Обов’язково йди на вибори: принципи голосування

Костюк Олександр

«Нічого не міняється». «Всі на редут під Верховну Раду!» «Вішати депутатів!» «Чому не приймаються потрібні державі закони?».

А хто буде міняти? Хто буде голосувати за потрібні державі закони?
Регіонали, які “за дружбу с РФ”?
Самопомочь під патронатом Фрідмана?
“Родіна”, лідерка якої 20 років доїла Україну і збагачувалась на співпраці з кремлем?
Грішини, Парасюки, Яроші, Зіміни та Білецькі, які на роботу не ходять, бо лєворуціонірують весь час?
Ляшковці, які голосують виключно за гроші?
Мураєв, Рабіновіч, Добкіни?

На жаль, ми, українці, своїм голосуванням або НЕголосуванням обрали у власний парламент оце все сміття. Ворогів, агентів, нездар і п’яту колону. А тепер дивуємось, що неможливо прийняти потрібні країні закони. Проведення кожного прогресивного законопроекту коштує проукраїнським силам в Парламенті та Президенту договорняків і неймовірних зусиль.

Парламент у теперішньому його складі є не гіршим в історії України, але гальмує наш рух. Багато хто каже, що наступний Парламент буде гіршим за цей. Не бачу в цьому логіки. Суспільство стрімко міняється. І нижчевикладені принципи голосування (і на виборах Президента, і на виборах в Парламент, і навіть на місцевих виборах) мені здаються аж надто очевидними. Певен, що переважній більшості моїх френдів також. Але ж вибори 2014, на яких ми понаобирали отого всякого, були лише 5 років тому…

Тому вирішив трохи систематизувати очевидне.

Перш за все – обов’язково проголосуй. Інакше твій вибір зроблять за тебе. І будеш потім питати – а чого у нас така влада і чому так живемо?
По друге – подумай за кого і чому ти голосуєш.

НЕ обирай в депутати чи владу того, хто підтримує чужу країну, виступає за «дружбу» з ворогом. Тому що не можна одночасно служити двом панам. Хто дружить з ворогом, точно не бажає добра своїй державі. Навіть якщо ти російськомовний, живеш спогадами про чудову молодість в СРСР, все одно ти живеш тут, в Україні. Повернення в СРСР неможливо в принципі, це утворення мертве вже давно. Повернення в нову форму Російської імперії теоретично можливе, але через дуже велику кров і загальну розруху. Для РФ ти чужий. РФ переслідує лише свої власні інтереси за рахунок інтересів інших держав, в тому числі твоєї держави і твого добробуту. Тому, підтримуючи прихильників «дружби з РФ», ти насправді ослаблюєш ту державу, в якій прямо зараз живеш ти і твої діти. А значить, зменшуєш шанси на добробут та заможність свої та своїх дітей.

НЕ обирай того, хто зневажає твою державу, її кордони, державні символи, єдність, мову. Бо хто зневажає твою державу, точно не зробить її (а значить, і тебе особисто) процвітаючими.

НЕ обирай того, хто брехав, зраджував державні інтереси чи продавав їх за гроші. Бо він обов’язково зробить це ще раз.

НЕ обирай популістів, які обіцяють тобі рай за 70 днів, чарівне зниження тарифів та підняття пенсій. Бо так не буває. Це шулери, наперсточники. Реалістичний, чесний політик може обіцяти лише рівні для всіх права, рівну для всіх можливість своєю працею, розумом, підприємництвом, винахідливістю, талантом ЗАРОБИТИ. Пенсія, вона теж не дається, а заробляється працею всього життя. Якщо хтось обіцяє тобі ДАТИ, – це точно обман. Більш просунуті популісти вигадують зараз різні «програми» та «курси», результатом яких буде те ж саме: тобі «дадуть». Той самий обман, лише в модерновій упаковці. Але результат буде той самий. Дадуть однією рукою гривню, іншою заберуть десять.

НЕ обирай вічних революціонерів, бо вони вміють лише руйнувати, але не вміють будувати.

НЕ обирай нездатних до законотворчої роботи, неосвічених базікал, кухарок та відеооператорів. Бо в них просто мізків немає, щоб керувати державою чи приймати закони.

НЕ обирай людей без відповідної освіти та вмінь. Пілот літака відповідає за 100-200 пасажирів. Ти ж не посадиш в крісло пілота співака чи гумориста просто тому, що він красивий і тобі подобається? Лідери держави відповідають за 42 млн. Не саджай своїм голосуванням за штурвал держави людину без вміння та досвіду.

Кого обирати?
Перш за все кандидат має бути здатним до роботи в законотворчому чи виконавчому органі влади тобто:

  • мати відповідну освіту;
  • мати досвід керівний, політичний, юридичний чи економічний;
  • мати команду та підтримку.

Громадянин обирає громадянина. Кандидат має виконувати обов’язки громадянина:

  • Захист держави;
  • Дотримання Конституції та законів держави;
  • Сплата податків;
  • Гарна та кріпка сім’я теж вагомий показник.

Громадянин обирає не по гарних обіцянках, а по реально зроблених справах. Кандидат має мати успішні реалізовані бізнесові, суспільні чи політичні проекти.

Громадянин обирає патріота. Патріота не на словах, а на ділі. У кандидата повинні бути в активі реальні справи на користь Батьківщини (малої чи великої).

Ці принципи, на мій погляд, є очевидними як при виборі Президента України, так і при виборах в Парламент та на місцевих виборах.

В умовах виборів за відкритими партійними списками хочеться бачити в партійних списках патріотичних партій саме таких кандидатів.

Пам’ятай: від твого розуму, мудрості, зваженості, від твого вибору залежить доля твоя і твоїх дітей. Доля і шлях твоєї держави.