Національний банк поглиблює інформування громадськості про проведення валютних інтервенцій

З 10 квітня 2018 року Національний банк України розпочинає щотижневе оприлюднення інформації про проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку у розрізі форм інтервенцій.

Стратегія валютних інтервенцій Національного банку України на 2016-2020 роки (далі – Стратегія), що визначає політику Національного банку на міжбанківському валютному ринку з вересня 2016 року, передбачає можливість Національного банку здійснювати валютні інтервенції у чотирьох формах – валютний аукціон, інтервенція за єдиним курсом, інтервенція за найкращим курсом та адресна інтервенція. При цьому, відповідно до внесених наприкінці березня 2018 року змін до Стратегії, з огляду на необхідність мінімізувати вплив центробанку на напрям курсового тренду при проведенні інтервенцій для накопичення резервів, Національний банк надає пріоритет тим формам інтервенцій, за якими Національний банк не пропонує, а приймає запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну. Такими формами інтервенції, де Національний банк виступає “прайс-тейкером”, є валютний аукціон та інтервенція за найкращим курсом.

Досі Національний банк інформував громадськість про проведення валютних аукціонів за результатами кожного аукціону в день його проведення, про проведення інтервенцій за найкращим курсом – щотижня, а також загалом про обсяг усіх валютних інтервенцій – щомісяця у прес-релізі про стан міжнародних резервів України та у статистиці зовнішнього сектору “Показники валютного ринку”.

Відсьогодні і надалі в перший день кожного тижня Національний банк публікуватиме інформацію про обсяг проведення валютних інтервенцій у розрізі форм за підсумками попереднього тижня. Інформація буде розміщуватися на головній сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку в “Показниках валютного ринку” у файлі під назвою “Результати валютних інтервенцій НБУ”. Разом з тим Національний банк продовжить оприлюднювати результати валютних аукціонів в день їх проведення і раз на місяць надавати узагальнену інформацію в тому ж форматі, що й досі.

Джерело