СБУ блокувала легалізацію через Україну учасників міжнародних терористичних угруповань (фото, відео, брифінг)

Співробітники Служби безпеки України блокували спрямування до України представників міжнародних терористичних угруповань, а також використання нашої держави для легалізації злочинців у країнах Європи.

«Від іноземних партнерів нами отримано інформацію про затримання в країнах Європи п’яти осіб, причетних до діяльності міжнародних терористичних угруповань, в яких виявлено паспорти громадян України для виїзду за кордон з елементами підробки», ‒ повідомив на брифінгу заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.

У ході проведення спільного з Генеральною прокуратурою України розслідування встановлено, що виявлені бланки вважаються офіційно знищеними одним з регіональних органів Державної міграційної служби. «У подальшому правоохоронці встановили місцезнаходження лабораторії, в якій вони перероблялися», ‒ зазначив Віктор Кононенко.

Під час проведення санкціонованих обшуків у будівлі міграційного підрозділу співробітники СБ України вилучили 151 бланк паспортів, які всупереч вимог не були знищені, 45 актів на знищення анульованих паспортів та 8 заяв-анкет, що використовувалися для підробки паспортів.

За місцем проживання учасника угруповання правоохоронці виявили велику кількість обладнання та знарядь для підробки посвідок на постійне/тимчасове проживання, дипломів про вищу освіту, довідок, дата-штампів. Зловмисник також зберігав п’ять кліше міграційної служби, вісім кліше міграційних органів РФ, тринадцять бланків дипломів іноземних вищих навчальних закладів, вісімдесят вісім печаток вітчизняних вишів та дев’ять дата-штампів Державної прикордонної служби.

Наприкінці лютого 2018 року Служба безпеки припинила діяльність іншої організованої групи, яка спеціалізувалась на легалізації на території України іноземних громадян. «Вони є мешканцями країн з підвищеною терористичною загрозою, серед них установлено членів терористичної організації «ІДІЛ», ‒ наголосив заступник Голови Служби.

Оперативники спецслужби задокументували, що легалізація іноземців забезпечувалась через виготовлення біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон на підставі підроблених внутрішніх паспортів. Для цього організатори налагодили скупку в АР Крим паспортів громадян України, які потім підроблялися під конкретного замовника. «На підставі підробленого документа на території нашої країни виготовлявся справжній паспорт громадянина України для виїзду за кордон», ‒ підкреслив Віктор Кононенко.

Правоохоронці встановили чотирьох осіб, причетних до організації каналу, та виявили лабораторію, де здійснювалась підробка документів. Під час санкціонованих обшуків співробітники СБ України вилучили вісім «дата-штампів» про перетин кордонів ЄС, десять міграційних карток однієї з країн СНД, п’ятнадцять віз арабських держав, чотири штампи Державної міграційної служби, вісім паспортів громадян України – мешканців АР Крим‒  тридцять дві довідки про взяття на облік внутрішньо-переміщених осіб та обладнання для виготовлення підроблених документів.

Троє зловмисників активно співпрацюють зі слідством, четвертий переховується на території АР Крим.

За обома фактами тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.