Президент закликав міжнародних партнерів до скоординованих дій на захист України

Президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів до скоординованих дій на захист України у зв’язку із нападом російських військових на кораблі Воєнно-морських сил України в районі Керченської протоки. Про це Глава держави сказав під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

«Ми звертаємось до наших країн-партнерів по Будапештському меморандуму, які брали на себе зобов’язання забезпечити захист суверенітету, територіальної цілісності незалежності нашої держави. Ми звертаємось до країн Європейського Союзу, в тому числі до учасників Нормандського формату, як представників Європейського Союзу, для того, щоб ми скоординували наші ефективні дії, які б забезпечили захист України», – наголосив Глава держави.

«Звертаємося до всієї проукраїнської світової коаліції – ми маємо об’єднати зусилля», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що зранку проведе переговори з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. За його словами, також відбудуться консультації з лідерами інших держав.

«Ми будемо докладати зусиль для того, щоб зупинити не спровоковані, божевільні дії, які проти України зараз застосовує Російська Федерація»», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що доручив МЗС підготувати юридичну кваліфікацію з точки зору міжнародного права дій РФ по відношенню до України.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зауважив, що «відповідно до конвенції ООН з морського права і договору з РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки військові кораблі України користуються повною свободою судноплавства».

Міністр наголосив, що Росія фундаментально порушила всі принципи свободи судноплавства з недотриманням безпеки. «Відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН – і я хочу спеціально навести це визначення, щоб його всі чули – що таке є акт агресії. Це, зокрема напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, чи морські та повітряні флоти іншої держави. Таким чином, ми кваліфікуємо як акт агресії не тільки напад на наші судна, не тільки обстріл і їх захоплення, що відбулося у територіальних водах Чорного моря і тому агресія Росії здійснюється саме в нейтральних водах Чорного моря, але також таран прикордонним кораблем РФ нашого буксиру підпадає під ознаки акту агресії», – підкреслив Павло Клімкін.

За його словами, проти українських вояків і проти кораблів здійснено два акти агресії. «Ми будемо послідовно просувати це визначення на всіх міжнародних майданчиках», – запевнив Міністр.

За його словами, Україна вже висловила прохання до головування в Раді безпеки ООН скликати найближчим часом засідання. Подібні звернення були направлені на всі міжнародні майданчики і відбувається комунікація з міжнародними партнерами з метою здійснення тиску на РФ з метою звільнення українських моряків, суден та отримання Росією належного покарання.

Джерело

Автор