Петро та Марина Порошенки взяли участь у засіданні Всеукраїнської Ради з інклюзивної освіти (фото, відео)

Всеукраїнська Рада з інклюзивної освіти

Для того, щоб упевнитися у важливості інклюзивної освіти треба лише побачити очі дітей з особливими освітніми потребами, які тепер навчаються у класах зі своїми однолітками. І не просто навчаються. Діти разом ростуть і спілкуються, стають єдиними командами.Сьогодні більше 14 тисяч дітей з особливими потребами навчаються у садочках і школах. В бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання – майже 700 ІРЦ, що має повністю задовольнити потребу в таких закладах.Хочу висловити повагу і вдячність усім, хто долучився до роботи зі створення інклюзивного середовища в освіті для дітей. Щасливий, що можу назвати серед них мою дружину, Голову Фонду Петра Порошенка Марину Порошенко. Без перебільшення, вона була і є серцем цієї важливої справи.Спільними зусиллями, ми будуємо Нову українську школу, де освітній процес пристосований до потреб кожної дитини. Це значить, що ми йдемо європейським шляхом.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 25. Januar 2019

 

Глава держави: Щорічно кількість дітей в інклюзивних класах зростає, бо нова українська школа пристосована до потреб кожної дитини

Президент Петро Порошенко подякував великій громаді ентузіастів – волонтерів, які долучилися до спільної роботи з Першою леді Мариною Порошенко в питанні інклюзивної освіти.

«Інклюзія – це не лише для дітей з особливими потребами. Інклюзія – це не лише для їхніх родин, батьків. Інклюзія – це для всіх нас, громадян України, для нашої держави. Це характеристика нації на те, чи … складає вона іспит на європейскість. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої і я мушу сказати і найскладнішої, але водночас найпотрібнішої реформи, бо полягає вона в тому, що ми перетворюємо і змінюємо саме суспільство українське», – наголосив Петро Порошенко під час засідання Всеукраїнської Ради з інклюзивної освіти.

Президент підкреслив, що початок цих змін відбувся під час Революції Гідності: «І одна з характеристик гідності є ставлення до людей з особливими потребами».

Глава держави зауважив, що Україна йде своїм шляхом, який полягає у захисті української держави завдяки інтеграції з ЄС і НАТО. «Цей шлях непростий, але ми його обрали свідомо, він визначений нашою історією. І наголошую, що ніхто і ніщо не змусить нас, в тому числі країна-агресор, із нього звернути. Дозволу йти цим шляхом ми не будемо питати ні в кого, крім українського народу», – сказав Президент.

Глава держави зауважив, що на цьому шляху Україні вдалося досягнути багатьох результатів, і головним рецептом перемог є єдність, «коли ми єдині, для нас немає нічого неможливого».

«Єдність України має багато вимірів. Але вона точно не може відбутися без дуже простої речі – єдності дітей у шкільному класі. Якщо там не має єдності, дуже важко будувати єдність суспільства і держави. Єдність не може відбутися без підтримки вчителями, без підтримки асистентами вчителів дітей з особливими потребами і їхніх батьків. Вона не відбудеться без солідарності громад, бо тема інклюзивної освіти і тема ставлення до дітей з особливими потребами є пріоритетом в діяльності органів місцевого самоврядування», – наголосив Петро Порошенко.

«Ці діти потребують підтримки, потребують створення для них доступного середовища в дитсадках, школах, на вулицях, в транспорті, скрізь. Інклюзія – це важливий індикатор того, як суспільство, як кожен з нас сприймає «інакшість»… Ця система слабких лякає, намагаються обходити проблему і шляхи її вирішення. Хоча навіть не обходити, але змушує відводити очі… А сильних – вона змушує прийняти виклик, змушує зрозуміти, діяти і допомогти», – наголосив Глава держави. Президент розповів, що вперше побачив побудовану модель для людей з особливими потребами в стінах Українського католицького університету.

«Українці – винятково сильний народ. Саме українську силу демонструють наше ставлення і реалізація інклюзивної освіти… Наша готовність створити можливості для всіх свідчить про нашу силу і нашу єдність, примножує і веде до перемог», – зауважив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що українці пишаються армією, яку відродили у рекордно короткий строк. «Але хіба не привід для гордості те, що ми за рік створили абсолютно унікальну мережу інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ)?», – зазначив Петро Порошенко. Він додав, що зміни в країні відбуваються попри російську агресію, елементи гібридної війни включно з економічною блокадою.

За словами Президента, в бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання майже 700 ІРЦ, що має повністю задовольнити потребу в таких закладах. «Відбувається адаптація освітнього процесу для задоволення потреб кожного учня, якого тепер батьки мають просто привести в найближчий до місця проживання навчальний заклад і обрати ту форму навчання, яка найповніше відповідає інтересам дитини. На це теж передбачені бюджетні кошти», – розповів Петро Порошенко.

Президент також відзначив активну роботу в цьому процесі місцевих громад і подякував за це: «Децентралізація, яка була ініційована мною і яка була підтримана Урядом… дає величезні можливості для впорядкування життя на своїх територіях і ми бачимо багато прикладів, як відповідально вони ставляться до реалізації заходів з інклюзії – від будівництва і реконструкції шкільного простору до обов’язкового обладнання ресурсних кімнат і медіатек».

Глава держави наголосив, що завдяки спільним скоординованим зусиллям щорічно кількість дітей, що приходять в інклюзивні класи і групи, подвоюється. «Це означає, що ми будуємо по справжньому нову українську школу, де освітній процес буде варіативний, пристосований до потреб кожної окремої дитини. Це значить, що ми йдемо європейським шляхом», – сказав він.

Перед початком засідання Глава держави з дружиною ознайомились з моделями приміщень, в яких створені доступні і якісні умови для дітей з особливими потребами в інклюзивному середовищі. Петро та Марина Порошенки також ознайомились із моделлю ресурсної кімнати, презентацією навчальних програм і дидактичних матеріалів, проектами Медіатеки та «Арсенал ідей».

Джерело

 

Ми відкрили можливість особливим дітям реалізувати себе, жити активним і гідним життям – Президент про впровадження інклюзивної освіти в Україні

Президент Петро Порошенко наголошує, що саме завдяки реформі в галузі освіти та реалізації програми впровадження інклюзивної освіти в Україні нині вже більше 14 тисяч українських дітлахів з особливими освітніми потребами можуть відвідувати дитячі садочки та загальноосвітні навчальні заклади разом з іншими дітьми.

Глава держави нагадав, що йдеться про дітей для яких раніше був повністю недоступним шкільний простір, навчання і зростання у колі однолітків. «Така штучна ізоляція. Уявіть собі дитина була змушена проводити своє життя у чотирьох стінах. Це мало дуже важкі наслідки і для дітей, і для їхніх родин. А вже зараз ми можемо говорити, що більше 14 тисяч дітей з особливими потребами, що сьогодні навчаються у садочках і школах – це є наші юні співгромадяни, яких уберегли від страждань, від життєвих трагедій», – підкреслив він.

Петро Порошенко висловив переконання, що для того, аби переконатися у важливості цього питання та реалізації проекту не потрібно бути експертом. «Треба лише подивитися в очі дітям, які присутні у цьому залі. Побачити очі дітей з особливими потребами, які тепер, нарешті, навчаються у класах зі своїми ровесниками. Вони разом ростуть, разом спілкуються, вони змалечку інтегруються у нормальне життя. Вони стають єдиною командою, в якій кожен може розраховувати на точне розуміння дітей, на підтримку однокласників, на підтримку вчителів і на підтримку батьків – не лише своїх», – наголосив Президент.

Він нагадав обговорення першої редакції Закону «Про освіту» і очікування, які були з ним пов’язані, особливо в частині інклюзивної освіти. Зміни до деяких законів щодо доступу осіб з особливими потребами до освітніх послуг. Глава держави назвав ці зміни «дуже важливими та фундаментальними для будівництва суспільства».

Петро Порошенко подякував першому заступнику голови профільного комітету ВР Олександру Співаковському і своєму представнику у Парламенті Ірині Луценко за зусилля щодо якнайшвидшого прийняття цих законодавчих актів. «Вони відкрили можливість для дітей реалізувати себе. Вони відкрили можливість жити активним і гідним життям. Наполегливі зусилля багатьох шляхетних людей наповнили закони реальним змістом. Хочу зараз, коли ми підбиваємо лише перші підсумки, бо роботи ще дуже й дуже багато, висловити вдячність всім, хто долучився до роботи зі створення інклюзивного середовища в освіті і житті українських дітей», – сказав Президент.

Він зазначив, що щасливий бачити серед людей, які задіяні у цьому процесі, які були його ентузіастами, які жили і живуть цим, свою дружину, голову Фонду Порошенка Марину Порошенко. «Я не дуже часто зловживаю словами подяки і в громадському колі, так і по відношенню до близьких мені людей. Але тут без перебільшення Марина і є мотором, а правильніше сказати – серцем цієї важливої справи», – підкреслив Глава держави.

Президент також зазначив, що з початку реалізації пілотного проекту і комплексної програми з впровадження інклюзії в освітніх закладах держави спочатку всі до неї підходили дуже обережно. «Великих змагань за те, яка область буде пілотною, не було. А через рік почалися справжні змагання», – сказав він.

«А зараз інклюзивна освіта є пріоритетом і голів обласних державних адміністрацій, і органів місцевого самоврядування, і нарешті педагоги, діти, батьки, які точно розуміли що це таке, але довгий час залишалися сам на сам зі своїми проблемами, зараз присутні на нараді на найвищому державному рівні», – констатував Петро Порошенко.

Президент зазначив, що інклюзія посідає важливе місце серед досягнень за останні роки, таких як реформована армія, безвізовий режим, захист української ідентичності і української мови, духовна незалежність України і автокефальна церква.

«В ці досягнення вкладено дуже багато зусиль мільйонів українців. Багато часу. Багато емоцій. Але ще раз наголошую, що особливе місце в моєму графіку роботи, особливе місце в моєму серці точно займає інклюзивна освіта», – сказав він.

«Ми продемонстрували що можна зробити за такий невеликий проміжок часу. Сьогодні ви, кожен, кому цікаво, можете побачити реальні результати роботи з її запровадження», – резюмував Глава держави.

Дружина Президента Марина Порошенко нагадала, що відповідна програма із запровадження інклюзії була затверджена наказом Міністерства освіти і науки України у липні 2016 року, після чого було розпочато впровадження науково-практичного експерименту Фондом Порошенка спільно з МОН у пілотній Запорізькій області.

«Найперші кроки відразу показали нам наскільки ця тема важлива і актуальна для українського суспільства і вже у березні 2017 року на питання інклюзивної освіти звернули увагу на найвищому державному рівні, а Концепцію з впровадження інклюзивної освіти затверджено на Раді реформ», – сказала Перша леді, зауваживши, що саме з цього моменту почалося системне впровадження інклюзивної освіти у всіх регіонах України.

«Хочу підкреслити, що ми за ці останні три роки зробили неймовірно багато і ми вже починаємо виходити на європейський і міжнародний рівень. Ми пройшли кроки, на які багатьом європейським і світовим державам знадобилося десятки років. Ціна цього – це щасливі очі дітей, які на сьогоднішній день мають можливість навчатися у звичайних школах поруч зі своїми однолітками. Вони мають друзів, вони відчувають себе щасливими. І ми бачимо батьків таких дітей, які зараз вже мають впевненість у майбутньому своїх дітей», – підкреслила Марина Порошенко.

Вона подякувала всім, хто долучився до активного впровадження інклюзії в Україні. «Це наша потужна команда однодумців. Ми дуже багато зробили і нам є чим пишатися, але ми будемо продовжувати впроваджувати інклюзивну освіту, вдосконалювати її», – додала дружина Президента.

Глава держави разом з дружиною по завершенню наради вручили іменні «Подяки» за активну співпрацю у питанні соціалізації дітей з особливими освітніми потребами та цінний внесок у запровадження інклюзивної освіти в Україні.

Джерело

Автор