При Державному бюро розслідувань створено Науково-консультативну Раду

Науково-консультативна Рада при Державному бюро розслідувань долучиться до підготовки комплексних змін до законодавства, пов’язаних з діяльністю Державного бюро розслідувань. Це – один із напрямків роботи Ради, який окреслив Директор Бюро Роман Труба під час її першого засідання.

«У Верховній Раді знаходяться законопроекти, які вирішують першочергові завдання для запуску Державного бюро розслідувань. Серед них – проведення конкурсів на посади керівної ланки Бюро та оперативних працівників. Водночас закон про ДБР та інші законодавчі акти, які регламентують роботу Бюро, потребують ретельного шліфування. У цьому я покладаю великі сподівання на роботу Ради. Для того, щоб ми отримали професійний закон, а не результат політичних компромісів, його мають розробляти науковці», – зазначив Роман Труба.

Серед інших напрямів роботи Ради – надання пропозицій щодо нормативно-правових актів Бюро, аналіз міжнародного досвіду роботи правоохоронних органів, експертиза та удосконалення тестових завдань в рамках кваліфікаційного іспиту для кандидатів на посади в Бюро, розробка програм професійної підготовки працівників, проведення роз’яснювальної кампанії щодо діяльності ДБР.

До складу Науково-консультативної Ради увійшли 23 фахівців у галузі права.

Під час обговорення напрямків діяльності Ради доктор юридичних наук Олена Білчак закликала колег визначити план роботи та додала, що «потрібно розробити нормативно-правові акти, порядок взаємодії з іншими державними структурами до того, як Бюро почне працювати».

Народний депутат України Альона Шкрум звернула увагу на посилення інформаційної кампанії навколо ДБР: «На жаль, мало українців розуміють роль ДБР у правоохоронній системі України. Тому наша мета – більше комунікувати і поширювати інформацію про Бюро». Також народний депутат зауважила, що потрібно працювати над змінами до законодавчої бази, зокрема, які пов’язані з реформою державної служби.

Доктор юридичних наук Віктор Литвиненко звернув увагу, що «сьогодні в державі повний вакуум у розслідуванні злочинів, скоєних представниками правоохоронних органів».

Наступну зустріч членів Науково-консультативної ради при Державному бюро розслідувань проведуть після 14 травня. Тоді планується розробити план роботи на рік, обрати голову, заступника та секретаря Науково-консультативної ради.

«Це шанс застосувати свої знання і долучитися до формування сучасного правоохоронного органу, що став національним проектом України», – додав Роман Труба.

Джерело

Автор