Світ 30 вересня. Результати дня

Останній з «ізраїльських мрійників», кашмірська криза, гуманітарна криза в Нігерії, АТО в північній Африці, напад у Мексиці, візит Папи до Грузії, сирійська війна та багато іншого.

Африка:

– Кожна десята смерть жінок під час народжень дітей або під час вагітності припадає на Нігерію. Про це повідомив голова Фонду ООН з питань народонаселення Бабатунде Осотимехін. За його словами, ситуація у Нігерії критична через недостатню кількість контрацептивів, низький рівень сексуальної освіти, сексуальну експлуатацію молодих дівчат, війну з терористами та великої кількості випадків небажаної вагітності. Фонд ООН за 2016 рік витратив 26 млрд. доларів для завезення в країну контрацептивів та організації нових мереж клінік.

– Організація із заборони хімічної зброї повідомила, що вивчить інформацію міжнародних правозахисних організацій щодо хімічних атак суданських військ у регіоні Дарфур у 2016 році. Напередодні, про це повідомили у спеціальній доповіді «Amnesty International».

– Канада оголосила про намір відправити у Північну Африку військовий контингент для підтримки французьких сил в їх антитерористичній операції, яку проводять з 2014 року. Зокрема, мова йде про логістичну підтримку 3-тисячного контингенту французьких військ, розквартированого на території Чаду, Нігеру, Малі, Буркіна-Фасо та Мавританії.

Америка:

– П’ятеро військових загинули у Мексиці внаслідок нападу на армійський конвой групи озброєних бойовиків. Військові підозрюють у цьому місцевий наркокартель на чолі із синами відомого наркобарона Хоакіна Гусмана, який очікує екстрадиції в США.

Азія:

– Шестеро курдських бойовиків знищені у боях із турецькою армією у причорноморській провінції Орду. Троє турецьких військових загинули.

– Австралія підписала контракт на виробництво та поставку озброєння для свого нового підводного флоту з компанією «Lockheed Martin». Також австралійська влада уклала угоду з французьким суднобудівним концерном DCNS про будівництво першої з 12 субмарин для австрійських ВМС.

– Колишній секретар Компартії Китаю в одній з найбільших провінцій Гуаньчжоу – Вань Цинлян – засуджений до довічного ув’язнення за звинуваченням у корупції.

– У Пакистані кінотеатри оголосили бойкот індійським фільмам у підтримку армії. Нещодавно, двоє військових загинули внаслідок обстрілів у Кашмірі. Пакистан звинуватив Індію у порушенні миру та агресії. Індія заявила – цілила по базах бойовиків, яких засилає на територію Кашміра пакистанська влада. Офіційний Нью-Делі закрив кордон з Пакистаном на лінії розмежування у Кашмірі та привів війська в бойову готовність.

Європа:

– Міністри екології країн ЄС затвердили початок ратифікації їхніми урядами Паризької угоди з боротьби зі змінами клімату, укладеної у Франції у 2015 році. Таким чином, країни, відповідальні за викиди майже 50% вуглекислих газів в атмосферу, поклали початок ратифікації договору. У Франції це назвали «історичною подією». Раніше, ратифікували угоду 61 країна, на яку припадає 48% всіх викидів.

– До Грузії з офіційним візитом прибув Папа Римський Франциск. Як повідомили у Ватикані, його візит спрямований на заклик до миру в країнах, що мають прикордонні конфлікти. В аеропорту Тбілісі понтифікат зустрічав президент Грузії із дружиною та патріарх Ілія II. Щоправда, група людей влаштувала протест вздовж траси до столиці, називаючи візит папи «духовною агресією Ватикану», яка має на меті «навернути всіх в католицизм». Натомість у понтифіка повідомили – проведення меси для католиків не є спробою навернути в іншу віру.

– Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон розкритикував позицію ЄС стосовно ситуації на Близькому Сході. Виступив у підтримку співпраці з Росією.

Близький Схід:

– Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун повідомив, що в ООН створять внутрішню комісію, яка розслідуватиме інцидент зі знищенням гуманітарного конвою ООН та «Червоного Хреста» в провінції Алеппо в Сирії 20 вересня.

– Саудівська Аравія засудила ухвалення Конгресом США законопроекту про правосуддя та спонсорів тероризму, який дає американцям право позиватися до уряду Ер-Ріяда у справі компенсації за 11 вересня 2001 року.

– Сирійська армія зайняла частину території промислової зони Аль-Шукайф на півночі міста Алеппо. Тривають бойові дії навколо лікарні «Аль-Кінді». На південному напрямку сирійські війська штурмували район Сулейман Аль-Халябі. А в центрі увійшли на територію кварталу Бустан Аль-Баша, де захопили електростанцію.

– Масова демонстрація проти бойових дій відбулася у місті Кудсая у провінції Дамаск. Після кількох днів сутичок, терористи «Джебхат Аль-Нусра» погодилися на пропозицію уряду здати місто, скласти зброю та виїхати до провінції Ідліб. Аналогічна угода була укладена й у сусідньому місті Аль-Хама. Обидва населені пункти перебувають під контролем бойовиків з 2012 року.

– В Єрусалимі пройшла церемонія поховання екс-президента Ізраїлю Шимона Переса. На ній були присутні лідери понад 70 держав світу, включаючи президента США Барака Обаму, президент Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель, президента України Петра Порошенка, президента Мексики Енріке Пенья Ньєто, екс-президента США Білла Клінтона, колишнього британського прем’єра Девіда Кемерона. Попрощалися із Пересом його колишні соратники – президент Ізраїлю Реувен Рівлін та прем’єр Біньямін Нетаньяху. На церемонію прибув й палестинський лідер Махмуд Аббас. Поховання Переса стали наймасштабнішими з моменту смерті прем’єр-міністра Іцхака Рабіна. Його поховали на горі Герцля. Екс-президенту було 93 роки.

Автор