Світ 5 серпня. Результати дня

«Президент-каратель» у Філіппінах, електоральне падіння АНК у ПАР, анти-американізм у Лівії, сутички у Чилі, смерть «команданте» партизанів в Уругваї, збройний напад в Індії, антикорупційний рейд у Молдові, бойовий похід «Ібрагіма Юсуфа» в Алеппо, страйк у Бахрейні та багато іншого.

Африка:

– Вперше в історії керівна партія у ПАР – «Африканський національний конгрес» – отримує на місцевих виборах менше 60%. За останніми даними, вони набирають 54% голосів. Водночас, вони програли вибори у принаймні трьох великих містах країни. Їх головні конкуренти – опозиційна партія «Демократичний альянс» – вирвалася вперед. За інформацією аналітиків, такий результат керівної політичної сили країни став результатом численних корупційних скандалів, в яких потрапив президент Джейкоб Зума.

– 15 людей заарештовані поліцією Уганди внаслідок поліцейського рейду на вечірку представників ЛГБТ-спільноти.

– Південний Судан відкинув звинувачення ООН у вбивствах мирних жителів.

– У Лівії прем’єр-міністр міжнародно-визнаного уряду національної єдності Фаєз Серрадж закликав посилити повітряну кампанію США проти «Ісламської держави» та попросив американські війська допомогти проурядовим силам на місцях. Однак його заклики зустріли зі скепсисом та засудили кілька провідних політичних сил. Зокрема, проти американського втручання виступили командувач Лівійської національної армії у Бенгазі, генерал Халіфа Хафтар та великий муфтій Лівії Садек Аль-Гаріані.

– У Каїрі в Єгипті невідомі здійснили невдалий замах на колишнього Великого муфтія Алі Гомаа, який відомий своєю критикою ісламістської організації «Брати-мусульмани».

Америка:

– Поліція Бразилії повідомила, що російський віце-консул застрелив чоловіка, який напав на нього та намагався пограбувати. Це сталося біля Олімпійського стадіону у Ріо-де-Жанейро. У Москві спростували інформацією про те, що це був співробітник російського посольства.

– У Бразилії правоохоронці затримали марокканського боксера з числа олімпійської командир країни за підозрою у сексуальних домаганнях у селищі, де розмістили спортсменів у Ріо-де-Жанейро.

– У Чилі понад півсотні людей постраждали внаслідок сутичок між поліцією та демонстрантами. Учасники акції протесту – студенти та школярі – вимагали провести в країні масштабну освітню реформу. У грудні 2015 року уряд Чилі задовольнив вимоги студентів та ухвалив закон про безкоштовну вищу освіту. Однак не всі студенти змогли отримати безкоштовне навчання.

– Парагвай відкликав свого посла з Венесуели через заяви президента Ніколаса Мадуро, який назвав Парагвай «корумпованою імперією, яка займається торгівлею наркотиками».

– Міністр оборони Уругваю та засновник національно-визвольного руху «Тупарамос» Елеутеріо Фернандес Уідобро помер у віці 74 років. Через це в країні оголосили траур. Уідобро був відомим борцем проти військової диктатури Уругваю у 1970-1980-х роках. Він став одним із засновників Руху національного визволення «Тупарамос». До цього ж угруповання належав і екс-президент Хосе Мухіка, при якому Уідобро і став міністром оборони.

Азія:

– Президент Філіппін Родріго Дутерте визнав, що поліцейські вдавалися до розстрілів наркоторговців під час поліцейської облави минулого місяця. Тоді майже 400 осіб загинули внаслідок серії силових операцій, спрямованих на боротьбу з наркотрафіком в країні. При цьому Дутерте заявив, що він особисто дозволив правоохоронцям «відкрити вогонь на ураження» і зазначив, що йому «чхати на права людини». За його версією, ці вбивства посіяли страх серед злочинців, які охоче здаються поліції. Сенатор Лейла де Ліма надіслав запит для розслідування цих злочинів, однак його пропозицію заблокували прихильники Дутерте у парламенті.

– В Індії група бойовиків здійснила напад на ринок на північному заході країни у штаті Ассам. 13 людей загинули. Місцева влада підозрює у скоєнні злочину місцевих сепаратистів.

– В Індонезії поліція затримала шістьох підозрюваних у плануванні терактів на території Сингапуру.

– У Пакистані бойовики терористичного руху «Талібан» змусили гелікоптер здійснити аварійну посадку у провінції Нангархар та взяли у заручники сімох пасажирів. Серед них один громадянин РФ.

– Індонезія, Малайзія та Філіппіни ухвалили рішення про початок спільного патрулювання моря Сулу для посилення боротьби з тамтешніми піратами.

– У Туреччині понад 100 співробітників Міністерства юстиції затримані за підозрою у причетності до невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

– Щонайменше 10 людей загинули внаслідок подвійного теракту в Афганістані.

Європа:

– Норвезька прокуратура подала апеляцію на рішення суду, який визнав, що уряд порушував права масового вбивці Андерса Брейвіка, який відбуває покарання за організацію терактів у 2011 році.

– Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав Австрію «центром радикального расизму». Напередодні, офіційний Відень виступив за заборону Анкарі вступати до ЄС.

– Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання, що Туреччина «колись повернеться на правильний шлях і ми відновимо прямі зв’язки між країнами».

– В Італії поліція затримала вісьмох людей за підозрою у перевезенні до країни нелегалів з Північної Африки.

– У Молдові в рамках розслідування про розкрадання понад 1 млрд. євро затримані троє колишніх керівників Національного банку.

– У Франції у Парижі силовики затримали афганця, якого підозрюють у плануванні терактів на території країни.

– У Вірменії у справі про захоплення полку патрульно-постової служби в Єревані проходять 44 людини – насамперед члени радикального руху «Сасна Црер», який вимагає відставки президента Сержа Саргсяна.

Близький Схід:

– Управління ООН з прав людини засудило страту 20 людей в Ірані за підозрою у тероризмі.

– Терористи «Ісламської держави» захопили у заручники понад 3 тисячі мирних жителів, які намагалися втекти з міста Хавіджа до Кіркука в Іраку. 12 цивільних стратили.

– Коаліція ісламістів «Армія завоювання» провела масовану атаку на позиції урядових військ на військовій базі «Аль-Рамуса» та прилеглій артилерійській базі на заході Алеппо. Це найбільша атака за весь час битви за Алеппо. Бойовики назвали її «походом Ібрагіма Юсуфа» в честь відомого ісламіста, який у 1979 році стратив 80 алавітів – кадетів академії артилерійської підготовки в Алеппо. Ісламістські угруповання змогли пробити діру на південних підступах до бази та увійти на її територію. Сирійська армія провела контрнаступ та відкинула ісламістів назад і зупинила їх наступ. За деякими даними, у битві загинули до 200 бойовиків, було знищено шість бронемашин.

– Сирійські урядові війська та палестинські воєнізовані формування «Ліва Аль-Кудс» увійшли на територію табору біженців «Хандарат» на півночі міста Алеппо та вибили бойовиків з території стального заводу. Зараз вони намагаються зайняли всю промислову зону табору.

– У Бахрейні опозиція оголосила про загальнонаціональний страйк тривалістю 46 днів в знак протесту проти наступу влади на опозиційні рухи.

– Двоє командирів терористів «Ісламської держави» були затримані ліванською армією внаслідок спецоперації у гірському регіоні Арсаль біля сирійського кордону.

– На заході Сирії у гірському регіоні Аль-Калямун спалахнула масштабна війна між терористами «Ісламської держави» та бойовиками «Армії завоювання Леванту».

Автор