У II кварталі 2018 року фахівці з радіочастотного моніторингу УДЦР виявили та усунули 264 радіозавади (фото)

Про це прес-службі УДЦР повідомив директор департаменту радіочастотного моніторингу та забезпечення автоматизованої системи радіочастотного моніторингу держпідприємства Юрій Гресько.

Він відзначив, що відповідно до Закону України «Про радіочастотний ресурс України», УДЦР та Департамент державного нагляду НКРЗІ вживають необхідних заходів щодо виявлення та припинення дії джерел радіозавад у смугах радіочастот загального користування.

Загалом, у II кварталі 2018 року, до УДЦР надійшло 286 заявок від суб’єктів господарювання та фізичних осіб на усунення радіозавад. Найбільшу кількість з них отримано з Одещини (31), Львівщини (20) та Дніпропетровщини (17).

«Із тих заявок, що надійшли до УДЦР у другому кварталі, ми опрацювали 264. Близько 200 радіозавад оперативно усунено фахівцями філій у регіонах України, а решта – у Києві та області. Як показав моніторинг, 160 радіозавад було створено для радіоелектронних засобів цифрового стільникового зв’язку та широкосмугового радіодоступу (доступ до мережі Інтернет)», – розповів Юрій Гресько.

За словами директора департаменту РЧМ, застосування власниками радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв, що створюють радіозавади тим РЕЗ, завадостійкість яких відповідає стандартам, нормам і правилам, призводить до зниження якості наданих послуг, а це порушення прав сотень користувачів.

УДЦР наголошує, що користувачі радіочастотного ресурсу України повинні завжди дотримуватись Закону України «Про радіочастотний ресурс України», яким встановлено порядок отримання дозвільних документів на експлуатацію відповідних радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

Джерело

 

Дирекція мобільної мережі ТОВ «лайфселл» подякувала фахівцям УДЦР за оперативні дії з виявлення та усунення радіозавад

Фахівці Донецького обласного відділу Центральної філії УДЦР спільно з співробітниками ОД ВПК в Донецькій області Донецького управління кіберполіції Департаменту кіберполіції НП України  провели оперативні заходи з виявлення та припинення роботи двох репіторів, які створювали радіозавади чотирьом базовим станціям Товариства мережі цифрового стільникового радіозв’язку стандарту ІМТ-2000 (UMTS) у місті Маріуполь.

Під час проведених заходів пристрої відключено та в порядку Кримінального процесуального кодексу – вилучено у власників.

У листі до УДЦР директор мобільної мережі ТОВ «лайфселл» Махмут Ерюретен висловив щире задоволення роботою фахівців Українського державного центру радіочастот, особливо подякував начальнику Донецького обласного відділу Віталію Соколенку за відданість справі, високий професіоналізм та активну співпрацю із кіберполіцією.

Він також висловив сподівання на поширення успішної практики тісної взаємодії Товариства, кіберполіції  та держпідприємства щодо оперативного реагування на факти виникнення радіозавад для базових станцій, що забезпечують зв’язок громадянам на всій території України.

УДЦР  повідомляє, що прикладів плідної співпраці з правоохоронними органами щодо захисту інтересів користувачів радіочастотного ресурсу є достатньо багато і вони результативні. А тому ця практика буде продовжена.

У разі недотримання недобросовісними особами вимог Закону України «Про радіочастотний ресурс України», до порушників будуть застосовані передбачені законодавством заходи впливу, в тому числі співробітниками Національної поліції України та уповноваженими органами.

Джерело

Автор