Юрій Вітренко: Шведський апеляційний суд передумав…

Шведський апеляційний суд переконався у безпідставності тверджень Газпрому щодо авторів транзитного рішення

28 червня 2018, Київ – Апеляційний суд округа Свеа, Швеція, сьогодні вирішив переглянути своє попереднє рішення про призупинення виконавчих дій щодо рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту між Нафтогазом та Газпромом. Сьогоднішня заява Газпрому щодо того, що суд залишив своє попереднє рішення без змін, не відповідає дійсності.

Сьогоднішнє рішення означає, що, вивчивши аргументи, надані Нафтогазом, суд відхилив безпідставне твердження Газпрому щодо того, що значні частини обґрунтування транзитного рішення були начебто написані адміністративним Секретарем.

Однак суд залишив в силі тимчасове призупинення виконавчих дій за грошовими вимогами Нафтогазу через інші причини. Сьогодні компанія не мала нагоди надати свої контраргументи щодо цих причин. Нафтогаз планує подати до суду додаткове звернення з викладенням цих фактів і сподівається на перегляд останнього рішення.

Поточне рішення не є обов’язковим до виконання судами інших юрисдикцій. Відповідно, Нафтогаз продовжить свої дії щодо стягнення заборгованості Газпрому у інших юрисдикціях.

Джерело

 

Наші опоненти хочуть, щоб людей хвилювала премія за перемогу у арбітражі, а не в 100 разів більша сума самої перемоги для України.

Тому пояснюю.

Рішення шведського апеляційного суду стосується виключно тимчасового призупинення примусового стягнення 2,6 млрд дол з Газпрому, причому автоматично призупиняється тільки стягнення на території Швеції.

У всіх інших країнах, де ми стягуємо кошти з Газпрому, рішення по цьому питанню будуть приймати місцеві суди.

Таким чином, призупинення стягнення жодним чином не стосується 2,1 млрд дол, які ВЖЕ БУЛО СТЯГНУТО З ГАЗПРОМУ – за рішенням арбітражу ці кошти були зараховані в оплату за ВЖЕ ОТРИМАНИЙ ГАЗ. Таким чином 2,1 млрд дол були ВЖЕ ОТРИМАНІ у вигляді газу.

За це була сплачена премія, яка у 100 разів є меншою.

До цього, завдяки ПЕРЕМОЗІ по першій справі в арбітражу, по контракту на поставку газу сума заборгованості за отриманий газ була зменшена практично на ПОЛОВИНУ, а 56 млрд дол заборгованості за положенням “бери або плати” було ПОВНІСТЮ СКАСОВАНО.

Ми впевнені, що ми зможемо стягнути і 2,6 млрд дол з Газпрому. Це буде складний процес, оскільки Газпром всіма правдами і неправдами намагається не виконувати рішення міжнародного арбітражу. Але ми і тут виграємо.

Призупинення примусового стягнення у Швеції є тимчасовим – до того часу, поки не будуть розглянуті наші аргументи щодо необґрунтованості позиції Газпрому зупинити примусове стягнення на час розгляду оскарження рішення арбітражу. Ми розраховуємо, що скоро призупинення буде скасовано.

Премії за виграш 2,6 млрд будуть виплачені тільки ПІСЛЯ того, як ця сума буде стягнута (причому виплати премії ще й розтягнуті на три роки)

Тому знайте, якщо хтось і досі каже, що премії були виплачені за ще не отримані кошти – це неправда. Скоріш за все вам свідомо кажуть неправду.

Так само вам кажуть неправду, коли стверджують, що премії призначили “самі собі”, оскільки премії призначила незалежна Наглядова рада.

Також неправдою є те, що працівники Нафтогазу є чиновниками. Нафтогаз – компанія, вона тільки платить десятки мільярдів в держбюджет, а не отримує гроші з держбюджету. Працівники Нафтогазу не є державними службовцями і не наділені владними повноваженнями.

P.S. Перепрошую за великі літери – деякі не розуміють, або роблять вигляд, що не розуміють

 

Автор