У липні запрацює механізм будівельної амністії для об’єктів незначного класу наслідків

Вже у липні 2018 року запрацює механізм будівельної амністії для об’єктів незначного класу наслідків. Про це повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев у програмі «Паралелі» на телеканалі «ПравдаТУТ».

«Будівельна амністія розповсюджується виключно на малі об’єкти будівництва, які належать до незначного класу наслідків (СС1), і мають площу не більше ніж 300 м². Це перш за все приватний сектор, який раніше не встиг зареєструвати документи на свої домівки, дачні або садибні будинки, гаражі», – зазначив керівник органу держархбудконтролю.

Сьогодні Закон України № 3696 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» проголосований Верховної Радою, підписаний Президентом та днями буде публікований. Але перш ніж він запрацює, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства має ухвалити ще деякі постанови та накази, щоб привести нормативно-правову базу у відповідність. На ці процедури знадобиться місяць-два.

«Амністувати нерухомість українці зможуть за дуже простою формою та без зайвих довідок. Головне, щоб збудований об’єкт відповідав цільовому призначенню земельної ділянки, будівельним нормам та пройшов технічну інвентаризацію, тоді органи архбудконтролю в одну дію зареєструють документи про готовність до експлуатації», – додав Олексій Кудрявцев.

Нагадаємо, «будівельна амністія» розповсюджується на індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до 300 м², які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року без відповідних документів дозвільного характеру. Крім того, узаконити можна будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків.

Джерело

 

Автор