Українські пункти пропуску та прикордонні підрозділи пройдуть шенгенське оцінювання (фото, відео)

У рамках міжнародного проекту TWINNING упродовж тижня представники Державної прикордонної служби України спільно з європейськими експертами проведуть шенгенське оцінювання українських пунктів пропуску та окремих прикордонних підрозділів. Оцінювання визначатиме ефективність процедур з виявлення підроблених документів та викрадених автомобілів. Подібні заходи на кордоні України проводяться вперше.

Робота спільних груп розпочалась 15 квітня в Києві з організаційної зустрічі. Зокрема, експертів ознайомлено з основними характеристиками пунктів пропуску, до яких здійснюватимуться візити, обговорено робочу програму, визначено цілі та завдання кожному учасникові груп, наголошено на пріоритетах оцінювання.

Учора три групи експертів, серед яких також представники прикордонних відомств ФРН, Литви, Польщі та Представництва ЄС в Україні,  вже працювали в пунктах пропуску для повітряного сполучення Львова, Харкова та Одеси.

Протягом тижня також відбуватимуться візити в низку пунктів пропуску, серед яких «Дніпропетровськ», «Краківець», «Гоптівка», «Ужгород», «Плетенівка», «Чоп», «Іллічівський морський торговельний порт», «Миколаївський морський торговельний порт» та «Херсонський морський торговельний порт». Окрім цього, окремі експерти працюватимуть в Одеському загоні морської охорони та управлінні морської охорони Адміністрації Держприкордонслужби.

У ході роботи груп передбачається моделювання ймовірних сценаріїв розвитку обстановки, визначення відповідності функціональних можливостей і характеристик обладнання, здійснення перевірки реалізації повноважень посадовими особами Державної прикордонної служби та їх відповідність кращим європейським практикам. Також візити включатимуть перевірку таких особливих елементів роботи як обізнаність у ситуації та здатність реагування, управління персоналом, інфраструктура та наявність і використання обладнання, аналіз ризиків та управління потоком інформаційних даних, співпраця між взаємодіючими органами тощо.

Варто зазначити, що цей захід є логічним продовженням системних заходів, у рамках яких у минулому році розроблено проект Інструкції з моніторингу та оцінювання оперативно-службової діяльності підрозділів Держприкордонслужби. Також проводилися тренінги для експертів (тренерів), які сьогодні спільно з європейськими експертами здійснюють оцінку підрозділів на місцях.

Впродовж тижня відбудеться практична апробація Інструкції і особлива увага приділятиметься наявності обладнання, необхідного для якісного виконання завдань у кожному пункті пропуску.

За результатами оцінювання європейські партнери опрацюють відповідний звіт для подальшого використання в роботі з підвищення ефективності контрольних процедур на кордоні.

Джерело