Батьківщина підкуповує

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Народний депутат Андрій Немировський під час брифінгу у прямому ефірі каналу «Рада» заявив, що партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко розгортає мережу підкупу виборців по всій Україні. «Основним завданням “технологічних груп “ВО “Батьківщина”, що працюють в одномандатних округах, є створення мережі: керівник сектору – “старший виборчої дільниці” (СВД) – агітатор – прихильник, яка фактично є мережею для підкупу виборців» – розповів Андрій Немировський. Також він повідомив, що в подальшому СВД і агітатори під час зустрічей і в приватних бесідах пропонуватимуть «прихильникам» продати свій голос за приблизно 500 грн.

Знайомі журналісти, що були на брифінгу, розповіли мені й ще дещо – депутат Немировський оприлюднив зарплатну відомість певної агітаційної мережі. Ішлося про 151-й округ, де депутат Руслан Богдан з «Батьківщини». Були озвучені такі цифри. По 151-му округу «Батьківщина» має під контролем 8 керівників секторів, 216 СВД і 3250 агітаторів. Розмір зарплатень коливається від 5-8 тис. грн. у керівника сектору, до 800-1500 грн у агітатора. Усього на оплату мережі передбачено 27,4 мільйони (!) грн. і ще біля 3 мільйонів – на оплату «прихильників».

Звідки такі гроші у партії, яка не втомлюється заявляти, що вона не пов’язана з жодним олігархом, – здогадайтеся самі. Варіантів може бути два, або таки хтось з олігархів, або Москва.

Казали, що депутат Немировський також оприлюднив списки осіб, яким мусять виплачувати «зарплатню»…

Правду кажуть чи ні – скоро дізнаємося. Депутат передав матеріали до Генеральної прокуратури, а там явно зацікавлені розібратися. Проте варто зауважити кілька деталей. Депутат Немировський повідомив, що такі групи для підкупу створені уже в двох областях України, а їх може бути й більше. Показово, що історія ця вилізла після того, як Юлія Тимошенко звинуватила БПП у створенні мереж для підкупу виборців. Щоправда жодної конкретики вона не надала, а «розслідування» на які посилають політексперти, наближені до «Батьківщини», чомусь стабільно розміщують на сайтах, які не містять матеріалів старших за грудень 2017 р. На офіційному сайті «Батьківщини» про такі «розслідування» – ані мур-мур.

Сам факт скуповування виборців на 151-й ділянці не дивує аж ніяк. Варто згадати що 151-а ділянка на Полтавщині – це як раз та, де влітку 2016 р. був обраний нардепом Руслан Богдан і де у липні 2016 р. спалахнув скандал. На соцмережах було розміщене відео, де керівник штабу кандидата Богдана В’ячеслав Демчук інструктував членів ДВК, як збільшити явку на користь кандидата Богдана. Про гроші в ролику теж ішлося. Вже 18 липня під час обшуку поліцейські знайшли паспорт громадянина Росії на ім’я депутата Лохвицької райради від ВО «Батьківщина» Петра Чорного, виданий на території окупованого Криму у 2015 р. Коли це сталося, на місце події заявилися кандидат у депутати Руслан Богдан і нардеп Іван Крулько і почали штовханину з поліцейськими. Проте поліцейським вдалося вистояти і паспорт «господіна» Чорного потрапив до МВС.

Реакції партії «Батьківщина» не з’явилося.

Очевидно, на самих лише популістичних ідеях виграти вибори Юлія Тимошенко вже не сподівається, як таке. Очевидно – солодкі обіцяночки Тимошенко, народ просто не сприймає. Тому – Алла Шлапак у київському штабі, фаховий спеціаліст з технології «бабусь Черновецького». Тому – такі от мережі.

Очевидно – до виборів такої інформації тільки більшатиме.


Gepostet von Andrii Nemirovskiy am Donnerstag, 7. Februar 2019

Автор