Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін до Конституції щодо курсу України на вступ в НАТО та ЄС

Про це та інше на своїй сторінці в Facebook доповіла Ірина Луценко, Представник Президента України у Верховній Раді України:

«Сьогодні Президентом України зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції з метою закріплення європейського, євроатлантичного напрямку розвитку України. Пропонуються зміни до ст. ст. 85, 102, 116, Преамбули та п.14 Перехідних положень. Останній стосується перебування іноземних військових формувань на території України на умовах оренди (Чорноморський флот РФ на території Автономної Республіки Крим). Президент пропонує виключити це положення.

Також сьогодні будуть зареєстровані внесені Президентом зміни до Статуту Збройних сил з метою запровадження нових традицій – вітання «Слава Україні! Героям слава!». Президент просить підтримати, адже з цим вітанням українська армія рухалась на параді в День Незалежності, це вітання надихало бійців за Незалежність ще 100 років тому.

Щодо Томосу. 31 серпня Вселенський Патріарх підтвердив своє рішення надати автокефалію Українській Православній Церкві. Крім того, 2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи закріпили право Вселенського Патріарха надавати автокефалію Церквам, які про це просять. Це дає нам надію, що важливе для незалежності української держави питання буде вирішено найближчим часом. Продовжуємо боротися і молитися. Президент передає подяку всім депутатам, фракціям і групам, які підтримали звернення про створення Помісної Церкви.

Президент повернувся з США, де провів в останню путь великого друга України сенатора Джона Маккейна, та просить Парламент підтримати його звернення до Київської міської ради про перейменування вулиці Івана Кудрі (терориста, чекиста-оперативника, який діяв проти українського національного визвольного руху) на ім’я сенатора Джона Маккейна.

Питання, яке ми не вирішили на минувшій сесії, – оновлення складу ЦВК. Ми вступаємо в передвиборчій період і розуміємо, які зовнішні втручання можуть відбуватися з боку Росії. Тому Президент закликає вирішити питання оновлення членів ЦВК і не дати можливості кинути будь-яку тінь нелегітимності на наші вибори.

Також не вирішено питання зняття депутатської недоторканності, чого від нас вимагає суспільство. Нагадую, що є Постанова комітету Князевича, де покроково розписано, що треба робити для зняття недоторканності. Нагадую, що коли фракції, партії та групи йшли в цей Парламент, всі обіцяли виборцям зняти недоторканність. Давайте прискоримо процес і покажемо суспільству, що дотримуємось своїх обіцянок.

І ще одне наболіле питання: 729 млн грн, які потребує Київ для безперебійного забезпечення гарячою водою і тепловою енергією в осінньо-зимовий період. Закликаю фракції Парламенту приєднатися до прохання Президента вирішити це питання змінами до бюджету на 2018 рік.

Джерело

Автор