Спільний брифінг голови СБУ та міністра МЗС щодо злочинів РФ на тимчасово окупованих територіях (фото, відео)

 

Уже п’ятий рік Україна живе в умовах неоголошеної війни. П’ятий рік Росія, використовуючи всі ганебні методи гібридної війни, порушує міжнародні норми, свободи, права українських громадян. Про це повідомив Голова Служби безпеки України Василь Грицак на спільному брифінгу з Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним для представників дипломатичного корпусу щодо злочинів Російської Федерації, а також її окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях України, зокрема застосування тортур до заручників та незаконно утримуваних осіб.

Захід приурочений до Міжнародного дня підтримки жертв катувань, який відзначається 26 червня. «Служба безпеки України з перших днів протистояння російської агресії розпочала документування фактів нелюдського поводження російських військових та спецпризначенців над українськими військовими та добровольцями, які потрапили в полон до російських терористів в ОРДЛО, а також над місцевими мешканцями Донбасу, які виступили проти російської окупаційної влади», ‒ наголосив Голова СБУ.

З 2014 року через катівні терористів пройшло 3224 особи, яких вдалося звільнити завдяки спільним зусиллям СБУ, військових, волонтерів та громадських активістів. Сьогодні ми презентуємо перші шість збірок із свідченнями 435 осіб, які були створені на основі опитування наших громадян – колишніх заручників в ОРДЛО. Це документальні матеріали, тут не має літературної обробки», ‒ зазначив Василь Грицак.

Захисники України та звичайні громадяни, що пережили страшні катування, потребують підтримки міжнародних правозахисних організацій для подання матеріалів в міжнародний Європейський Суд з питання порушення прав людини. СБУ готова надати відповідні комунікації представникам усіх міжнародних інституцій, які можуть допомогти донести правду про злочини РФ в Україні.

Служба готує окрему збірку свідчень про застосування співробітниками ФСБ та поліції РФ тортур та фізичного насилля стосовно громадян України в анексованому Криму. «Тортури в ОРДЛО, катування в Криму та фізичне насилля на території РФ над заручниками, громадськими активістами та українськими політв’язнями – це система роботи російських правоохоронних органів, цинічна та жахлива», ‒ підкреслив очільник Служби.

Сьогодні на непідконтрольній українській владі території ОРДЛО утримується ще понад ста заручників, до яких російська  окупаційна адміністрація не допускає міжнародні правозахисні. Це не дозволяє об’єктивно з’ясувати умови утримання заручників, визначити фізичний і психоемоційний стан їх здоров’я та припинити застосування до них насильницьких дій та нелюдського поводження.

Служба вдячна усім волонтерам, громадським активістам, які тривалий час допомагають рятувати заручників. «На жаль, на сьогодні переговори зі звільнення українських громадян, свідомо блокуються РФ як інструмент тиску на Україну. І для нас важливе значення має міжнародна підтримка світових лідерів. Саме завдяки такій підтримці було звільнено багатьох політичних в’язнів», ‒ наголосив Василь Грицак.

Під час заходу Міністр Павло Клімкін неодноразово наголосив на необхідності посилення тиску міжнародної спільноти на Росію у питанні звільнення українців – політв’язнів і заручників, які незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях частин Донецької та Луганської областей та в Криму. Як зазначив Міністр, мета тиску одна – Росія повинна піти з території України, а Кремль має звільнити всіх політичних в’язнів і заручників.

“Ми готові на будь-які кроки, які дозволять нам звільнити наших хлопців. Всі прекрасно розуміють як Росія маніпулює зі звільненням не тільки політичних в’язнів, а й заручників”, – наголосив Міністр під час брифінгу.

Джерело

 

Автор