Президент звільнив заступника Глави АПУ Дмитра Шимківа і призначив на цю посаду Сергія Марченка (фото)

Президент Петро Порошенко підписав Указ про звільнення Дмитра Шимківа з посади заступника Глави Адміністрації Президента України. Іншим Указом на цю посаду було призначено Сергія Марченко.

Дмитро Шимків під час брифінгу зауважив, що з початку призначення перед ним був поставлений значний обсяг завдань – від впровадження 3G та 4G, запровадження відкритих даних і петицій, до координаційних процесів з різними гілками влади щодо впровадження амбітного плану реформ в Україні.

«Я завжди позиціонував себе як політик-технократ і неодноразово відмовлявся від різних пропозицій щодо продовження своєї політичної кар’єри. Моєю метою завжди була трансформація країни, рух вперед, просування її інтересів в світі, формування команд, які здійснюють реформи в Україні. Сьогодні ключові реформи та ініціативи запущені», – розповів екс-заступник Глави АПУ. Так, за його словами, 3G та 4G працюють, створені Національна рада реформ та Національна інвестиційна рада, стартували реформи тощо.

«Тому, виконавши поставлені завдання, я вирішив повернутися до того, що надихає мене – до бізнесу», – розповів Дмитро Шимків. Він зауважив, що за 4 роки було проведено 28 засідань Національної ради реформ, які стали майданчиком для обговорення Президентом, урядовцями, депутатами, представниками громадянського суспільства та бізнесу важливих для країни змін. «В результаті такого обговорення народжується консенсус. Приймалося дуже багато рішень…їх було прийнято 323. 81% яких було виконано і реалізовано або в рішеннях Президента, Уряду, або в законодавчих актах Парламенту», – зазначив екс-заступник Глави АПУ, нагадавши, що через раду пройшов план візової лібералізації з ЄС, реформа освіти та медицини, приватизаційне законодавство, пенсійна реформа, реформа держслужби, дерегуляція, децентралізація, реформа енергетики, антикорупційні закони, запуск системи автоматичного відшкодування ПДВ, фундаментальна зміна валютного законодавства та просування податку на виведений капітал тощо. Також було підготовлено більше 20 законопроектів, з них більше половини прийнято, розроблено візію-стратегію сталого розвитку «Україна 2020».

«Команда проектного офісу реформ при Національній Раді реформ трансформувалась у Офіс реформ Кабінету Міністрів України та нові команди реформ у різних державних структурах та інституціях. Приємно бачити, що молоді люди, які прийшли змінювати країну, продовжують це робити в різних напрямках», – зазначив Дмитро Шимків.

Крім того, було проведено 6 великих зустрічей Президента з бізнесом, під час яких постали питання, зокрема щодо діяльності правоохоронних органів і проведення обшуків на підприємствах та у різних бізнес-структурах. В результаті були прийняті важливі політичні рішення на законодавчому рівні щодо «маски-шоу стоп», змін валютного законодавства. Подання законопроекту щодо податку на виведений капітал. В цьому році також відбулося засідання Національної інвестиційної ради.

Завдяки запуску технології 3G та 4G та проведеним тендерам вдалося залучити до державного бюджету 16,6 млрд. грн. і військові отримали майже 1,6 млрд. грн. на конверсію. Система електронних закупівель ProZorro стала символом українських реформ, успішності, прикладом використання сучасних інноваційних технологій, нових підходів, які роблять Україну взірцем для інших країн.

Дмитро Шимків нагадав, що запрацювали закупівлі ліків через міжнародні організації, запущено багато цифрових ініціатив, зокрема відкриті дані, петиції, звернення електронною поштою, кіберзахист тощо. Також створено інноваційні інструменти підтримки української культури – Український Культурний фонд, нові фінансові стимули для українського кінематографу, проект GoGlobal із вивчення та популяризації англійської мови.

«Мені випала честь та можливість представляти Україну і її інтереси у США, Канаді, Японії та країнах ЄС, а також вдалося долучитися навіть до лобіювання окремих законодавчих актів, які необхідні були для підтримки України. Завдяки співпраці із корпорацією RAND, їх пропозиції стали частиною реформування Збройних сил України, Стратегічного оборонного бюлетеня та законодавчих актів щодо кібербезпеки», – додав екс-заступник Глави АПУ.

В Адміністрації також запрацювала Ситуаційна кімната Президента, проведено реорганізацію та започатковано багато ініціатив, побудована «з нуля» вся інформаційно-комунікаційна інфраструктура із належним рівнем кіберзахисту.

«А ще були суперечки, дискусії, непогодження, нічні наради та підписання бюджету в новорічну ніч, законотворчість та вето, лобіювання та супротив. Були помилки, поразки, образи, сум, біль, а ще натхнення, радість, надія та впевненість, що все буде добре. Знайдено багато друзів. На жаль, за цей час ми також втратили багато світлих голів. Хотів би подякувати друзям та соратникам за підтримку у спільній роботі», – зазначив Дмитро Шимків.

Він привітав Сергія Марченка із призначенням та побажав успіху і результатів. Дмитро Шимків зауважив, що новопризначений заступник Глави АПУ має досвід робити в Адміністрації і Кабінеті Міністрів, особливо з питань фінансування і реформ фінансів.

У свою чергу, Сергій Марченко подякував за довіру, зауваживши що продовжить започаткований курс реформ.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №265/2018
Про звільнення Д.Шимківа з посади Заступника Глави Адміністрації Президента України

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №266/2018
Про призначення С.Марченка Заступником Глави Адміністрації Президента України

Джерело

Автор