. Із позитивних властивостей – під час використання його як палива утворюється водяна пара, яку не можна назвати небезпечним забруднювачем повітря. Основна проблема використання водню як палива – достатньо дорогий спосіб видобутку.

Нова технологія в якомусь сенсі копіює процеси фотосинтезу. Спочатку за допомогою спеціального фотоелектрохімічного елементу з повітря вбирається вода, а вже потім з неї, під впливом сонячного світла, генерується водень. Пристрій має полімерні електролітні мембрани, фотоелектроди та водопоглинальні матеріали.

Продуктивність прототипу сягає 70%.

Дуже важливою перевагою пристрою є те, що вода використовується у газоподібному стані, отже, вона практично не потребує попереднього очищення. Це також дозволяє отримувати паливо навіть у посушливих регіонах.

Прилад отримав назву Launchpad for Innovative Future Technology (LIFT). Його розроблено Європейським представництвом Toyota (TME) та голландським інститутом фундаментальних енергетичних досліджень (DIFFER).

Автор