Два цікавих кримінали

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Дві класні новини за день.

Перша – ГПУ порушила справу проти нардепа Євгена Мураєва, за його висловлювання про ув’язненого в Росії Олега Сенцова. Мураєв сказав, що Сенцов готував підпали та вибухи, і для частини суспільства через те він – терорист. Порушити справу проти Мураєва зажадали фракції БПП і «Народний фронт» у парламенті, при чому, нардеп Береза (екс-командир батальйону «Дніпро») навіть трохи поштовхав оппоблоківця Долженкова. Чи закінчиться для Мураєва це чимось серйозним – не знаю. Але нехай хоча б потренується ходити на допити в СБУ та ГПУ – ще не раз знадобиться.

Друга новина – затримані власники агрохолдінгу «Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата») Євген і Марина Сігали. Причина затримання – створення на Київщині незаконного птахомогильника замість переробки залишків курячих тушок, що завдало довкіллю збитків на 200 мільйонів гривень. В пресі скрізь називають Євгена Сигала екс-депутатом від «Партії Регіонів», хоча у парламент він потрапив ще у 1998 р. як депутат від «Народного Руху України», вже у 2002 р. – обрався як депутат СДПУ(о) Медведчука, а від 2006 по 2011 р. Євген Сігал – народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко. Попередня зрада Сігалом РУХу у 2006-му Юлію Володимирівну не зупинила – з ким не буває? Сама, либонь, фракцію Лазаренка розколола свого часу…

Під час депутатства Євген Сігал примудрився провернути грандіозну оборудку. Після того, як роздача «Юліної тисячі» (себто, грошей взятого державою Україна кредиту, розданого під маркою “погашення боргу Ощадбанку”) розігнала продовольчу інфляцію, через ВР був протягнутий «антиінфляційний закон», за яким було встановлено обмеження націнки на низку харчових продуктів (у першу чергу – м’яса птахів) у 15%. При цьому оптові ціни виробника закон ніяк не обмежував. Результат – власники дрібних торгівельних точок лягли на бетон пузиком – з такою націнкою вони торгувати не могли. Супермаркети (які така націнка влаштовувала) опанували весь ринок. А виробники підняли ціни та озолотилися.

За інших умов такий закон ВР звісно не прийняла б, але закон був названий «антиінфляційним», і задля його прийняття було влаштоване блокування БЮТом трибуни ВР в день, коли президент Ющенко мав звертатися до ВР зі щорічним посланням.

Очевидно, цей підтриманий фракцією фортель був розплатою з Сігалом за фінансування виборів. Сігал, до речі, щирості не оцінив, перебіг у коаліцію з «ригами» та невдовзі став нардепом від ПР – як і ще чимала кількість нардепів БЮТ. Зрадник раз – зрадник завжди.

На місці слідчих я б поцікавився – оцей птахомогильник з’явився часом не в період між 2007 і 2010 роками? А ще я б на їхньому місці перевірив би таку компанію «Агросоюз Фенікс», чия основна діяльність – виробництво перепелячих яєць і м’яса перепелів. Очевидно, від тої оборудки Сігала «Агросоюз Фенікс» теж виграв нечувано. Ба більше, в одному з інтерв’ю працівники компанії похвалилися, що завчасно уклали угоди з крупними мережами супермаркетів. Часом, там ніякого птахомогильника не створено?

Бо «Агросоюз Фенікс» донедавна належав (а можливо і зараз належить) чоловікові самі знаєте якого екс-прем’єра.

Такі от цікаві кримінальні справи. В період між 2006 і 2014 роками, їх би точно не виникло.

Автор