У Страсбурзі відбулося перше засідання Комітету експертів MSI-JOQ із якості журналістики в цифрову епоху

8-9 березня у Страсбурзі відбулося перше засідання Комітету експертів MSI-JOQ із якості журналістики в цифрову епоху.

Комітет експертів із якісної журналістики в цифрову епоху (MSI-JOQ) провів перше засідання. Комітет є підпорядкованим органом Керівного комітету з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI). Його головним завданням визначено надання традиційним та новим акторам медіа-простору керівних вказівок щодо функціонування сприятливого середовища для якісної журналістики з урахуванням поточних проблем та ролі, яку журналістика повинна і далі відігравати у захисті демократій. Комітет також має намір поміркувати над тим, як донести до громадян переваги якісної журналістики і тим самим відновити їхню довіру до засобів масової інформації.

До кінця 2019 року Комітет експертів підготує:

  • Проект рекомендації щодо сприяння сприятливому середовищу для якісної журналістики в цифрову епоху;
  • Дослідження щодо сприяння медіа та інформаційної грамотності в цифровому середовищі.

Докладніша інформація про  Комітет експертів із якісної журналістики в цифрову еру (MSI-JOQ)

Технічне завдання  Комітету експертів MSI-JOQ

Джерело

 

Ольга Герасим’юк взяла участь у першому засіданні Комітету експертів із якісної журналістики в цифрову епоху (MSI-JOQ)

Розвиток цифрового середовища мав істотний вплив на журналістику. Однак навіть у часи, коли виникають сумніви у майбутньому класичної журналістики, їй є що протиставити сучасним викликам і запропонувати громадськості. Про проблеми, які постали перед журналістикою сьогодні, її роль у захисті демократій і необхідності дотримання стандартів професійної етики йшлося під час першого засідання Комітету експертів із якісної журналістики в цифрову епоху (MSI-JOQ), створеного Керівним комітетом з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI), що відбувся 8 – 9 березня у Страсбурзі. Україну в цьому Комітеті представляє перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк.

Бачення журналістики як четвертої влади сформувало культуру незалежної журналістики, що визнано в усьому світі. Таким чином вона пережила покоління технологічних і економічних змін, світові війни, страшну пропаганду і невпинне насильство над журналістами та видавцями-дисидентами, яке продовжується і донині.

Виникнення громадянської журналістики, різноманіття блогосфери і соціальних мереж спричинило глибоку кризу в журналістиці. Технології і стагнація на ринку медіа послабили традиційну журналістику, особливо це стосується преси. Редакції скоротилися через зменшення накладів, дохід від реклами відібраний новими глобальними гравцями, укорінилася інтернет-культура вільного доступу до новин та інформації.

Однак, незважаючи на певний занепад і навіть пророковану смерть, журналістика має велике майбутнє, вважають деякі дослідники, зокрема Джефрі Александер і редактори його книги «Кризу журналістики переглянуто: демократична культура, професійні кодекси, цифрове майбутнє» Елізабет Батлер Бріз та Марія Люенго. Етичні кодекси і професійні стандарти у цифровому взаємопов’язаному світі, на їхнє переконання, доречні, як ніколи. Дослідники простежують, як пересторога змін, які відбуваються всередині ЗМІ, змінилася розумінням,  що новітні технології мають і позитивний вплив. Адже змінюється також журналістський простір, де дедалі більша кількість нових гравців мають змогу висловитися, і водночас це дає поштовх до зміцнення традиційних професійних стандартів у новій епосі. Тобто роль стандартів стає ще більш важливою. У своїй роботі дослідники ілюструють, що процес еволюції в журналістиці досі триває, революція незавершена і цінності етичної журналістики – рамки основних стандартів, що базуються на повазі до достовірності, неупередженості, гуманності і прозорості – мають відіграти ключову роль у формуванні майбутнього інформаційного ландшафту.

Демократія, яка залежить від доступу людей до корисної та надійної інформації про навколишній світ, може бути підтримана лише аналізом і думками, що базуються на фактах і є надійними та актуальними. Етична журналістика, хоч у якій формі вона існуватиме, є необхідною складовою для існування відкритої демократії.  Для України, яка в останні роки зіштовхнулася з небаченою за масштабами кремлівською пропагандою та інформаційними атаками, спрямованими на дискредитацію країни, це питання постає з особливою гостротою, адже єдиною відповіддю на інформаційну агресію має бути якісна журналістика.

Члени Комітету розробили два проекти рекомендацій, які мають обговорити у своїх країнах із медіа-організаціями й експертами:

  • щодо підтримки сприятливого середовища для якісної журналістики в цифрову епоху;
  • щодо сприяння медіа та інформаційної грамотності в цифровому середовищі.

Джерело

Автор