Уряд має негайно врегулювати питання виплат особам, звільненим з полону (фото)

17 квітня 2018 року у Парламенті відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко із родичами заручників, що утримуються в ОРДЛО, родичами політв’язнів Кремля та родичами осіб, що вважаються зниклими безвісти. У зустрічі також взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, керівник Об’єднаного центру СБУ по звільненню заручників Юрій Кочанов, представники Міністерства оборони України, які курують питання пошуку зниклих безвісти на Донбасі, представники інших міністерств України та представники правозахисних організацій.

Ірина Геращенко поінформувала про поточну роботу переговорників, про зусилля Президента України та представників СБУ у питанні звільнення заручників, які утримуються в ОРДЛО. Також, політик висловила сподівання, що інша сторона підтримає ініціативу української сторони, щодо передачі Російській Федерації 23 громадян РФ, засуджених за злочини на Донбасі задля звільнення громадян України, що утримуються в РФ.

Ірина Геращенко зауважила, що, зважаючи на непоодинокі випадки застосування тортур до українських заручників в ОРДЛО, питання допуску представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до тюрем ОРДЛО залишається актуальним для української сторони.

Під час дискусій учасники наради констатували, що чинні зареєстровані у Парламенті законопроекти, спрямовані на врегулювання правового статусу і соціальних гарантій осіб, незаконно позбавлених волі, заручників, або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами потребують суттєвого доопрацювання. У цьому зв’язку учасниками наради було домовлено спільно із представниками Уряду, родичами заручників та політв’язнів, опрацювати новий законопроект у цій сфері.

Також, в ході зустрічі було обговорено необхідність негайного врегулювання питання виплат особам, звільненим з полону. Ірина Геращенко повідомила, що для пришвидшення правового врегулювання цього питання, 2 березня ц.р. на засіданні Верховної Ради України було оголошено депутатський запит Прем’єр-міністру України В. Гройсману. Проте, станом на 17 квітня 2018 року це питання лишається без належного розгляду.

«Уряд має негайно врегулювати питання виплат особам, звільненим з полону», – наголосила Ірина Геращенко під час зустрічі із родинами заручників та політв’язнів.

Під час зустрічі було також обговорено ситуацію із пошуком зниклих безвісти. Ірина Геращенко поінформувала, що за її ініціативи, у співпраці із фахівцями Міжнародного Комітету Червоного Хреста було напрацьовано проект Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (реєстр. №5435 від 22.11.2016), який 18 січня ц.р. був прийнятий у першому читанні.

«Законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти (№5435) має бути ухвалений до кінця поточної сесії Верховної Ради України», – наголосила Ірина Геращенко.

Джерело

Фото © Facebook Iryna Gerashchenko

Автор