Інвестор і Україна

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

20 листопада абсолютно ніким непоміченою пройшла новина про те, що ірландський лоукостер Ryanair анонсував відкриття п’яти нових напрямків із України, а саме – у Дублін (Ірландія), Софію (Болгарія), Пафос (на Криті), Манчестер (Англія) та Афіни (Греція). Анонсував то й анонсував, хіба ж то новина?

Новина була у липні 2017 р., коли стало відомо що ірландська авіакомпанія-лоукостер Ryanair не змогла домовитись з міжнародним аеропортом “Бориспіль” і заявила, що йде з українського ринку, так і не розпочавши польоти. З української влади тоді знущалися всі – від наших каліброваних антикорупціонерів та активістів, до преси країни-агресора. Знущалися настільки схоже, що проти волі виникала підозра – чи не за одними темниками вони співають (хіба що різними мовами)? Що нам тоді тільки не писали – і про те, що Україна, мовляв, вкотре показала свою інвестиційну непривабливість, і про те, що Україна та інвестор – речі несумісні. Про корупцію, звісно, куди ж без неї?

Деталі, яких українські зрадофіли та їхня московська підспівка просто категорично не бажали помічати, – те, що лоукостер Ryanair – один з найбільш жорстких гравців на ринку авіаперевезень. Що ЗАВЖДИ ірландці вигризають найкращі умови ведення бізнесу персонально для себе й при цьому не гребують нічим. Що ідеальні умови для них – «дайте нам все і нічого не залиште собі». Що битися та вигризати вони будуть доти, допоки не переконаються – більше вигризти нереально за визначенням. Саме тому у них низькі ціни на квітки, – добуваючи для себе найкращі умови, ірландці зводять до мінімуму свої власні витрати.

Все це означало, що проблеми з Ryanair були передбачені ще того дня, коли з лоукостером взагалі почали переговори про захід на український ринок. Скажу більше, проблем з Ryanair чимало буде і в майбутньому. І певною мірою, це навіть добре. Ryanair – це такий собі індикатор. Якщо все гаразд у нього, інвестиційний клімат в Україні в повному порядку.

До речі, мої щирі співчуття фанатам Юлії Володимирівни. Про те, що головним противником заходу на український ринок Ryanair була компанія МАУ, не написали в ЗМІ тільки ліниві. А МАУ належить… згадаєте кому? Пригадуєте, хто фінансує передвиборчу компанію Юлії Володимирівни? Здогадуєтеся, яка доля спіткає Ryanair в разі перемоги Юлії Тимошенко на виборах? Що? Інвестиційна привабливість? Шановні, Юлія Володимирівна свого часу наповал убила інвестиційну привабливість України викинувши з Чорноморського шельфу компанію «Vanco» без жодного суду та навіть позову. Те, що Ryanair наразі не тільки працює на нашому ринку, а ще й розширює свою присутність, говорить про одне – в перемогу Юлії Тимошенко власники Ryanair просто не вірять. Але не про ЮВТ мова.

Переговори про захід Ryanair на ринок України почалися ще в часи президентства Януковича. Але тоді перспектива роботи Ryanair в Україні сприймалося як якесь далеке світле майбутнє. Влітку 17-го уряд України побачив, робота чи не робота Ryanair в Україні – питання далеко не тільки бізнесу. Це вже було питання іміджу. Стало очевидно, якщо Ryanair почне роботу в Україні, це буде промовистим сигналом для всіх світових корпорацій – в Україні працювати можна. А отже – треба. Якщо тутешні умови задовольнили навіть Ryanair, то…

До роботи були залучені Інвестиційний офіс, Мінінфраструктури, уряд. Переговори тримав під своїм контролем прем’єр Гройсман особисто. Переговори тривали надскладно. І завершилися «НЕновиною».

3 вересня 2018 р. з міжнародного аеропорту “Бориспіль” вилетів перший рейс лоукостера Ryanair. Ажіотажу в пресі, звісно, це не викликало. Це ж не проблеми в експреса на «Бориспіль»?

Наразі Ryanair працює в Україні вже три місяці. Доречно запитати у Ryanair – як воно? Це й зробили журналісти «РБК-Україна» в інтерв’ю, яке дав виданню комерційний директор лоукостера Девід О’Брайан. Що він розповів журналістам?

Розповів, що байки про те, ніби Ryanair постійно зазнає страйків працівників, дещо перебільшені, – Lufthansa від страйків постраждала набагато більше. Що профспілки Lufthansa, KLM і Aer Lingus розвернули проти Ryanair справжню війну «чорного піару» (у них своїх «недорогеньких» не бракує), і всі чутки про Ryanair саме звідти. Що Італію в Україну Ryanair завести не може, бо італійський уряд якогось дива надав права польотів в Україну так званій авіакомпанії Ernest, яка не володіє жодним літаком. Корупція ж є тільки у нас, ви хіба не в курсі?

Також пан О’Брайан розповів, що в планах Ryanair зростання українського пасажиропотоку до п’яти мільйонів пасажирів протягом найближчих трьох-п’яти років, і що потенціал українського ринку величезний. Що ціни на паливо в Україні не вищі ніж у Європі. Що попит на послуги Ryanair в Україні величезний – коефіцієнт завантаження крісел на наших рейсах між Європою та Україною перевищує 90 відсотків. Що від жодного маршруту з України наразі Ryanair відмовлятися не збирається, навпаки, планує впроваджувати нові. Що частка громадян України та громадян іноземних країн на рейсах компанії становить 50/50, іншими словами, що байки про «нащо нам той лоукостер – нам літати ні на що» – міф. Так само як і безвіз, який, ніби, нашим бідним громадянам не потрібний.

«Ми дуже задоволені результатами роботи в Україні. Хотілося б робити на цьому ринку більше, але у нинішній ситуації винні не українці, а європейці… У нас виникли деякі труднощі (в Україні – Д.В.), в основному, адміністративного характеру, але ми їх подолали, і тепер треба рухатися далі» – Девід О’Брайан.

Справи це підтверджують. Ryanair впроваджує нові й нові рейси і, попри свій імідж жорсткого гравця на ринку, претензій до роботи в Україні не висловлює.

А це – найкраща оцінка реального стану інвестиційного клімату в Україні.

Автор