Робоча поїздка Президента до Одеської області (фото, відео)

Президент України у Одесі зустрівся з Прем’єр-міністром Болгарії

Президент України Петро Порошенко у Одесі зустрівся з Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим.

Глава держави відзначив високий рівень співпраці між двома країнами і виконання домовленостей, досягнутих в травні цього року. Зокрема, щодо завершення капітального ремонту школи, модернізації дороги Одеса-Рені через Болград і в перспективі продовження цієї дороги як транспортного коридору до Варни і Софії. «Мрію, що ми з тобою сядемо вдвох в машину або у Варні, або в Одесі і за 3-4 години доїдемо (новою дорогою – ред.)», – додав Президент.

Глава держави зазначив, що безвізовий режим зробив дві країни ближчими і вже цього року на 300 тис. українців більше відвідали Болгарію. Він зауважив також, що на 46% зріс товарообіг між країнами. Глава держави відзначив важливість проведення міжурядової комісії, яка в подальшому буде вирішувати питання економічної, соціальної, культурної і політичної співпраці між країнами.

Президент також подякував за рішення ЄС про надання макрофінансової допомоги та продовження санкцій проти РФ під час головування Болгарії в ЄС в першій половині 2018 року.

Глава держави також відзначив запровадження прямого авіасполучення з Одеси до Болгарії та прямого залізничного сполучення зі Львова до Болгарії.

У свою чергу, Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов зауважив, що посилення міжлюдських контактів сприяє розвитку двосторонніх відносин і відзначив важливість розвитку портового сполучення.

Президент України звернувся до присутнього на зустрічі Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна опрацювати з болгарськими колегами це питання.

Бойко Борисов також запропонував відкрити болгарську школу в Одесі. Президент України підтримав цю ініціативу і запропонував також відкрити в Софії Український культурний центр.

Джерело

 

Президент України з Прем’єр-міністром Болгарії ознайомилися з ходом ремонтних робіт траси Одеса – Рені

М-15 Одеса – Рені

Разом з Прем'єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим оглядаємо ділянку відремонтованої траси Одеса-Рені та хід будівництва мостового переходу за маршрутом Україна – Румунія – Болгарія – Туреччина.Реконструкція дороги М-15 Одеса – Рені – масштабний проект, який продовжується вже третій рік. За 2016 рік відремонтовано та введено в експлуатацію 56,2 км, У 2017 році відремонтовано та введено в експлуатацію 138,8 км. На 2018 рік заплановано виконання поточного середнього ремонту на 17 ділянках дороги М-15 Одеса-Рені загальною протяжністю 93,7 км.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Президент Петро Порошенко разом з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим ознайомилися з ходом ремонтних робіт траси М-15 Одеса-Рені та будівництва мостового переходу за маршрутом Україна – Румунія – Болгарія – Туреччина.

Президент України та Прем’єр-міністр Болгарії наголосили, що будівництво транскордонного міжнародного маршруту, який би з’єднав Україну та Болгарію, відповідає не тільки економічним інтересам обох країн, а й поглибленню міжлюдських контактів між Україною та Болгарією.

Петро Порошенко та Бойко Борисов обговорили також перспективи будівництва мостового переходу за маршрутом Україна – Румунія – Болгарія – Туреччина.

Протяжність автомобільної дороги М-15 Одеса – Рені (у напрямку м.Бухарест) складає 289,4 км. У 2016 році відремонтовано та введено в експлуатацію 56,2 км, У 2017 році відремонтовано та введено в експлуатацію 138,8 км.

Згідно плану дорожньо-ремонтних робіт на 2018 рік заплановано виконання поточного середнього ремонту на 17 ділянках дороги М-15 Одеса-Рені загальною протяжністю 93,7 км.

Джерело

 

Захист національних меншин є нашим пріоритетом – Президент України в болгарській гімназії Болграда

Президент України Петро Порошенко наголошує на пріоритетності політики захисту прав національних меншин в Україні. Про це Президент сказав під час урочистостей з нагоди 160-ліття заснування Болградської гімназії ім.Г.С.Раковського. Разом з Главою держави у заходах взяв участь Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

«В першому класі я почав вивчати французьку мову. І це було абсолютне диво, що в райцентрі ми вивчали французьку мову. А сьогодні тут усі блискуче володіють болгарською мовою», – підкреслив Глава держави.

«Для мене це є принципово. Бо хтось там каже, що ніби існує загроза асиміляції болгар в Україні. Ні. Це не просто неправда. Це протирічить нашій політиці. Бо захист національних меншин є першим нашим пріоритетом», – підкреслив Президент України.

При цьому він зазначив, що освітня реформа, запроваджена в Україні, в тому числі і за президентської ініціативи, «точно захищає тих, хто вивчає різні мови, включно з болгарською».

Петро Порошенко повідомив про свої домовленості з Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим про відкриття болгарського навчального закладу в Одесі і відкриття в Софії Українського культурного центру. Президент також додав, що дасть доручення щодо запровадження вивчення в окремих класах шкіл в Запоріжжі болгарської мови.

«Бо чим більше ти знаєш мов, тим більше ти готовий до європейського життя», – сказав Петро Порошенко та додав, що його мета «повернути Україну в родину європейських народів».

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов повідомив, що домовлено про обміни учнями між гімназіями в Болграді та Софії з метою поглибленого вивчення болгарської мови.

В свою чергу, Віце-президент Республіки Болгарія Іліяна Йотова, говорячи про підтримку болгарської мови в України, зауважила: «Скільки живе мова – стільки живе й національна меншина».

Джерело

 

Тут ви вчите бути справжнім патріотом, справжнім громадянином своєї держави – Президент привітав зі 160-річчям Болградську гімназію

Дуже символічно, що у Всесвітній день вчителя я приїхав до своїх вчителів, у рідне місто Болград, до гімназії ім. Раковського, де навчався і я. Ця школа – унікальна, бо тут навчалися два Прем’єр-міністра Болгарії, два генерал-полковника ЗС Болгарії і Президент України.Не маю жодного сумніву, що нинішні першокласники вже точно житимуть у Європейському Союзі. Ми домовились з болгарською стороною про відкриття в Одесі болгарської школи, а також українського культурного центру – у Софії. Також у Запоріжжі в окремих класах вивчатимуть болгарську мову. Адже чим більше ми знаємо мов, тим краще ми готові до європейського життя.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

У ході робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко разом з Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим відвідали Болградську гімназію ім.Г.С.Раковського, де взяли участь у заходах з нагоди 160-річчя заснування цього навчального закладу.

Глава Української держави зазначив, що радий бути присутнім і вітати всіх на цьому святі. «Я дуже щасливий бути сьогодні в своєму рідному Болграді», – звернувся Петро Порошенко до присутніх. Він назвав символічним те, що відвідав стіни рідної школи саме напередодні Дня вчителя України та у Всесвітній день учителя. «Це не лише українське свято, а сьогодні всі святкують, весь світ – День вчителя і я приїхав до своїх перших вчителів», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що у розмові з Прем’єр-міністром Болгарії вони дійшли згоди, що цей навчальний заклад є особливим. «Ми прийшли до висновку, що це одна з кращих шкіл у світі. І це не просто реверанс людини, яка приїхала на свою Батьківщину. Знайдіть мені, будь ласка, ще хоч одну школу, де були підготовлені два Прем’єр-міністри Болгарії, два генерал-полковники збройних сил Болгарії, академік і ректор Софійського університету, засновник Болгарської національної опери, міністри фінансів, міністри юстиції… Ви в Болгарії таку школу не знайдете, як наша Болградська школа», – підкреслив він. Прем’єр-міністр Болгарії підтримав слова Петра Порошенка та додав, що Болградську гімназію в свій час закінчив і нинішній Президент України.

«Дивний і правильний дух у цій школі і тому, дорогі діти, хочу сказати, що вам дуже пощастило», – зазначив Глава держави.

Президент також зазначив, що шкіл, які продовж 160 років так працюють і зберігають традиції і в Україні не багато. «Це в першу чергу тому, що тут є унікальні вчителі. І сьогодні, в День вчителя, я хочу їх привітати з цими досягненнями», – сказав Глава держави.

Щиро радий нашій зустрічі та можливості привітати рідну Болградську гімназію імені Раковського із визначною датою. І привітати усіх працівників освіти всієї України із професійнимсвятом!

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Петро Порошенко також зауважив, що з першого дня свого навчання дуже хотів ходити у школу. «Тут була така гостинна атмосфера, що сюди завжди йшли з великою радістю», – сказав він.

Президент також відзначив, що особлива атмосфера нині створюється в усіх школах України завдяки освітній реформі, яка зараз проводиться в державі. Він зазначив, що першими реформа торкнулася першокласників. «Вже абсолютно інша атмосфера. І діти, так само як і я… Це скільки ж років тому? У 1972 році я перетнув поріг цієї школи… Діти вже дуже хочуть сюди іти. Подивіться на їх посмішки, які вони красиві, скільки їх багато», – зауважив Петро Порошенко, наголосивши на важливості цієї освітньої реформи.

«На сьогоднішній день, я в цьому переконаний, я не маю жодного сумніву з цього приводу, що першокласники будуть жити в Європейському Союзі, не виїжджаючи з України. Бо Україна буде членом Європейського Союзу», – особливо наголосив Петро Порошенко.

Глава держави від щирого серця побажав рідній гімназії успіхів та тримати ті традиції, які були закладені ще 160 років тому. «В житті я маю багато нагород, так трапилось. І вітчизняних, і іноземних. Але три роки тому мені була вручена ця медаль – «Почесний гімназист», і посвідчення тримаю. Це для мене одна з найбільш чутливих і важливих нагород», – додав він.

Дуже радий, що сьогодні я тут, у своєму рідному місті Болграді.Мабуть не випадково мій візит у місто мого дитинства я почав з порога рідної школи, яка відкрила мені свої двері 46 років тому.Абсолютно фантастичні відчуття. Фантастичні та хвилюючі – від усвідомлення того факту, що я тут, на рідному шкільному подвір’ї, спілкуюся з новим поколінням українців.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Петро Порошенко подякував вчителям гімназії за покоління українців, яких вони підготували в житті: «Велика вдячність за ту якість освіти, і не тільки. Адже тут ви вчите бути справжнім патріотом, справжнім громадянином своєї держави і справжнім громадянином, який шанує і поважає національні меншини і наші братні народи, включно з Болгарією».

Президент зазначив, що Україні близька і зрозуміла сторінка визвольної боротьби болгарської історії, бо тепер свою боротьбу з імперським поневоленням веде український народ. «Ми вистояли в цій боротьбі, бо український народ і громадяни України всіх національностей продемонстрували єдність, патріотизм і здатність спільно працювати в ім’я своєї Батьківщини. І ми завжди пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя за право України бути вільною, демократичною, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність, свободу, демократію і незалежність нашої держави»,- сказав Петро Порошенко. Він подякував за те, що в гімназії зберігають пам’ять про наших героїв, які були виховані в її стінах.

Пам’ять одного із таких героїв – учня гімназії, старшого солдата, стрільця механізованого відділення 28-ої окремої механізованої бригади ОК «Південь» Сухопутних військ Ігоря Хіньова Петро Порошенко та Бойко Борисов вшанували, поклавши квіти до меморіальної дошки. Ігор Хіньов закінчив Болградську гімназію у 2001 році. Загинув у серпні 2014-го у Амвросіївському районі Донецької області.

Глава держави також привітав вчителів із Днем вчителя. «Давайте разом зробимо Україну могутньою, сильною, заможною, великою, інтелектуальною, освіченою, яскравою, найкращою в світі державою», – сказав він.

Президент вручив працівникам навчального закладу державні нагороди. Орденом княгині Ольги III ступеня нагороджено директора обласного закладу «Спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат «Болградська гімназія імені Раковського» Сніжану Скорич, почесне звання «Заслужений вчитель України» присвоєно учительці Болградської гімназії імені Раковського Наталі Карі.

По завершенні урочистостей Президент України та Прем’єр-міністр Болгарії ознайомилися із роботою гімназії, зокрема оглянули кабінети молодших класів та дистанційної освіти, поспілкувалися з представниками учнівського самоврядування та зробили запис у Книзі почесних гостей.

Вручив рідній гімназії подарунок — 3D принтер.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Щасливий знову бути у стінах рідного класу гімназії імені Раковського. Дуже приємно бачити, що моя рідна школа стала сучасним навчальним закладом, в якому гармонійно поєднуються традиції та інновації.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Також Петро Порошенко та Бойко Борисов вшанували пам’ять Г.С.Раковського та встановили кошики з квітами до пам’ятника національному герою Болгарії.

Спільна з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим церемонія покладання квітів до пам’ятника Г.С. Раковському.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

Джерело

 

Президент підпише закон, що запроваджує нове військове вітання «Слава Україні! – Героям слава!»

Президент Петро Порошенко повідомив, що підпише ухвалений Парламентом закон «Про внесення змін до статутів Збройних Сил України», яким встановлюється нове вітання у Збройних Силах України «Слава Україні! – Героям слава!». Про це Глава держави сказав на церемонії відкриття після реконструкції нового Пам’ятника учасникам бойових дій у місті Болград в рамках робочої поїздки до Одеської області.

«Трохи більше ніж за тиждень всі ми гідно відзначимо День захисника України. Не 23 лютого, коли нам пропонували відзначати свято країни-агресора. А свій, український День захисника, українського захисника, яким пишається весь український народ», – зазначив Петро Порошенко.

«І до того часу я підпишу ухвалений учора Верховною Радою мій законопроект, який я як Президент запропонував Верховній Раді, щоб внести зміни до військових статутів. І тепер гордо буде лунати над усією Україною наше багатоголосе «Слава Україні!», – підкреслив Глава держави.

Джерело

 

Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав життя за мир, демократію і свободу українського народу – Президент на відкритті Меморіалу Слави в Болграді

Гідне та щасливе майбутнє можливо збудувати тільки за умови збереження глибокої пам'яті про героїв, які віддали своє життя за нашу свободу. Маю велику честь сьогодні відкривати після реконструкції Болградський Меморіал Слави.Дякую болградцям за мужність у захисті країни від російської агресії. На сьогодні в АТО взяли участь 180 жителів Болградського району, четверо з яких героїчно загинули, захищаючи рідну Україну. Вічна пам'ять нашим героїчним захисникам!

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 5. Oktober 2018

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Одеської області, в місті Болград взяв участь в церемонії відкриття оновленого Меморіалу Слави – пам’ятника учасникам бойових дій. Пам’ятник споруджено для увічнення пам’яті загиблих воїнів у Другій світовій війні та в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

«Гідне та щасливе майбутнє можливо збудувати тільки за умови збереження глибокої пам’яті про героїв, які віддали своє життя за нашу свободу, захищаючи українську землю, захищаючи нашу волю, нашу демократію, нашу державу, нашу незалежність», – сказав Президент на урочистій церемонії.

«Коли б вони не жили і з ким би не боролися – з нацистами чи східною ордою – для нас головне, що вони билися за нашу рідну землю, за свої родини», – додав Петро Порошенко та підкреслив, що такі меморіали будуються і будуть будуватися на знак поваги і великої вдячності нашим героям.

«Я сприймаю як велику честь, як Президент і як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, право урочисто відкрити після реконструкції визначне місце для всіх містян – оновлений болградський Меморіал Слави», – сказав Президент. Він підкреслив, що «тут переплітаються і пам’ять про героїв, що визволяли нашу землю під час Другої світової війни, і пам’ять про тих, хто поліг за Вітчизну у війні, яку проти нас розв’язала Росія».

При цьому Петро Порошенко зауважив, що нині кремлівська пропаганда намагається нав’язати думку, що «Росія, мовляв, окупувала нашу землю для нібито захисту російськомовного населення України». «Яке лукавство. Але чому ж тоді від дій Росії найбільше постраждав наш значною мірою російськомовний схід України? Ні, дорогі земляки, це війна Росії проти нашої держави – проти України і її громадян, якою б мовою, українською, болгарською, румунською чи російською, гагаузькою, або будь-якою іншою мовою не говорили наші громадяни. Це війна Росії проти усіх нас», – зазначив Глава держави.

Президент особливо засвідчив повагу всім учасникам Другої світової війни. «На жаль, ветеранів тієї страшної війни з кожним роком все менше. Вік дає про себе знати. Так сьогодні, на жаль, за станом здоров’я у відкритті Меморіалу Слави, всупереч нашим очікуванням, не змогли взяти участь ветерани Юрій Якович Момін та Іван Васильович Коцюк. Давайте побажаємо їм многая літа», – сказав Петро Порошенко, а усі присутні підтримали оплесками його побажання ветеранам.

Президент також подякував болградцям за мужність у захисті нашої країни від російської агресії та повідомив, що на сьогоднішній день 180 жителів Болградського району брали участь в АТО. Четверо з них героїчно загинули захищаючи рідну Україну. Присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

Верховний Головнокомандувач ЗСУ привітав також воїнів 88-го окремого десантно-штурмового батальйону та нагадав як у День незалежності 24 серпня 2017 року, вручив Бойовий прапор 88-му окремому ДШБ. «Ми високо цінуємо вашу участь у бойових діях на Луганщині та Донеччині. Так само цінуємо і подвиг старших поколінь. Нехай цей Меморіал стане свідченням того, що Україна завжди пам’ятатиме тих, хто віддав своє життя, захищаючи мир, свободу, волю, демократію українського народу», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Важливо, щоб і у найвіддаленішому куточку України люди отримували кваліфіковану медичну допомогу – Президент про телемедицину

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості забезпечення якісними медичними послугами кожного українця, незалежно від місцевості в якій проживають люди. «Саме тому реформа сільської медицини – була тою реформою, яку я розпочав», – сказав Глава держави під час спілкування з персоналом Болградської центральної районної лікарні, яку відвідав в рамках робочої поїздки до Одеської області.

«Я прийняв рішення – давайте ми започаткуємо програму сільської телемедицини. Бо Україна є дуже великою державою, Одеська область є найбільшою в Україні за територією. Важливо, щоб навіть у найвіддаленішому куточку Одеської області, так само як і всієї України, в кожному селі компетентними зусиллями працівників районної лікарні, працівників третьої, четвертої ланки, обласного центру, найкращих фахівців з Києва ми могли достукатися до села і надати ту допомогу, яка рятує в перші «платинові секунди» і хвилини», – додав він.

Петро Порошенко зазначив, що реформа в медичній галузі запроваджується, в тому числі і за рахунок повернутих в Україну коштів, що були вкрадені попередньою владою. Він також наголосив, що саме медицина, після армії, була тією важливою сферою, яка потребувала змін.

Президент підкреслив важливість продовжувати впровадження медичної реформи, «для того, щоб люди відчули, що їх життя покращилось». «Зараз створюється надія, що це можливо. Буде зв’язок, буде інтернет, буде обладнання, буде у фельдшерсько-акушерському пункті мінімальна діагностика, щоб можна було зняти кардіограму, можна було зробити найпростіші аналізи і дати рекомендації для того, щоб людина отримала в перші секунди звернення кваліфіковану медичну допомогу», – сказав Глава держави.

«Тим, кому потрібно – будуть бригади швидкої або екстрена служба лікарні своєчасно доставить її (людину – ред.) уже маючи результати і знаючи, що саме готувати для того, щоб не втрачати час», – дода він.

Президент особливо відзначив, що проваджується ця реформа «не в Києві, не в Міністерстві». «Це робиться вашими руками, коли є абсолютно ідеальна координація між Києвом, областю, районом і сільським фельдшерсько-акушерським пунктом – тоді будуть врятовані тисячі, може й десятки тисяч», – наголосив він.

Глава держави також зазначив, що завітав до Болградської центральної районної лікарні не лише для того, щоб ознайомитися з роботою оновленого приймального відділення та ходом впровадження телемедицини в Одеській області. «Заїхав сказати своє дякую – дякую кожному з вас за ту величезну роботу, що ви робите. Спільними зусиллями ми з вами, разом, змінюємо державу», – сказав Петро Порошенко.

Під час ознайомлення з роботою оновленого приймального відділення Президент, зокрема оглянув відділення екстреної медичної допомоги та ознайомився з розвитком телемедицини в Одеській області. Також Глава держави вручив сертифікат на апарат УЗО для медустанови.

Джерело