Економ-тиждень. 25 квітня – 1 травня 2018 року

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Вибачте – цього разу із затримкою.

Розглядаємо події 25 квітня – 1 травня 2018 рр.

АКТИВ. “Нафтогаз” не отримує газу від “Газпрому”. “Нафтогаз” не буде платити за будь-які не замовлені обсяги газу, які, можливо, постачаються на непідконтрольні території”, – повідомила прес-служба компанії.

ПАСИВ. Україні для перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом необхідно створити Антикорупційний суд, поліпшити фінансовий стан НАК “Нафтогаз України” і державних фінансів в цілому, а також нормалізувати бюджетну політику. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон.

АКТИВ. “Укразалізниця” (УЗ) отримала від міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings підвищення довгострокового рейтингу дефолту емітента (РДЕ) до рівня “ССС +”, що свідчить про вихід компанії зі стану дефолту.

ПАСИВ. Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings спрогнозувало, що п’ятий транш макрофінансової допомоги в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом може стати для України останнім до 2020 року.

АКТИВ. В 2017 р. відремонтовано 2100 км доріг – більше ніж напередодні ЄВРО-2012.

ПАСИВ. Кабінет міністрів України прийняв зміни в порядок надання субсидій на житлово-комунальні послуги, які мають на увазі перехід до їх монетизації. “Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватися живими грошима, а це значить, що їх одержувачі можуть залишати собі зекономлені кошти.

АКТИВ. Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію гарантійної угоди про довгострокове фінансування між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР). Угода створює правові рамки для співробітництва між сторонами, залучення в економіку України довгострокових інвестиційних ресурсів в обсязі 150 млн доларів під державні гарантії.

АКТИВ. Шевченківський районний суд Києва 20 квітня 2018 року повністю задовольнив клопотання Служби безпеки України (СБУ) та наклав арешт на 56% акцій ПАТ “Мотор Січ”, що належать китайським інвесторам. На думку СБУ, досі є небезпека незаконного відчуження активів, що несе загрозу безпеці України, оскільки завод займається виробництвом і ремонтом комплектуючих і двигунів для військової авіації, а, отже, має важливе значення для обороноздатності країни.

АКТИВ. Компанія “Татра-Південь” має намір відправити першу партію трамваїв в Олександрію єгипетську на початку червня 2018 року. “Татра-Південь” приступила до виконання замовлення не так давно, оскільки замовник з Єгипту лише нещодавно вніс передоплату.

АКТИВ. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові суверенні рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті на рівні “B-“. Згідно з опублікованим повідомленням, прогноз рейтингів – “стабільний”.

АКТИВ. За минулий рік ПриватБанк скоротив чистий збиток до 23,99 млрд гривень, порівняно з 176,644 млрд гривень роком раніше.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор